fbpixel

Search icon
Search
Η καλύτερη ατζέντα της Θεσσαλονίκης είναι εδώ
AGENDA

Η καλύτερη ατζέντα της Θεσσαλονίκης είναι εδώ

Οι προτάσεις για να περάσουμε υπέροχα κάθε στιγμή στην καρδιά της πόλης


Καλή εβδομάδα! Η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να απολαμβάνει το φθινόπωρο με μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκθέσεις και κινηματογραφικές προβολές στα θερινά σινεμά μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η 87η ΔΕΘ με διαχρονική συνέπεια στο ραντεβού της κάθε Σεπτέμβριο, παρουσιάζοντας μέχρι τις 17 του μηνός τις νέες προτάσεις της αγοράς σε θέματα τεχνολογίας, καινοτομίας, προστασίας του περιβάλλοντος, ενέργειας, Τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση είναι η Δημοκρατία της Βουλγαρίας. Κάθε ημέρα είναι και μια πρόσκληση για να περάσουμε όμορφες στιγμές. Εμείς σας προτείνουμε όσα ξεχωρίσαμε για να περάσετε υπέροχα και αυτήν την εβδομάδα.

Let's take a look together!

ΔΕΥΤΕΡΑ

Τα «Βατράχια» του Αριστοφάνη ξανά στο Θέατρο Δάσους

vatraxia-theatrothessalonik.jpg

Η Αθήνα διανύει μια βαθιά πολιτική και πνευματική κρίση, κρίση θεσμών και αξιών. Στην άνυδρη και δυσοίωνη πραγματικότητα της πόλης, ο Διόνυσος, πατέρας κι εμπνευστής του θεάτρου, ξεκινά το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω τον σπόρο της αναγέννησης, την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει. Με συνοδοιπόρους τον Ξανθία και τον θόρυβο των βατράχων, μέσα από αλλεπάλληλες κωμικές και παράδοξες συναντήσεις φτάνει στον Άδη για να αναστήσει τον Ποιητή. Εκείνον που μπορεί ν’ αναμετρηθεί με την επερχόμενη καταστροφή.

Από τις ρωγμές της ατόφιας κωμικότητας του έργου εκφύονται αδυναμίες ζώντων και τεθνεώτων και ανακινούνται τα δύσοσμα νερά της πραγματικότητας. Με όραμα τη μεγάλη ιδέα της σωτηρίας του κόσμου, η κάθοδος του Διονύσου στον Άδη γίνεται ταυτόχρονα κατάβαση στον ίδιο τον μηχανισμό του θεάτρου. Στα ίχνη του Διονύσου, η παράσταση ζητά να φτάσει με τη σειρά της στον πυρήνα της θεατρικής δημιουργίας με οδοδείκτη τον υπέροχο «αριστοφανικό εξπρεσιονισμό». Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μπλάθρας.Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Έφη Μπίρμπα. Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Σαράντης, Άρης Σερβετάλης, Αργύρης Ξάφης, κ.ά.

Info: Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέιχ Σου. Δευτέρα 11 & Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Περιοδική έκθεση «από τον αϊνά στην πλώρη: ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα» στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

812173.jpg

Στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, παρουσιάζεται η Περιοδική έκθεση «από τον αϊνά στην πλώρη: ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα». Η κεντρική ιδέα του ερευνητικού προγράμματος είναι η δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων με την χρήση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, από πλοία παλαιότερων εποχών, για τα οποία υπάρχουν επαρκή πρωτότυπα υλικά για την αναπαράστασή τους (σχέδια, φωτογραφίες, τεχνικές περιγραφές, τρισδιάστατα φυσικά ομοιώματα υπό κλίμακα, κλπ.) τόσο ως προς την μορφή όσο και ως προς την κατασκευή τους. Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία για την ιστιοφόρο ναυτιλία των Ελλήνων κατά το 18ο και 19ο αι., πληροφορίες για τα πλέον αντιπροσωπευτικά ιστιοφόρα πλοία, με αφετηρία τρία πλοία για τα οποία δημιουργήθηκε τρισδιάστατη απεικόνιση, πληροφορίες για τη ζωή στο πλοίο, τα ταξίδια, τα μεγάλα λιμάνια της εποχής, την ξυλοναυπηγική. Έχουμε την ευκαιρία μέσα από εικονικό διαδραστικό παιχνίδι να σχεδιάσουμε και να "σκαρώσουμε" το δικό τους καράβι.

Η έκθεση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανάδειξη της ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς με την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πλατφόρμας 3D ψηφιακών αναπαραστάσεων ιστορικών ιστιοφόρων. VIRTUAL HISTORIC SAILING SHIPS (VHSS)", το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία, στο πλαίσιο της δράση "Ανοικτή Καινοτομία στον πολιτισμό", στο οποίο συμμετέχουν το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η μελετητική-κατασκευαστική εταιρία TETRAGON Α.Ε.

Info: Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Βασιλίσσης Όλγας 68, Φιλίππου Νίκογλου 1. Καθημερινά από τις 08:30 έως τις 16:00. Διάρκεια: έως 29 Δεκεμβρίου 2023.

Έκθεση «Αειφορία- Αναγέννηση- Αγώνας- Ανακύκλωση- Φοίνιξ & Αγών» στο Βυζαντινό Μουσείο

foiniks-aghon-1-scaled-ez0yx-rkmur-I4B10.jpg

Για το 2023 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, επιδιώκει να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των συγκεκριμένων πολιτιστικών φορέων στη συμβολή τους στην αειφορία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου. Στην έκθεση «ΦΟΙΝΙΞ – ΑΓΩΝ», σημαντικό στοιχείο αποτελεί η επανάχρηση και η ανακύκλωση υλικών που συντείνουν στην κυκλική οικονομία, καθώς επίσης και οι συνεχείς αγώνες που διασφαλίζουν την ελευθερία και την ευημερία.

Πρόκειται για έναν εικαστικό διάλογο νεότερων τέχνεργων του Νομισματικού Μουσείου με σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες, ο οποίος διαρθρώνεται σε δύο ενότητες:

1. «ΦΟΙΝΙΞ». Νομίσματα, Μετάλλια, δύο μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες και Σφραγίδες του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με τον αναγεννώμενο φοίνικα θα συνομιλούν με τις δημιουργίες «Αναγέννηση» της γλύπτριας Αφροδίτης Λύτη από μεταλλικά στοιχεία και γυάλινες ψηφίδες και «Φοίνιξ» του εικαστικού Γιώργου Μπαρδάκα από ανακυκλωμένα υλικά, αποδεικνύοντας πώς από τα «σκουπίδια» μπορεί να αναγεννηθεί ένα γλυπτό.

2. «ΑΓΩΝ». Μετάλλια, Αριστεία και μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες του βασιλιά Όθωνα Α΄ με αγωνιστές και αγωνίστριες του 1821 θα συνομιλούν με ζωγραφικά έργα του εικαστικού Νίκου Τσιαπάρα εμπνευσμένα από αυτά, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τον αειφόρο αγώνα για ανεξαρτησία και ελευθερία ατόμων και λαών.

Info: Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Στρατού 2. Διάρκεια έκθεσης: έως 17 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου Live στο Θέατρο Γης

787313.jpg

O Θανάσης Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της μουσικής του περιοδείας έρχεται στο Θέατρο Γης. Με προσθήκη νέων συνεργατών και ανανεωμένο πρόγραμμα, θα δοθεί -νότα τη νότα- η "μάχη" για το δικαίωμα στο όνειρο. Τραγούδι: Alkyone, Γιάννης Λίταινας, Αλέξανδρος Κτιστάκης. Μια πολλά υποσχόμενη μουσική βραδιά μας περιμένει. 

Info: Θέατρο Γης, Νταμάρι Τριανδρίας. Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00

ΤΡΙΤΗ

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης

unnamed-5.jpg

Η διεθνής και πολυβραβευμένη συνθέτρια, Ευανθία Ρεμπούτσικα θα μας συνεπάρει με τις υπέροχες μελωδίες της σε μια ονειρική συνάντηση με άρωμα Ανατολής και Δύσης. Μέσα από τους προσωπικούς της δίσκους και τις κινηματογραφικές και θεατρικές της και όχι μόνο συνθέσεις και τη μοναδική σκηνική παρουσία της παρέα με το μαγικό βιολί της, μας προσκαλεί σ' ένα ατμοσφαιρικό και πολύχρωμο μουσικό ταξίδι. Μαζί της ο τραγουδιστής Κώστας Τριανταφυλλίδης, ο οποίος έγινε γνωστός από τη διασκευή του τραγουδιού «Όνειρο Απατηλό». 

Info: Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης, Ελευθερίου Βενιζέλου 125. Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στις 21:00. 

Anopolis World Music Festival 2023

fb-event-cover.jpg

Το Anopolis World Music Festival επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά, από την Τρίτη 12 έως την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023, και μας προσκαλεί σε ένα μουσικό τριήμερο συνύπαρξης στο δημόσιο χώρο, σε πλατείες, κρυμμένες γωνιές και μνημεία της Άνω Πόλης! Αντλώντας έμπνευση από μουσικές παραδόσεις του κόσμου, από μουσικές της Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, σόλο, ντουέτο και τρίο μουσικά σχήματα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα παρουσιάσουν πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές παραδοσιακών συνθέσεων, μέσα από πειραματισμό, αυτοσχεδιασμό, διαφορετικές γλώσσες και στιλ. 

Info: Ανατολικά Προάστια (Πολλαπλοί χώροι εκδηλώσεων). Διάρκεια: 12 έως 14 Σεπτεμβρίου. Έναρξη: 21:00.

Έκθεση της νέας σειράς έργων του Foti Kllogjeri στο Hyatt Regency Thessaloniki

372151047-1290153995029012-1108676998482908968-n-1.jpg
Foti Kllogjeri

Η Myro Gallery, με υπερηφάνεια, ανακοινώνει την έκθεση της νέας σειράς έργων του καταξιωμένου ζωγράφου Foti Kllogjeri, η οποία φιλοξενείται στο Hyatt Regency Thessaloniki. Ο Foti Kllogjeri γνωστός για την ικανότητά του να αναδεικνύει την ομορφιά και τον πολυδιάστατο κόσμο μέσα από τα έργα του, παρουσιάζει μια εντυπωσιακή σειρά ζωγραφικών έργων που αναδεικνύουν την εκλεπτυσμένη δεξιότητά του και την ιδιαίτερη αισθητική που τον χαρακτηρίζει. Το Hyatt Regency Thessaloniki, ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης, προσφέρει έναν ιδανικό χώρο για την φιλοξενία τέτοιων καλλιτεχνών. Με τις εξαιρετικές του εγκαταστάσεις και την ατμόσφαιρα πολυτέλειας, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την φιλοξενία έργων Τέχνης.

Info: Για διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων στον χώρο της Myro Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, Θεσσαλονίκη, επικοινωνήστε στο mail gallerymyro@gmail.com ή στα τηλέφωνα επικοινωνίας 6971890213 – 2310269187 εντός του ωραρίου λειτουργίας, Τρίτη / 15:00 - 21:00, Τετάρτη / 10:00 - 16:00, Πέμπτη - Παρασκευή / 15:00 - 21:00, Σάββατο/ 10:00 - 14:00.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Παράσταση "Jungle Book Reimagined" από την Akram Khan Company στο Μέγαρο Μουσικής

808697-kJPrV.jpg

Οι περιπέτειες του Μόγλη μεταφέρονται στον 21ο αιώνα. Σε αυτήν την καινούργια ματιά του Βιβλίου της Ζούγκλας, ο εμβληματικός Akram Khan χορογραφεί την κραυγή μιας αγανακτισμένης φύσης και ενός πλανήτη που πνέει τα λοίσθια. Φιλόδοξη και θεαματική η νέα δημιουργία του "Jungle Book Reimagined" βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Rudyard Kipling (Το Βιβλίο της Ζούγκλας). Με την αίσθηση του επείγοντος, ο εμβληματικός χορογράφος δημιουργεί ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους σε ένα δυστοπικό περιβάλλον, όπου η ανησυχία για τη συνεχόμενη καταστροφή του πλανήτη του οικοσυστήματος και των φυσικών πόρων οφείλει να αποτελεί καίρια πολιτική και κοινωνική προτεραιότητα.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία. Τετάρτη 13 & Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 20:30. 

Φεστιβάλ Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών "Stereoma" στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

marta-zapparoli-credit-udo-siegfriedt-sdfAJ.jpg
Marta Zapparoli

Προτάσεις διαφορετικής ακουστικής εμπειρίας και οι σχετικές επιδράσεις τους στα εικαστικά πρόκειται να κατακλύσουν το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, με αφορμή το Φεστιβάλ Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών με γενικό τίτλο "Stereoma". Το Φεστιβάλ διερευνά τις νέες ιδέες σύγχρονων πειραματικών προσεγγίσεων του ήχου και επιδιώκει την εξοικείωση σε θέματα της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης και εμπειρίας. Συγκεντρώνει έργα και συνθέσεις καλλιτεχνών και καλλιτέχνιδων που εξερευνούν και αναδεικνύουν τις πολιτισμικές, κοινωνικές, πολιτικές και ποιητικές πτυχές της ακουστικής εμπειρίας, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούν τον ήχο ως καλλιτεχνική πρακτική, δημιουργώντας νέες μουσικές δομές και ήχους που δεν έχουν ακουστεί και εμπειρίες που δεν έχουν βιωθεί. Επιμέλεια: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, ιστορικός της Τέχνης, επιμελήτρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών.

Info: MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης. Έκθεση / 13 Σεπτεμβρίου-15 Οκτωβρίου Θωμάς Βαλιανάτος, Margherita Brillada, Karl Grϋmpe και rene p.g., Jasmine Guffond, Δήμητρα Κουστερίδου, Εύα Ματσίγκου, Λουκάς Μεσσηνέζης, Μαριάνθη Παπαλεξανδρή – Αλεξανδρή & Pe Lang, σ.π.Α.Μ*Διάρκεια από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου.

Πυξ Λαξ Live στην πλαζ Αρετσούς

781324.jpg

Παντού και πάντα, μαζί με αυτούς τους θρυλικούς πρωταγωνιστές της ελληνικής ροκ, που ενσαρκώνουν την ενωτική δύναμη της μουσικής, τον κοινωνικό της χαρακτήρα, που ζωντανεύουν τις παρέες και βάζουν φωτιά στα συναισθήματα. Οι Πυξ Λαξ τραγουδούν για τις παλιές και τις νέες αγάπες, εξερευνούν την τέχνη τους, αναζητούν και χτίζουν νέες μουσικές ταυτότητες αλλά πάνω απ' όλα συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα από κάθε άλλο ελληνικό συγκρότημα, δίνουν συναυλίες.

Info: Πλαζ Αρετσούς, Νικολάου Πλαστήρα. Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στις 19:15.

