fbpixel

Search icon
Search
H Kαλυψώ Γούλα και η Μελίνα Ηλιοπούλου έγραψαν ένα διαφορετικό βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη που αγαπούν
#GREEKSDOITBETTER

H Kαλυψώ Γούλα και η Μελίνα Ηλιοπούλου έγραψαν ένα διαφορετικό βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη που αγαπούν

Η «Φανταστική βόλτα στη Θεσσαλονίκη» μας συστήνει την αγαπημένη μας πόλη μέσα από νέο πρίσμα και εμπνευσμένη ματιά


Πόσα πολλά μπορεί να πει κανείς γι' αυτήν την πόλη; Η Θεσσαλονίκη έχει υπάρξει «μητέρα» για νέα κινήματα, τάσεις, δημιουργικούς ανθρώπους και projects. Έχει γεννήσει παραδόσεις, ιστορίες, έχει θρέψει λαούς και έχει υπάρξει σταυροδρόμι πολιτισμών. Με αυθεντικό κοσμοπολιτισμό συνεχίζει να εμπνέει και να γίνεται η βάση για καινούρια ξεκινήματα. Αυτά και άλλα τόσα, διέκριναν στη μοναδική αυτή πόλη, η δικηγόρος Καλυψώ Γούλα και η συγγραφέας κι εκπαιδευτικός Μελίνα Ηλιοπούλου, οι οποίες αποφάσισαν με μαεστρία να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό βιβλίο με θέμα την αγαπημένη Θεσσαλονίκη. Το βιβλίο τους, το οποίο έπεσε και στα δικά μου χέρια, λειτουργεί ως ένας εκπαιδευτικός οδηγός, που χωρίς να χάνει τίποτα από την ενήλικη πένα του απευθύνεται σε παιδιά και σε ενήλικες –γονείς και εκπαιδευτικούς– με σκοπό να τους κάνει να δουν μέσα από νέο πρίσμα την πόλη.

img-2193.jpg

Στις σελίδες του, οι δημιουργοί του κάνουν ένα ταξίδι από το παρελθόν στο παρόν, ένα ταξίδι αλληλεπίδρασης με την ιστορία του τόπου. Διαβάζοντάς το, πιστέψτε με θα βιώσετε μια αναγνωστική εμπειρία, και η πόλη θα σας συστηθεί εκ νέου μέσα από τη ματιά ενός εφήβου που ζει σε αυτή και αναλαμβάνει να σας ξεναγήσει, δίνοντάς σας όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για την αγαπημένη του πόλη.

Διαδρομές, μνημεία, γεύσεις, μνήμες, αφηγήσεις: θα τα βρείτε όλα μέσα στη «Φανταστική βόλτα στη Θεσσαλονίκη»! Εμείς μιλήσαμε με τις συγγραφείς του για όλα όσα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για εκείνες, και όχι μόνο...

Πώς προέκυψε η σύλληψη της ιδέας για ένα αρκετά διαφορετικό -σε σχέση με όμοιά του- βιβλίο για την πόλη; 

Κ.Γ.: Η γνωριμία μου με τη Μελίνα, που είναι εκτός από εκπαιδευτικός και μια πολίτης του κόσμου, υπήρξε καθοριστική. Από την πρώτη στιγμή αισθάνθηκα ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να γράψουμε ένα βιβλίο για την αγαπημένη μου πόλη, τη Θεσσαλονίκη. Και φυσικά συνέβαλε σε αυτό και ο ξεναγός μας στο βιβλίο, ο αγαπημένος μου βαφτισιμιός Γιώργος.

Μ.Η.: Η σύλληψη της ιδέας για τη συγγραφή της «Φανταστικής Βόλτας στη Θεσσαλονίκη» είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών συγκυριών. Όλα ξεκινούν από τη μεγάλη μου αγάπη για το ταξίδι και παράλληλα την τάση, να παρατηρώ τα πάντα με την ματιά του εκπαιδευτικού. Συγχρόνως, μέσα από το διττό μου ρόλο ως ξεναγός και εκπαιδευτικός, πάντα έχω την απορία πως βιώνουν τα παιδιά μια ξενάγηση σε μια πόλη ή τι θα ήθελαν να δουν από μια πόλη ή τι αισθάνονται όταν περπατούν σε μια άγνωστη πόλη. Η γνωριμία μου με το Γιώργο -ο ήρωας μας- ήταν ένα κίνητρο για να με περπατήσει ο ίδιος ως έφηβος στην πόλη του και η Καλυψώ ήταν ο συνδετικός μας κρίκος.

Τι σημαίνει για εσάς η πόλη αυτή;

Κ.Γ.: Εδώ γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα αλλά και πρόκειται για την πόλη στη διοίκηση της οποίας συμμετείχα ως αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής για δύο θητείες και διετέλεσα πρόεδρος του δημοτικού της συμβουλίου. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για μένα σε μια περίοδο που διαφοροποιήθηκε σημαντικά η εικόνα της πόλης, με δήμαρχο τον Γιάννη Μπουτάρη, και μετατράπηκε από μια περίκλειστη πόλη που ήταν μέχρι τότε σε εξωστρεφή.

