fbpixel

Search icon
Search
H έκθεση "Tiffany Wonder" στο Τόκιο φέρνει το κοινό σε επαφή με την ανεπανάληπτη κληρονομία του οίκου
ARTS & CULTURE

H έκθεση "Tiffany Wonder" στο Τόκιο φέρνει το κοινό σε επαφή με την ανεπανάληπτη κληρονομία του οίκου

Μια αναδρομική έκθεση στην Tokyo Node Gallery, ταξιδεύει στην ιστορία του οίκου κοσμημάτων Tiffany & Co και σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες OMA


Ένα πουλί τυλιγμένο σε διαμάντια και στεφανωμένο με ένα λαμπερό χρυσό φτερό πετάει ήρεμα σε ένα ονειρικό πίνακα με άνθη κερασιάς σακούρα και αστικούς ουρανοξύστες. Αυτή είναι η σκηνή που υποδέχεται τους επισκέπτες στα εγκαίνια μιας νέας έκθεσης στο Τόκιο - μια μεγάλης κλίμακας κινούμενη εικόνα του "Bird on a Rock", που σχεδιάστηκε από τον Jean Schlumberger το 1965 και είναι ίσως ένα από τις πιο εμβληματικές εικόνες στην ιστορία των κοσμημάτων. Είναι η πρώτη από τις αμέτρητες και πλούσιες σε φαντασία που συνθέτουν το "Tiffany Wonder", μια σαρωτική -και λαμπερή- έκθεση που ταξιδεύει μέσα από την πολυεπίπεδη ιστορία του οίκου κοσμημάτων Tiffany & Co, από την ίδρυσή του το 1837 στη Νέα Υόρκη μέχρι τη σύγχρονη παρουσία του.

site-news-covertiffany-1584x872.jpg

Η έκθεση, που υλοποιήθηκε από την OMA του Rem Koolhaas, εκτείνεται σε 1.430 τ.μ. στη γκαλερί Tokyo Node Gallery, στον 45ο όροφο του Toranomon Hills Station Tower, ενός νέου ουρανοξύστη-ορόσημου που σχεδιάστηκε από το ίδιο αρχιτεκτονικό γραφείο. Το "Tiffany Wonder" ρέει μέσα από μια ονειρεμένη ακολουθία δέκα διασυνδεδεμένων χώρων, με μεταβαλλόμενες ατμόσφαιρες, υφές και σχήματα που μοιάζουν με πολύτιμους λίθους - κυκλικά, γωνιακά, τριγωνικά - εξισορροπώντας την οικεία κομψότητα και την αίσθηση του δράματος με την πολυεπίπεδη δεξιοτεχνία και τη δημιουργικότητα για την οποία ο οίκος πολυτελών κοσμημάτων έχει από καιρό εξυμνηθεί. Διάσπαρτα ανάμεσα στα καθηλωτικά installation εκτίθενται περισσότερα από 500 κοσμήματα και αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία της Tiffany & Co - καθώς και με τους βαθύτατους δεσμούς της με την Ιαπωνία - πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, μαζί με δημιουργούς που επιδεικνύουν ζωντανά τις δεξιότητές τους στη χειροτεχνία.

tiffany-wonder-XsKWC.jpg

«Εντελώς οικεία, κινηματογραφική και εκλεπτυσμένη»: αυτές είναι οι τρεις λέξεις που χρησιμοποίησε η curator της έκθεσης Ellen van Loon, συνεργάτης της OMA, στο Wallpaper* για να περιγράψει την ουσία του έργου της. «Στόχος ήταν να εκθέσουμε την ιστορία του Tiffany μέσα από αντικείμενα και κοσμήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο αιώνων». Το πώς μια αμερικανική εταιρεία χαρτικών και luxury goods του 19ου αιώνα εξελίχθηκε σε έναν iconic οίκων κοσμημάτων και ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο brand name - ήταν ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης για εμάς με αυτή την έκθεση.», αναφέρει.


Και συνεχίζει: «Κάθε δωμάτιο είναι ένα αυτόνομο περιβάλλον με ξεχωριστή ατμόσφαιρα, που αναδεικνύει μια συγκεκριμένη πτυχή της ιστορίας και του έργου της Tiffany. Ο ξεχωριστός χαρακτήρας κάθε χώρου έχει σκοπό να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ των επισκεπτών και των κομματιών που εκτίθενται. Αυτή η έντονη, οικεία σχέση μεταξύ θεατή και αντικειμένου υπογραμμίζει τον χρόνο που απαιτείται για τη δημιουργία, το εξελιγμένο επίπεδο χειροτεχνίας και την προσοχή στη λεπτομέρεια», καταλήγει. 

tiffany-wonder.jpg

Το ταξίδι ξεκινάει σε έναν μεγάλο, σκοτεινό, διπλού ύψους χώρο με μια τεράστια οθόνη, στην οποία προβάλλεται ένα animation του "Bird on a Rock" με φόντο art deco εικόνες που απεικονίζουν σκηνές που φέρνουν στο μυαλό Ιαπωνία. Οι εικόνες δημιουργούν μια ονειρική μετάβαση μεταξύ του εξωτερικού κόσμου και του εσωτερικού σύμπαντος της Tiffany, ανοίγοντας το δρόμο για μια σειρά από χώρους που εξερευνούν την κληρονομιά του οίκου. Ένας χαρακτηριστικός μπλε διάδρομος που είναι επενδεδυμένος με μια ειδική ψηφιοποιημένη ταπισερί που περιέχει ένα χρονολόγιο 187 ετών της ιστορίας του οίκου καταλήγει σε ένα κυκλικό δωμάτιο. Τα εκθέματα κατά μήκος της διαδρομής κυμαίνονται από θρυλικά πρώιμα κομμάτια, μέχρι τον πρώτο κατάλογο αλληλογραφίας Blue Book.

Ακολουθούν εκθέματα κομματιών στο πέρασμα των χρόνων, από τις vivid δημιουργίες του Louis Comfort Tiffany (γιου του ιδρυτή) και τις οργανικές μορφές των αφηρημένων έργων της Angela Cummings τη δεκαετία του 1970 μέχρι το διαχρονικό κολιέ "Scorpion" της Elsa Peretti. Καθώς η έκθεση περνάει από τη μία αίθουσα στην άλλη, τα σημαντικότερα σημεία περιλαμβάνουν μια οπτική απεικόνιση εμβληματικών αποτυπώσεων των κοσμημάτων στον κινηματόγραφο μαζί με τα αυθεντικά κοστούμια από το Breakfast at Tiffany's, τεχνίτες επί το έργον που στερεώνουν πέτρες και γυαλίζουν διαμάντια και την ατμοσφαιρική αίθουσα "Wonder of Dreams", ένας χώρος που παρουσιάζονται εμβληματικές vintage βιτρίνες καταστημάτων.

«Ως αρχιτέκτονες, ξοδεύουμε κατά μέσο όρο 5 έως 10 χρόνια για να ολοκληρώσουμε ένα κτίριο», λέει ο van Loon. «Η συνειδητοποίηση ότι οι τεχνίτες μπορούν να ξοδέψουν εξίσου πολύ χρόνο και να εργαστούν εντατικά για να δημιουργήσουν κάτι τόσο μικρό και πολύτιμο, όσο ένα κόσμημα ήταν αυτό που θέλαμε να μεταδώσουμε στους επισκέπτες.», λέει κλείνοντας. 

Πηγή: Wallpaper*