«Όποιος θέλει να χωρίσει... να σηκώσει το χέρι του» στο Θέατρο Δάσους

788559.jpg

Το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του, αναδεικνύοντας μοναδικά τους προβληματισμούς και τα κοινωνικά ζητήματα. Η Κατιάνα Μπαλανίκα συναντά και πάλι τους Μαριλού Κατσαφάδου, Ανθή Σαββάκη, Ευθύμη Γεωργόπουλο και Αποστόλη Ψαρρό - μέλη του θιάσου της πρώτης παράστασης - και μαζί με τις νέες προσθήκες στην ομάδα, Ηρώ Πεκτέση, Γιώργο Ξούλο, Μάριο Δερβιτσιώτη. Ένας ανομολόγητος έρωτας που κρατάει είκοσι χρόνια. Ένας γάμος που διαλύεται από μία απιστία. Κι ένας άλλος που αναβάλλεται επ’ αόριστον, αλλά κανείς δεν τολμά να το πει στον γαμπρό. Ένας πρώην, ένας νυν, αναρίθμητα ραντεβού μέσω ίντερνετ κι ένα σπίτι που όσο περνά η ώρα… πλημμυρίζει. Κυριολεκτικά. Και πριν βουλιάξουν οριστικά, θα πρέπει να πούνε την αλήθεια. Όλοι σε όλους. Συμπρωταγωνιστούν: Ηρώ Πεκτέση, Μαριλού Κατσαφάδου, Ανθή Σαββάκη, Γιώργος Ξούλος, Μάριος Δερβιτσιώτης, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Αποστόλης Ψαρρός.

Info: Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέιχ Σου. Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στις 21:00. 

Νατάσσα Θεοδωρίδου "Xartis Tour" στο Θέατρο Γης

795201.jpg

Έχοντας αμέτρητες επιτυχίες στις αποσκευές της, καλεί το κοινό να τη συνοδεύσει σε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι, όπου θα τραγουδήσει, θα χορέψει, θα συγκινηθεί και θα ερωτευτεί. Από αυτό το tour δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει ο «Χάρτης», η νέα μεγάλη επιτυχία της, που θα μας οδηγήσει στον χαμένο θησαυρό! Συνοδοιπόροι της και το αγαπημένο συγκρότημα Alcatrash που υπόσχεται να ανεβάσει το κέφι στα ύψη!

Info: Θέατρο Γης, Νταμάρι Τριανδρίας. Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

ΠΕΜΠΤΗ

Κινηματογραφική προβολή «Μυστήριο στη Βενετία - A Haunting in Venice»

image001-2mOwh.jpg

Το «Μυστήριο στη Βενετία - A Haunting in Venice» είναι μια επερχόμενη αμερικανική υπερφυσική ταινία μυστηρίου σε συμπαραγωγή και σκηνοθεσία του Kenneth Branagh σε σενάριο του Michael Green, βασισμένη στο μυθιστόρημα "Hallowe'en Party" του 1969 της Agatha Christie. Η ταινία αποτελεί συνέχεια του "Θανάτου στο Νείλο" (2022) και είναι η τρίτη συνολικά στην οποία ο Branagh επαναλαμβάνει τον Βέλγο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό. Το καστ του συνόλου περιλαμβάνει επίσης τους Kyle Allen, Camille Cottin, Jamie Dornan, Tina Fey, Jude Hill, Ali Khan, Emma Laird, Kelly Reilly, Riccardo Scamarcio και Michelle Yeoh.

Info: Η ταινία θα προβάλλεται σε κεντρικές αίθουσες της πόλης. Επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους για περισσότερες πληροφορίες. 

Κινηματογραφική προβολή «Το Βιβλίο των Θαυμάτων - La Chambre des Merveilles»

la-chambre-des-merveilles-4-0N7qA.jpg

Μια μητέρα βρίσκει το ημερολόγιο των γιων της που έχει «10 πράγματα να κάνει πριν το τέλος του κόσμου» αφού πέσει σε κώμα. Άρχισε να το κάνει ένα προς ένα με την ελπίδα ότι ο γιος της θα δει πόσο όμορφη είναι η ζωή και ότι πρέπει να επιστρέψει. Σκηνοθεσία: Lisa Azuelos. Σενάριο: Juliette Sales, Fabien Suarez. Πρωταγωνιστούν: Alexandra Lamy, Muriel Robin, Hugo Questel, κ.ά.

Info: Η ταινία θα προβάλλεται σε κεντρικές αίθουσες της πόλης. Επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους για περισσότερες πληροφορίες.

