fbpixel

Search icon
Search
H δημιουργός Ελένη Δασκαλάκη μας αποκαλύπτει την αστείρευτη πηγή έμπνευσής της και ποια κοσμήματα πρέπει να έχει κάθε γυναίκα στη συλλογή της
#GREEKSDOITBETTER

H δημιουργός Ελένη Δασκαλάκη μας αποκαλύπτει την αστείρευτη πηγή έμπνευσής της και ποια κοσμήματα πρέπει να έχει κάθε γυναίκα στη συλλογή της

Η δημιουργός κοσμημάτων ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη ταυτότητά της


Γέννημα θρέμμα Αθηναία, η Ελένη Δασκαλάκη ξεκίνησε την καριέρα της στον χώρο του κοσμήματος, έχοντας την ιδιαίτερη ταυτότητα μίας εικαστικής καλλιτέχνιδας. Αφετηρία των σπουδών της ήταν το τμήμα εικαστικού κοσμήματος και αργυροχοΐας του College of Fine Arts I. Βοργίας. Πηγή έμπνευσης του μοναδικού της έργου ήταν η ανάγκη της να δημιουργήσει κάτι ανθεκτικό και άφθαρτο στον χρόνο... Η ίδια δεν αποχωρίζεται ποτέ τα γούρια της, ενώ πιστεύει πως τα must have κοσμήματα που πρέπει κάθε γυναίκα να έχει στη συλλογή της είναι αυτά που την αναδεικνύουν και τη χαρακτηρίζουν σε ύφος, χρώμα και στιλ. Η τελευταία της συλλογή στα χρώματα της άνοιξης φέρει το όνομα ''cloisonee'', αναδεικνύει τη θηλυκότητα και παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Πότε αισθανθήκατε το δημιουργικό κάλεσμα; 

Πάντα μου άρεσε να ανακαλύπτω τρόπους για να συνθέτω περίεργα υλικά ανόμοια μεταξύ τους, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πρωτότυπο και εντυπωσιακό. Μια σπασμένη κανάτα κρακελαρισμένη με μάγεψε,όταν την βρήκα στο βυθό της θάλασσας, στο Γαλαξίδι. Ένα μέρος της ήταν αυτό που έγινε το πρώτο μου βραχιόλι.

Η πρώτη σας επαφή με την τέχνη της δημιουργίας πότε έγινε;

Από κει και πέρα αναζήτησα τις γνώσεις, που έπρεπε να διαθέτω, ώστε να συνθέτω όσα ήθελα με τον σωστό τρόπο. Σπούδασα δημιουργία και σχεδιασμό κοσμήματος και δίπλα σε γνωστούς αργυροχρυσοχόους τελειοποίησα τις γνώσεις μου αυτές. Παρακολούθησα σεμινάρια ποικίλων τεχνικών πάνω στο χρώμα, το ύφασμα, το ξύλο, το μέταλλο, την πέτρα, τον μεταλλικό πηλό. Δε θα μπορούσε να μου αντισταθεί κανένα υλικό λοιπόν, μιας και ήξερα τον τρόπο να τα εφαρμόσω όπου και όπως ήθελα. Έτσι ανέπτυξα τη σύνθεση των υλικών και την εφαρμογή τους στο «δικό μου κόσμημα».

2-earrings.jpg

Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας;

Η πηγή έμπνευσής μου είναι κυρίως ο βυθός της θάλασσας, όπου μεγάλο μέρος από τις συλλογές μου εξελίσσεται διαφοροποιώντας τα μοτίβα του. Σε πιο εικαστική παρουσία,πηγή έμπνευσής μου είναι το συναίσθημα... της συντροφικότητας, της μοναξιάς, της φυγής, της αγάπης, της μητρότητας, που προσπαθώ να αποδώσω με μέταλλο και πέτρα στις ανθρώπινες μορφές μου.

