fbpixel

Search icon
Search
Η απίθανη ιστορία πίσω από αυτό το υπέροχο σπίτι θα σας κάνει να χαμογελάσετε
INTERIORS

Η απίθανη ιστορία πίσω από αυτό το υπέροχο σπίτι θα σας κάνει να χαμογελάσετε

Όταν κανείς ερωτεύεται ένα σπίτι με την πρώτη ματιά κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει


Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την υπομονή να ψάξουν περισσότερο από τέσσερα χρόνια για το τέλειο σπίτι για την οικογένειά τους. Τελικά, συμβιβάζονται με το πρώτο που θα βρουν και πιστεύουν πως θα τους εξυπηρετήσει. Αλλά οι περισσότεροι δεν είναι όπως η Marlies Verhoeven, συνιδρύτρια το global arts club, The Cultivist. Η βέλγικης καταγωγής πετυχημένη CEO ήθελε ένα αρχοντικό στο West Village της Νέας Υόρκης -αυτή και ο σύζυγός της, Jacco Reijtenbagh, δεν θα μπορούσαν να ζήσουν σε ένα μικρό διαμέρισμα, διότι έχουν τρία παιδιά και ήθελαν ένα άνετο σπίτι- με παραδοσιακό exteriors και μοντέρνο εσωτερικό σχεδιασμό, που θα συνδυάζονταν άψογα με τη συλλογή έργων τέχνης που διαθέτουν. 

Συναντώντας αυτό το μοναδικό οικοδόμημα του 1899 -με τα έργα απίθανα έργα τέχνης των David Hockney, Mel Bochner, Jonas Wood, Mary Corse, Cecily Brown να δεσπόζουν στους χώρους του- κατάλαβαν ότι έπρεπε να το αποκτήσουν. Μάλιστα, το σπίτι ήταν ένα από τα πρώτα που είδαν. Ωστόσο, δεν έδρασαν αρκετά γρήγορα και πωλήθηκε σε άλλους αγοραστές. Κατά τη διάρκεια της έρευνας που ακολούθησε, επισκέφτηκαν περίπου 70 άλλα σπίτια. «Δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε σ' ένα συγκεκριμένο σπίτι, εάν προηγουμένως δεν είχαμε δει μερικά ακόμα» εξηγεί η Verhoeven. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν τους ικανοποιούσε όσο εκείνο το σπίτι που είχαν δει, ερωτευτεί, αλλά χάσει μέσα από τα χέρια τους! 

Οπότε, ο Reijtenbagh ανέλαβε δράση. Βρήκε τον νέο ιδιοκτήτη του τέλειου αυτού σπιτιού που τους άρεσε εξαρχής, του ζήτησε να βγουν για καφέ και του έκανε μια αρκετά ελκυστική οικονομική πρόταση, στην οποία δε θα μπορούσε κανείς να αρνηθεί... Άλλη λύση δεν μπορούσαν να σκεφτούν!

verhoeven-4.jpg

Έτσι, έγινε δικό τους! Πριν από τη μετακόμιση, αφαιρέθηκε όλος ο φωτισμός και έγινε πιο σύγχρονος -μια επιθυμία του Reijtenbagh's. «Είναι πράγματα που ίσως να μην παρατηρήσετε, αλλά ήταν πολύ σημαντικά για εμάς, οπότε όλο το focus έγινε στα αντικείμενα τέχνης, που χρησιμοποιήθηκαν σε ολόκληρο το σπίτι, καθώς και στα έπιπλα». Μοιάζει κυριολεκτικά με μια γκαλερί. Σαν ολόκληρη η κατοικία να σχεδιάστηκε ώστε να αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο όλα τα αριστουργήματα που φιλοξενεί και όχι ένα μόνο συγκεκριμένο κομμάτι.

Σημαντικά έργα τέχνης που είχαν ήδη στη συλλογή τους οι οικοδεσπότες «μπλέχτηκαν» με ωραία και καλαίσθητα έπιπλα από την Αμερική, την Ολλανδία και άλλες χώρες της Ευρώπης, με τρόπο που δεν είναι εξεζητημένος, αλλά αναμφισβήτητα κομψός. Αντιθέτως, στην αυλή του σπιτιού τους, δεν υπάρχουν art pieces, παρόλο που επιμελήθηκαν εκτενώς και αυτό το σημείο. 

Σύμμαχος στην προσπάθειά τους η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων, Kati Curtis, που προσπάθησε να αποκωδικοποιήσει το moodboard της Verhoeven -που είχε εικόνες από το Pinterest- για να φτιάξουν το τέλειο σπίτι. Η Curtis στην αρχή πρότεινε εκκεντρικές προσθήκες και fun pieces, αλλά δεν ήταν αυτός ο σκοπός ιδιοκτήτριας του σπιτιού. «Είχα μια ξεκάθαρη ιδέα για αυτό που ήθελα να φτιάξω» τονίζει. «Η τέχνη έπρεπε να πρωταγωνιστεί σε όλους τους χώρους, οπότε δε χωρούσαν πουθενά οι αλλόκοτες ταπετσαρίες και τα υπόλοιπα bold items» λέει η Verhoeven.

verhoeven-18.jpg

Ωστόσο, στα παιδικά δωμάτια, η διακόσμηση έγινε όντως πιο διασκεδαστική κι εκκεντρική. Από την άλλη, το σαλόνι και το dining room υποδηλώνουν την προσεγμένη αισθητική -που ήταν και ο αρχικός στόχος. 

Για να εξισορροπήσει την αυστηρότητα των επιβλητικών έργων τέχνης, η διακοσμήτρια πρότεινε να συνδυαστούν με πιο fun κομμάτια. Για παράδειγμα, το έργο Hippity Flippity του Dan Colen -ένας πολύ σημαντικός καμβάς με επίστρωση από φτερό και πίσσα- κρέμεται σε έναν τεράστιο τοίχο, πάνω από δύο γιγαντιαία στυλό-διακοσμητικά, δίπλα από το dining table, τα οποία προσθέτουν μια χιουμοριστική πινελιά στο δωμάτιο. «Θέλαμε με αυτόν τον τρόπο να φωτίσουμε το έργο. Έτσι, άλλωστε, προσεγγίσαμε το καθετί μέσα στο σπίτι που είχε μια dark αίσθηση. Η ζωή δεν είναι τόσο σοβαρή και δεν πρέπει όλα να τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα» εξηγεί το ζευγάρι. 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery

Πηγή: Architectural Digest