Ιουλία Καραπατάκη live στο Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης

cc050d217492bdc214abdd6700c15330-xl.jpg

Η χαμογελαστή και γεμάτη θετική ενέργεια Ιουλία Καραπατάκη μαζί με την καταπληκτική της μπάντα, υπόσχεται να μας παρασύρει με τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει και τα έχουμε συνδέσει με ξεχωριστές αναμνήσεις. Θα ακουστούν διασκευές, παραδοσιακά, έντεχνα και παλιά λαϊκά τραγούδια, ενώ δείγμα της νέας δουλειάς είναι το χιλιοτραγουδισμένο «Της μνήμης το μαχαίρι» σε στίχους Δημήτρη Μπάκουλη και μουσική Άγη Παπαπαναγιώτου. 

Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, Ελευθερίου Βενιζέλου 125. Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 21:00. 

Stand-up comedy παράσταση «Όχι μανάδες» του Πάρις Ρούπου στο Ian's Lounge Bar του Regency Casino Thessaloniki

paris-roupos-730x410.jpg

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης του σόλο παράστασης "Δουλίτσα Να Υπάρχει", ο Πάρις Ρούπος παρουσιάζει ένα σύμπαν όπου ο Bob Ross συναντά τον Κώστα Καρυωτάκη, με μια κουστωδία από εμβόλιμα μικρά αστεία, αναπάντεχα λογοπαίγνια, λεπτή ειρωνεία, θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τις θεωρίες συνωμοσίας και εντέχνως άτεχνα τραγούδια με παράξενο στίχο.

Info: Regency Casino Thessaloniki, 12 χλμ. Θεσσαλονίκης - Αεροδρομίου. Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 22:00.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 

Wall Festival στην Άνω Πόλη

4809191-scaled.jpg

Η Γ΄ Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης και η επιχείρηση εστίασης ΤΟΙΧΟ-ΤΟΙΧΟ διοργανώνουν ένα μουσικό διήμερο "Wall Festival" στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2023, στην πλατεία Στ. Πολυδώρου (μεσαία πορτάρα, Άνω Πόλη) από τις 21:00 έως τις 23:00. Το "Wall Festival" είναι ένα φεστιβάλ τεχνών, με συνέργειες από ομάδες ανθρώπων διαφόρων ιδιοτήτων, το οποίο αγαπήθηκε από το κοινό. Στο διήμερο των εκδηλώσεων, καλλιτέχνες και μουσικές μπάντες θα παρουσιάσουν rock και jazz ήχους και στη συνέχεια ελληνικά έντεχνα τραγούδια ενώ παράλληλα θα υπάρχει και έκθεση φωτογραφίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Παρασκευη 15/9
MAJOVOLI
Θανάσης Γκέλος: Φωνή
Τάσος Ιωαννίδης : Φωνή,Κιθάρα
Ιωάννης Μπατσιώκης: Κιθάρα,φωνή
Δημήτρης Χατζιαναστασίου: Μπάσο
Χριστόφορος Μπεζανάς : Τύμπανα , Φωνή

ASK TRIO
Γιώργος Αθανασιάδη (ΑΘΑΝΑΣ) Bass - Vocals,
Γιώργος Σερεμέτης Guitars
Χρήστος Κουτσούρης Drums

Σάββατο16/9
-Τα παιδιά της γειτονιά σου…
Τραγούδια παραδοσιακά & ρεμπέτικα με τον Βασίλη Κασούρα Ούτ, μπαγλαμά, τραγούδι και τους συνεργάτες του Λάκη Χαλκιά Μπουζούκι, Δημήτρη Θεοδωράκη Βιολί, Δημήτρη Τζιώκα Κιθάρα

Info: Ανατολικά Προάστια. Παρασκευή 15 & Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου. Ώρα έναρξης: 21:00.