Για ποιες γυναίκες σχεδιάζετε;

Τα κοσμήματά μου είναι μεγάλα κι εντυπωσιακά. Στόχος μου είναι να μπορούν να στολίσουν ένα απλό ρούχο και να γίνουν μέρος του.Κάθε κόσμημα που φτιάχνω, είναι ραμμένο πάνω μου. Το υποστηρίζω, παίζοντας με τους διάφορους τρόπους που μπορεί να φορεθεί. Σχεδιάζω κοσμήματα για γυναίκες, που σίγουρα δε θα περάσουν απαρατήρητες. Το χρώμα, τα υλικά και το μέγεθος πρωταγωνιστούν.

Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείτε περισσότερο;

Το βασικό υλικό που χρησιμοποιώ περισσότερο είναι το ασήμι και το στολίζω με σμάλτο και πέτρες. Επίσης, αγαπώ τα μαργαριτάρια και τα επιλέγω σε ιδιαίτερα χρώματα και ανόμοια σχήματα. Αυτό που θέλω να πετύχω στις δημιουργίες μου είναι η κίνηση στο μέταλλο ή το σύρμα που αγκαλιάζει και στολίζεται από την ακανόνιστη πέτρα.

Προτείνετέ μας κάποιες αγαπημένες δημιουργίες. 

Μια από τις αγαπημένες μου δημιουργίες είναι η collection ''by the sea'', που το μοτίβο της χαρακτηρίζεται και εναλλάσσεται σε μεγάλο μέρος των συλλογών μου... Απεικονίζει το καλοκαιρινό λουλούδι που φυτρώνει πάνω στις πέτρες στον βυθό της θάλασσας. Δε θα μπορούσα να μην αναφέρω και τις ανθρώπινες φιγούρες μου, που τους δίνω έκφραση, κίνηση και συναίσθημα σε κοσμήματα αλλά και σε μικρογλυπτά.

1-qxeuh.jpg

Ποιο είναι το κόσμημα που δεν αποχωρίζεστε;

Τα κοσμήματα που δεν αποχωρίζομαι είναι τα γούρια μου. Δεν έχουν χρονολογία χαραγμένη, γιατί είναι διαχρονικά και φορέσιμα ανάλογα με τον συμβολισμό και τη διάθεση. Φέρουν ένα μήνυμα και γίνονται ξεχωριστά γι αυτούς που τα φορούν ή τα προσφέρουν. Για παράδειγμα, το λυχνάρι [για να κάνω μια ευχή], η κολοκύθα [σύμβολο υγείας και θετικής σκέψης], το χταπόδι [ευρηματικό και πολυμήχανο], το πιόνι βασιλιάς βασίλισσα στο σκάκι [για στρατηγική και σωστές κινήσεις], το μαργαριτάρι που αγκαλιάζει το κοράλλι [για τους πολύτιμους αγαπημένους μας].

Ποια κοσμήματα κάθε γυναίκα πρέπει να έχει στη συλλογή της;

Θεωρώ ότι τα κοσμήματα που πρέπει μια γυναίκα να έχει στη συλλογή της είναι αυτά που την αναδεικνύουν και την χαρακτηρίζουν σε ύφος, χρώμα και στιλ. Ευκολοφόρετα και διαχρονικά είναι τα μαργαριτάρια, που μπορούν να φορεθούν όλες τις ώρες απ' όλες τις ηλικίες. Το αριστοκρατικό τους χρώμα είναι δεδομένο και το δέσιμό τους μπορεί να τα απογειώσει.

dask.jpg
Ελένη Δασκαλάκη

Τι καινούριο ετοιμάζετε;

Η τελευταία μου συλλογή ''cloisonee'' είναι αυτή που τον Φεβρουάριο του 2020 παρουσίασα στο Ζάππειο Μέγαρο στην 7η συνάντηση Ελλήνων δημιουργών ως μέλος της πλατφόρμας του A JEWEL MADE IN GREECE. Τα χρώματα της άνοιξης τη χαρακτηρίζουν και πάνω στο ασήμι δίνουν ζωντάνια και θηλυκότητα. Το σχέδιο αέρινο σε προκαλεί να το δοκιμάσεις. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, που μπορώ να εκφράζομαι μέσα από τη δημιουργία, να μεταφέρω τις γνώσεις μου μέσα από τη διδασκαλία και να γεμίζω την ψυχή μου με την ικανοποίηση ότι κάνω αυτό που αγαπώ.