Μ.Η.: Είναι μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις, ιστορία και ζωντάνια. Μπορεί να προσφέρει μια σειρά από έντονα συναισθήματα και εμπειρίες. Προσωπικά, την έχω ταυτίσει με την απόλυτη έννοια της φιλοξενίας και το joie de vivre και σημαίνει «η χαρά της ζωής».

Τι κάνει τη Θεσσαλονίκη ξεχωριστή;

Κ.Γ.: Το γεγονός ότι διαθέτει συγκεντρωμένα στοιχεία διαφόρων κόσμων με το αποτύπωμά τους ευκρινές σε μνημεία και ζωντανό σε διαδρομές που όταν τις ακολουθήσει ο επισκέπτης της, εντυπωσιάζεται.

Μ.Η.: Η πολυπολιτισμικότητά της. Έχει επηρεαστεί από πολλές διαφορετικές κουλτούρες στο πέρασμα των αιώνων. Η εβραϊκή, οθωμανική και βυζαντινή κληρονομιά είναι εμφανής, και ο επισκέπτης μπορεί να νιώσει αυτή τη σύνδεση με το παρελθόν περπατώντας στα στενά της Άνω Πόλης μέχρι κάτω την παραλία. Ο ορισμός της περιπλάνησης στο χώρο και στο χρόνο. Μαγεία!

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να διαβάσουμε αυτό το βιβλίο;

Κ.Γ.: Όταν σχεδιάζουμε την πραγματική βόλτα μας στη Θεσσαλονίκη, ώστε να πάρουμε την πληροφορία που χρειαζόμαστε για όσα θα συναντήσουμε και για να οργανώσουμε την περπατησιά μας.

Μ.Η.: Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου είναι ιδανική για στιγμές που θέλουμε να «δραπετεύσουμε» από την καθημερινότητα και να ονειρευτούμε αυτή την πόλη ή όταν σχεδιάζουμε ένα μελλοντικό ταξίδι.

Σε ποιον μπορούμε να το προσφέρουμε ως δώρο;

Κ.Γ.: Σε όλους όσους αγαπούν να έρχονται σε επαφή με τα χαρακτηριστικά σημεία μιας πόλης και απολαμβάνουν την περιήγηση, πραγματική αλλά και φανταστική. 

Μ.Η.: Απευθύνεται σε μικρούς αναγνώστες, αλλά και σε ενήλικες αναγνώστες με καρδιά παιδιού. Τα φανταστικά ταξίδια δεν έχουν ηλικία.

Αγαπημένο σας «κρυφό» σημείο στην πόλη;

Κ.Γ.: Είναι αυτό από το οποίο μου αρέσει να ξεκινάω την καθημερινή μου διαδρομή: στέκομαι στο ύψος της Νέας Παραλίας, και βλέπω μπροστά μου τις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, λίγο πιο πίσω τον Λευκό Πύργο και την Λεωφ. Νίκης μέχρι το Λιμάνι. Είναι η αγαπημένη μου φωτογραφία.

Μ.Η.: Είναι το Μοναστήρι των Βλατάδων, εκτός από την ιστορική και θρησκευτική του σημασία, προσφέρει έναν όμορφο κήπο και πανοραμική θέα στην πόλη.

Δεν φεύγεις από την πόλη αν δεν δοκιμάσεις…

Κ.Γ.: Το μοναδικό κουλούρι της και τα θαλασσινά μεζεδάκια που είναι πεντανόστιμα. 

Μ.Η.: Η γευστική κουλτούρα είναι κομμάτι της Θεσσαλονίκης, είναι φημισμένη για την πλούσια γαστρονομία της. Δε φεύγεις χωρίς να έχεις γευτεί ζεστή μπουγάτσα...

Ποιο άλλο βιβλίο διαβάζεις ενώ βρίσκεσαι στη Θεσσαλονίκη;

Κ.Γ.: Μαρκ Μαζάουερ, Θεσσαλονίκη, πόλη των Φαντασμάτων.

Μ.Η.: Τη Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ιωάννου.

Ένα πράγμα που χαρακτηρίζει τους ντόπιους είναι…

Κ.Γ.: Η ζωντάνια και η φιλόξενη διάθεση. 

Μ.Η.: Η ανεπιτήδευτη φιλοξενία. Οι Θεσσαλονικείς είναι γνωστοί για τη ζεστή και την ανοιχτή στάση τους απέναντι στους επισκέπτες. Έχουν έναν χαλαρό και φιλικό τρόπο επικοινωνίας, που κάνει τον κόσμο να νιώθει άνετα και καλοδεχούμενος.

Το βιβλίο «Φανταστική βόλτα στη Θεσσαλονίκη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗΣ.