fbpixel

Search icon
Search
Greek beauty: Tα must-visit μουσεία στα ελληνικά νησιά που αποτελούν πόλο έλξης
ARTS & CULTURE

Greek beauty: Tα must-visit μουσεία στα ελληνικά νησιά που αποτελούν πόλο έλξης

Ταξιδέψτε, γνωρίζοντας την ελληνική ιστορία


Η Ελλάδα είναι μία χώρα με πλούσια παράδοση, ιδιαίτερη κουλτούρα κι ιστορική κληρονομιά. Πέρασε πολλά, έδωσε μάχες, πολέμησε για όσα ήταν δικά της και βγήκε πιο δυνατή. Φημίζεται για την ελληνική φιλοξενία και δεν είναι τυχαίο, ότι όσοι καταφθάνουν σε αυτήν, μαγεύονται από όσα έχει να τους δείξει και να τους προσφέρει. Το καλοκαίρι, τα φώτα πέφτουν στα νησιά της, τα κοσμοπολίτικα και τα πιο απομακρυσμένα. Αυτά που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον αυθεντικό τους χαρακτήρα κι αυτά, που εξελίσσονται, που προσαρμόζονται, που αποκτούν μία άλλη, διαφορετική ομορφιά.

Το κάθε ένα από αυτά -ωστόσο- έχει τη δική του ιστορία κι έχει κάτι διαφορετικό να παρουσιάσει. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσει κανείς την ιστορία ενός τόπου, από την επίσκεψη σε κάποιο μουσείο; Εμείς συγκεντρώσαμε τα must-visit μουσεία των ελληνικών νησιών και σας τα παρουσιάζουμε.

Νησιά με πλούσια ιστορία!

Αρχαιολογικό Μουσείο, Θάσος

oasos.jpg

'Ενα νησί με τεράστια ιστορία, ένα μέρος με σπουδαία κληρονομιά. Η Θάσος είναι ένα από τα νησιά που αγαπούν οι λάτρεις της τέχνης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της, μπορεί να συναντήσει κανείς ένα από τα εντυπωσιακότερα ευρήματα που έχουν βρεθεί στο νησί, τον αρχαϊκό κούρο ύψους 3,5 μέτρων. Μεταξύ άλλων, φιλοξενεί σπουδαίες συλλογές γλυπτικής, κεραμικής και αρχιτεκτονικών λειψάνων από τη Νεολιθική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο. Στην αυλή του Μουσείου, εκτίθενται οργανωμένα σε θεματικές ενότητες μαρμάρινα αντικείμενα μεγάλων διαστάσεων, όπως σαρκοφάγοι, βωμοί, μυλόπετρες, πιεστήρια, μεγάλα ημίεργα γλυπτά κι αρχιτεκτονικά μέλη, ενώ -επίσης- ξεχωρίζουν η προτομή του Πήγασου, ο επικεφαλής του Διόνυσου του 4ου αιώνα προ Χριστού, το άγαλμα της Αφροδίτης με δελφίνι και το άγαλμα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού. Μία βόλτα στο συγκεκριμένο μουσείο, συνιστά μοναδική εμπειρία για όσους βρίσκονται στη Θάσο.

Τοποθεσία: Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Λιμένας

Ώρες Λειτουργίας: 8:00-20:00/Τρίτη κλειστά

Αρχαιολογικό Μουσείο, Μήλος

mhlos.jpg

Ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων, που ξεχωρίζει για τις εντυπωσιακές παραλίες και τα τοπία της. Η Μήλος, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο και θεωρείται ιδανικός προορισμός για ήρεμες διακοπές. Είναι ηφαιστειογενής, με ιδιαίτερη γεωμορφολογία κι εντυπωσιακά σεληνιακά τοπία, ενώ διαθέτει και μία πλούσια ιστορία, που αξίζει να την ανακαλύψει κανείς. Άλλωστε, πρόκειται για το νησί όπου ανακαλύφθηκε το διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης κι αυτό από μόνο του, είναι αρκετό. Στη Μήλο θα συναντήσετε ένα άκρως εντυπωσιακό, Αρχαιολογικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο, έργο του Ernst Ziller, που κτίστηκε το 1870 και λειτουργεί ως μουσείο από το 1985. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την προϊστορική συλλογή από τη Φυλακωπή και μία πλούσια συλλογή γλυπτών και αναγλύφων, αλλά και σπάνιες επιγραφές, ενώ υπάρχει ακριβές αντίγραφο του διάσημου αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου.