Παράσταση «Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου ξανά στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

795638.jpg

Το πείραμα του Ιωσία Τέριγκτων, ενός εκκεντρικού μεγαλοαστού που θέλει να αποδείξει πως η ηλιθιότητα είναι σφηνωμένη ακόμα και στα πιο έξυπνα κεφάλια, γίνεται η αφορμή ενός μεγάλου έρωτα. Η Αλίντα, η φλογερή και ρομαντική Ισπανίδα και ο Αντρέας, ο εύθυμος και ανέμελος φοιτητής, ο γοητευτικός Παριζιάνος, είναι οι κληρονόμοι ενός μακρινού θείου που δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή του. Στο ταξίδι τους για την αποδοχή της μεγάλης κληρονομιάς, συναντιούνται και ερωτεύονται. Ωστόσο, ο νεκρός θείος φαίνεται πως έχει διαφορετικά σχέδια για αυτούς τους δύο. Θα καταφέρει να αποδείξει ότι το συμφέρον είναι η μοναδική κινητήρια δύναμη των ανθρώπων; Και αν "η ανθρώπινη ηλιθιότης έχει τέτοιον όγκο που μόλις και μετά βίας χωράει μέσα στο άπειρο", τι ρόλο παίζει ο έρωτας και τα συναισθήματα σε όλο αυτό; Και πόση αλήθεια μπορεί να χωρέσει στις καρδιές των δύο ηλίθιων νέων; Σκηνοθεσία- Δραματουργική Επεξεργασία- Μουσική Επιμέλεια- Ηχητικός Σχεδιασμός: Ανδρομάχη Χρυσομάλη, 

Info: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθ. Ἀμύνης 2. Τελευταίες παραστάσεις: Από Τετάρτη 13 έως Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου. Καθημερινά στις 21:00. 

Έκθεση «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

2-yannis-behrakis-reuters-zmunz-zj0oj-F0XgF.jpg

«Καθήκον μου είναι να φροντίσω κανένας να μην μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε». Σε αυτά τα λόγια περικλείεται το πάθος για τη φωτοδημοσιογραφία και συγχρόνως το ήθος του κορυφαίου φωτοδημοσιογράφου Γιάννη Μπεχράκη για το ρεπορτάζ και την είδηση. Τα ίδια λόγια αποτελούν τον βασικό άξονα αποτύπωσης γεγονότων κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες σε χώρες όπως η Τσετσενία, το Αφγανιστάν, το Κόσοβο, η Σομαλία, το Ιράκ, η Σιέρα Λεόνε, η Λιβύη, η Ελλάδα, η Βοσνία και το Ιράν, όπου ο ίδιος βρέθηκε ως αυτόπτης μάρτυρας, και παρουσιάζονται στην ομότιτλη έκθεση «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Ως ανταποκριτής πολέμου του πρακτορείου Reuters, ο Γιάννης Μπεχράκης βρέθηκε στις πιο ταραχώδεις στιγμές της σύγχρονης, παγκόσμιας ιστορίας, τιμήθηκε με τις υψηλότερες σε παγκόσμιο επίπεδο διακρίσεις για το έργο του και ενέπνευσε μια νεότερη γενιά Ελλήνων φωτοδημοσιογράφων. Η έκθεση στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τις φωτογραφίες που πρωτοπαρουσιάστηκαν στην έκθεση για τον Γιάννη Μπεχράκη στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του Athens Photo World 2019, πλαισιωμένες από προβολές, πρώιμο υλικό, περιοδικά και τεχνικό εξοπλισμό από το αρχείο του ίδιου, με την ευγενική άδεια της οικογένειάς του. Επιμέλεια: Ηρώ Κατσαρίδου, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, επιμελητής MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Λευτέρης Πιταράκης, φωτοδημοσιογράφος / Associated Press.

