fbpixel

Search icon
Search
H Lydia Xynogala σχεδίασε ευρηματικά έναν πολυχώρο τέχνης στη Νέα Υόρκη
DESIGN NEWS

H Lydia Xynogala σχεδίασε ευρηματικά έναν πολυχώρο τέχνης στη Νέα Υόρκη

Mε την υπογραφή του αρχιτεκτονικού της γραφείου Alos


Η Recess είναι ένας μη κερδοσκοπικός χώρος τέχνης. Τα προγράμματα τους επαναπροσδιορίζουν την έννοια του χώρου τέχνης, καθώς και τις παραδοσιακές πλατφόρμες στούντιο και έκθεσης, προσφέροντας στους καλλιτέχνες-in residence, το κοινό και τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ευέλικτα πλαίσια για να δημιουργήσουν νέα έργα και ιδέες. Για την καινούρια τους έδρα τους στο Μπρούκλιν, ζητήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Alos της Lydia Xynogala να σχεδιάσουν τους εσωτερικούς χώρους έκθεσης και γραφείων και να δημιουργήσουν custom-made έπιπλα.

Ο χαμηλός προϋπολογισμός, η μεγάλη ευελιξία και η ευκολία αναπαραγωγής ήταν οι στόχοι σχεδιασμού. Χρησιμοποιήθηκαν κοινά δομικά υλικά για όλα τα έπιπλα, τα φύλλα πόρτας, ενώ μια μεταλλική λεπτομέρεια είναι το μόνο στοιχείο μη-τυποποιημένο. Τα τυποποιημένα φύλλα ξυλείας γίνονται μεγάλα office desks για τα γραφεία, ένας μακρύς καναπές προσφέρεται για το κοινό, ενώ πάγκοι κι ένα μικρότερα τραπέζια για την αίθουσα συνεδριάσεων συμπληρώνουν τη λιτή και minimal διακόσμηση.

02-NOkpU.jpg
Η είσοδος στον χώρο τέχνης Recess

07.jpg

O χώρος εργασίας

Αυτή η σειρά εξαρτημάτων / συνδυασμών που διαμορφώνουν τα έπιπλα επιτρέπει στη Recess να συνθέτει διάφορες διαμορφώσεις για εργασία και δημόσια προβολή. Ο χώρος της “γέφυρας» στο ισόγειο έχει σχεδιαστεί ως διάμεσος μεταξύ του στούντιο και της γκαλερί. Ένας μακρύς γραμμικός καναπές για ανάγνωση μπορεί να αναλυθεί σε μικρότερες μονάδες για μια πιο οικεία απόδοση, ανάγνωση βιβλίων, προβολή ταινιών. Καθώς η Recess ως οργανισμός μεγαλώνει και διευρύνεται, αυτά τα έπιπλα μπορούν εύκολα να αναπαράγονται και να αναδιαμορφώνονται για να ταιριάζουν στις νέες της ανάγκες.

06.jpg
Καθαρές γραμμές και γεωμετρία

H Alos είναι γραφείο αρχιτεκτονικής με έδρα τη Nέα Υόρκη και την Αθήνα. Καθοδηγείται από τη Λυδία Ξυνογαλά και έχει διακριθεί με βράβευση από το New York Foundation for the Arts. Η δουλειά τους χαρακτηρίζεται από ευρεία θεματολογία, ενώ αναλαμβάνουμε έργα στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και στα ελληνικά νησιά. Τα πρότζεκτ τους έχουν παρουσιαστεί και σε ελληνικά και διεθνή μέσα, όπως τα Domus, Wallpaper, Architectural Digest, Corriere Della Sera, Δομές, καθώς και σε βιβλίο των εκδόσεων Rizzoli, μεταξύ άλλων.

Κάθε έργο τους είναι ξεχωριστό και αντλούν αναφορές από διάφορες πολιτιστικές πηγές, ώστε να δημιουργήσουν μορφές και χώρους σε διάλογο με το περιβάλλον. Η έρευνα έχει κεφαλαιώδη σημασία για ό,τι και αν αναλάβουν. Στοιχεία έμπνευσης αποτελούν τα αρχέτυπα υλικά, τα τοπία, η γεωλογία και η χημεία.

Η Λυδια Ξυνογαλά κατέχει πτυχία από την Bartlett, UCL (BSc) και το Cooper Union (BArch), όπου απέσπασε τα βραβεία Weiss Thesis Prize, the Humanities Prize και το Leslie Design Prize. Με υποτροφία έλαβε το Masters από το Princeton University, όπου τιμήθηκε με το Seeger Fellowship. Έχει εργαστεί για τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα γραφεία Miralles Tagliabue της Βαρκελώνης, Weston Williamson + Partners και Bell Phillips Architects του Λονδίνου και Christoff: Finio της Νέα Υόρκης.

Η ίδια διδάσκει στο Columbia University και στο City College of New York, ενώ πέρασε και από τα έδρανα των Cooper Union, Princeton University και Rensselaer Polytechnic Institute -επίσης στη Νέα Υόρκη. Πολυμήχανη και με όρεξη να εξελίσσεται διαρκώς, έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε εκλεκτούς χώρους τέχνης και design του Μεγάλου Μήλου, όπως τα MoMA, Storefront for Art and Architecture, Van Alen Institute, History of Science Society, Chemical Heritage Foundation και πολλά ακόμα. Το βιβλίο της, The Dark Ecology of Magnitogorsk εκδόθηκε από το Princeton University, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει ομώνυμη έκθεση στο Harriman Institute, Columbia University το 2020.

Photo portrait by Julia Drummond
Photo Nick Johnson
www.alos.nyc