Τοποθεσία: Πλάκα

Ώρες Λειτουργίας: 8:30-15:30/Τρίτη κλειστά/Παρασκευή 14:00-22:00/Σάββατο 9:00-22:00

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, Λέσβος

gr-piop-117133-3771.jpg

Η Λέσβος είναι ένα νησί του βορειοανατολικού αιγαίου με σπάνια ομορφιά και συνήθως, το επιλέγουν όλοι όσοι θέλουν να απολαύσουν τις διακοπές τους μακριά από την πολυκοσμία. Όλοι όσοι αγαπούν τη φύση και την πυκνή βλάστηση, τους γραφικούς οικισμούς και τις πανέμορφες παραλίες με τα γαλάζια νερά. Ωστόσο, αποτελεί ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της ιστορίας και της παράδοσης. Το νησί που αγάπησε ο Οδυσσέας Ελύτης, έχει μία πλούσια κληρονομιά και go to μέρος για τους visitors είναι το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, που στεγάζεται στο χώρο του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου. Όσοι βρίσκονται σε αυτό, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τη βιομηχανική κληρονομιά στον τομέα της ελαιουργίας, αλλά και στο ευρύτερο πεδίο της τεχνολογίας και να γνωρίσουν τα τρία βασικά στάδια της διαδικασίας παραγωγής λαδιού, συνεπώς, πρόκειται συνολικά για μία πολύ ιδιαίτερη εμπειρία.

Τοποθεσία: Πολυτεχνείου, Αγία Παρασκευή

Ώρες Λειτουργίας: 10-18:00/Τρίτη κλειστά

Αρχαιολογικό Μουσείο, Μύκονος

arxaiologiko-mouseio.jpg

Η Μύκονος είναι το απόλυτο κοσμοπολίτικο νησί της Ελλάδας και κάθε χρόνο, καταφθάνουν σε αυτήν A-list celebrities από όλο τον κόσμο, για να βιώσουν την απόλυτη summer εμπειρία διασκέδασης. Ωστόσο, ο κυκλαδίτικος, αυτός, παράδεισος έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα σε όσους τον επιλέγουν για τις διακοπές τους, καθώς, κρύβει μία πλούσια ιστορία πίσω από τη λάμψη της. Must-visit αποτελεί το Αρχαιολογικό Μουσείο, που αιχμαλωτίζει την καρδιά όσων βρίσκονται στο νησί, καθώς περιλαμβάνει μία σειρά από εκθέματα τεράστιας αξίας. Μεταξύ άλλων, εκτίθεται μεγάλος αριθμός αγγείων προϊστορικών μέχρι υστεροελληνιστικών χρόνων, επιτύμβια αγάλματα, στήλες και τεφροδόχοι κάλπες από τη Ρήνεια, αλλά κι αγγεία από τη Μύκονο, ενώ οι συλλογές του περιλαμβάνουν αγγεία των μέσων της τρίτης χιλιετίας π.Χ. - 1ου αιώνα π.Χ., ειδώλια του 2ου - 1ου αιώνα π.Χ. καθώς και κοσμήματα και μικροαντικείμενα του 2ου - 1ου αιώνα π.Χ. Μία βόλτα σε αυτό, θα σας εντυπωσιάσει!

Τοποθεσία: 84600, Μύκονος

Ώρες Λειτουργίας: 9:00-16:00/Τρίτη κλειστά

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, Σαντορίνη

thiraikes-toixografies-o-thisauros-tou-proistorikou-aigaiou.jpg

Η Σαντορίνη είναι γνωστή παγκοσμίως για την απαράμιλλη φυσική της ομορφιά, το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα που κόβει την ανάσα, το ηφαίστειο με την εντυπωσιακή καλντέρα και τη θέα στο Αιγαίο. Είναι ένα νησί με πανέμορφες παραλίες, με τοπία, με γραφικά σοκάκια, με μονοπάτια, αλλά, είναι κι ένας τόπος με σπουδαία ιστορία, την οποία αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Αν σκοπεύετε να βρεθείτε σε αυτήν, πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μία μικρή στάση στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, καθώς -μεταξύ άλλων- φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται από τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρίας στο Ακρωτήρι και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Μέσω της έκθεσης, σκιαγραφείται ουσιαστικά η πορεία της Θήρας στους Προϊστορικούς χρόνους μέσω επιλεγμένων ευρημάτων, που είναι άκρως εντυπωσιακά και σίγουρα, δε θα έχετε τη δυνατότητα να τα συναντήσετε αλλού. Η ιστορία που παρουσιάζεται ξεκινάει από την Ύστερη Νεολιθική περίοδο έως την Ύστερη Κυκλαδική Ι περίοδο, περιλαμβάνοντας σπάνια αντικείμενα της εποχής.

Τοποθεσία: Θήρα, Σαντορίνη

Ώρες Λειτουργίας: 8:30-15:30/Τρίτη κλειστά