Info:
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 11:00-19:00, Πέμπτη 11:00-20:00, Δευτέρα κλειστά. Διάρκεια: έως 8 Οκτωβρίου 2023. Η έκθεση πραγματοποιείται με την συνεργασία του Athens Photo World.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Gala όπερας "Μαρία Κάλλας" στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

04af3f34de2f909b68ae5d07ed6ca171-xl.jpg

Το Gala Όπερας Μαρία Κάλλας, που θα φιλοξενήσει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο 2023, περιλαμβάνει αποσπάσματα από διάσημα έργα και ηρωίδες που υποδύθηκε η μεγάλη ντίβα επί σκηνής. Από τη Norma μέχρι τη La Traviata, κάθε μελωδία υπόσχεται να μας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και στην αίγλη και γοητεία που ταυτίζονταν με τη σπουδαία υψίφωνο. 

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία. Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 21:00. 

Οι Gregorian στο Θέατρο Δάσους

gregorian.jpg

Έχουν εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο! Όπου και αν εμφανίζονται οι παραστάσεις τους είναι sold out και οι κριτικοί μιλούν με θαυμασμό για τη δουλειά τους! Οι Gregorian έρχονται μετά από χρόνια για άλλη μια φορά στην Ελλάδα με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί την Αθήνα, με την υπόσχεση να παρουσιάσουν μια συναυλία μαγική, ένα φαντασμαγορικό σκηνικό υπερθέαμα με όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους.

Info: Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέιχ Σου. Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 21:00. 

Συναυλία «Βινύλιο Λαϊκά» της Φωτεινής Βελεσιώτου στη Μονή Λαζαριστών

808447.jpg

Μια μοναδική μουσική βραδιά από την Φωτεινή Βελεσιώτου πλησιάζει στη Μονή Λαζαριστών. Θα ακουστούν τραγούδια σταθμοί στην δισκογραφία της αλλά κυρίως γνωστά κι αγαπημένα λαϊκά τραγούδια, τραγούδια που είχαμε γνωρίσει μέσα από δίσκους βινυλίου, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν. Όλα τα έσοδα θα ενισχύσουν το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η ΜΕΛΙΣΣΑ».

Info: Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη. Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 20:30. 

ΚΥΡΙΑΚΗ

Άννα Βίσση Live στο Θέατρο Γης

1000-im.jpg

Η Άννα Βίσση συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας στη μουσική σκηνή και τα γιορτάζει με δύο επετειακές μεγαλειώδεις συναυλίες. Η συναυλία στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Γης θα πραγματοποιηθεί στις 17 Σεπτεμβρίου με special guest τον Νίκο Καρβέλα. 

Info: Θέατρο Γης, Νταμάρι Τριανδρίας. Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου  στις 21:00.

1ο Olympic Day Park στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Θέρμης

olympic-day-park.jpg


Το 1ο ''Olympic Day Park'' πλησιάζει και υπόσχεται ένα διασκεδαστικό ταξίδι στον κόσμο του Ολυμπισμού, μέσα από πλούσιες εκπαιδευτικές και αθλητικές δράσεις, γεμάτες κίνηση, παιχνίδι, ανακάλυψη και ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια. Το καινοτόμο φεστιβάλ πολιτισμού και αθλητισμού, ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα της Ολυμπιακής Ατζέντας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για την προώθηση των Ολυμπιακών αξιών, ενώ υλοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ολυμπιακής Ημέρας 2023. Η Διεθνής Ολυμπιακή Ημέρα / International Olympic Day, καθιερώθηκε από τη ΔΟΕ με στόχο τη διάδοση της Ολυμπιακής ιδέας και αποτελεί τον παγκόσμιο επετειακό εορτασμό για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων (ΑΘΗΝΑ, 1896).

Υπαίθριες κινητικές δραστηριότητες και παιχνίδια για όλες τις ηλικίες φέρνουν τη νέα γενιά κοντά στον ενεργό τρόπο ζωής και στον θετικό τρόπο σκέψης και δράσης. Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αθλοπαιδιές, να παρακολουθήσουν επιδείξεις Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αθλημάτων, να πάρουν μέρος σε παιχνίδια δοκιμασιών και να απολαύσουν μουσικές του κόσμου, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.

Info: Περιβαλλοντικό Πάρκο Θέρμης, Φράγμα Θέρμης. Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 17:00. 

Enjoy every day!