fbpixel

Search icon
Search
Travel & Leisure: 3 ελληνικά νησιά στην παγκόσμια λίστα με τους 25 πιο αγαπημένους προορισμούς
TRAVEL

Travel & Leisure: 3 ελληνικά νησιά στην παγκόσμια λίστα με τους 25 πιο αγαπημένους προορισμούς

Οι αναγνώστες του περιοδικού έχουν επιλέξει την Κρήτη, την Μήλο και την Πάρο με βασικά κριτήρια την γαστρονομική και αισθητική τους κουλτούρα


Φυσική ομορφιά, φιλοξενία και φαγητό πρωταγωνιστούν στα κεντρικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία οι αναγνώστες του δημοφιλούς περιοδικού, "Travel & Leisure", ψηφίζουν κάθε χρόνο τους αγαπημένους τους διεθνείς προορισμούς. Πριν λίγες ημέρες, το ταξιδιωτικό magazine με έδρα τη Νέα Υόρκη, δημοσίευσε την φετινή λίστα με τα είκοσι πέντε καλύτερα νησιά του κόσμου. Στην κορυφή της κατάταξής τους, επικράτησαν για ακόμη μια φορά πολυτελή καταφύγια, όπως το νησί Ίσκια της Ιταλίας, που κατέκτησε την πρώτη θέση, οι Μαλδίβες, που ακολούθησαν με την δεύτερη θέση και το Μπαλί της Ινδονησίας στην τρίτη θέση. Το στοιχείο, όμως, που μας εντυπωσίασε, κάνοντάς μας να αισθανθούμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια για την γαστρονομική και αισθητική ταυτότητα της χώρας μας, ήταν η επιλογή τριών ελληνικών νησιών, τα οποία απέκτησαν αξιόλογες θέσεις. Συγκεκριμένα, η Μήλος κέρδισε την τέταρτη θέση, η Πάρος την δωδέκατη και η Κρήτη την εικοστή δεύτερη. Φαίνεται πως η ελληνικός τρόπος υποδοχής και η φιλική ατμόσφαιρα που την συνοδεύει, έχουν μείνει αξέχαστες στη μνήμη των επισκεπτών. 

shutterstock-1091825765.jpg
Ischia, Italy
Αυτοί οι τρεις νησιώτικοι προορισμοί κρύβουν γοητευτικούς θησαυρούς. Άγρια ομορφιά της φύσης γίνεται "ένα" με την αλμύρα της θάλασσας και την γλυκιά φιλοξενία των ντόπιων.

Κρήτη

shutterstock-503912977.jpg

Μεγαλόνησος. Η "αρχόντισσα" που δεσπόζει στο Αιγαίο και μας προσκαλεί σε μια ξεχωριστή παραδοσιακή ιεροτελεστία. Άνθρωποι γνήσιοι και ειλικρινείς μας κερνούν τσιπουδιά και φρέσκο ψάρι, με το ζεστό τους χαμόγελο να είναι η καλύτερη συνοδεία. Στη λιμνοθάλασσα της Μπάλου και στο Ελαφονήσι, το απέραντο γαλάζιο και η ρομαντική ησυχία του μεσημεριού μας υποδέχονται με την πιο μαγική υπόσχεση. Στην αρχαία πόλη της Λατώ, στο παλάτι της Κνωσοού και στο Μινωικό ανάκτορο των Μαλίων, η ιστορία αυτού τόπου μας αποκαλύπτει σιγά σιγά τις ιερές πτυχές των ανθρώπων που έζησαν στα χώματά του. Στο παλιό Ενετικό λιμάνι και στον επιβλητικό του Φάρο, κάθε γωνιά χαρίζει φως, μέσα από την πιο δυνατή της αφήγηση. 

Μήλος

shutterstock-2038210607.jpg

Βόρεια του Κρητικού πελάγους, ένα παραμυθένιο νησί ξεπροβάλλει. Σύμφωνα με τους τοπικούς μύθους, το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «βήλος» που εξελίχθηκε σε «μήλος» και σήμαινε «πρόβατο». Οι έντονες αντιθέσεις αποτελούν το κύριο γνώρισμά του. Από την μία πλευρά, άγρια χλωρίδα που πρωταγωνιστεί στο δυτικό μισό του μέρος, ηφαιστειακοί βράχοι και δύο σβηστά ηφαίστεια, και από την άλλη, κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά και γραφικά στενά κάνουν την εμφάνισή τους και μαγνητίζουν τα βλέμματα. Απομονωμένη και κρυμμένη σε βραχώδη περάσματα και σπήλαια, η παραλία Τσιγκράδο μας διδάσκει τι σημαίνει αυθεντική περιπέτεια, ενώ η παραλία "Κλέφτικο", στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, το μεγαλείο της φύσης έχει δημιουργήσει ένα σπάνιο "θαύμα" εξωτικής ομορφιάς στα βράχια της. Στο αρχαιολογικό και μεταλλευτικό της μουσείο, ερχόμαστε σε μια πιο ουσιαστική επαφή με την διαχρονική αισθητική της φιλοσοφία. 

Πάρος

shutterstock-367041155.jpg

Η κυκλαδίτικη λευκή ομορφιά αυτού του νησιού δεν έχει τέλος. Δυτικά της Νάξου, μας εισάγει στην κοσμπολίτικη ταυτότητά του. Στο παλιό λιμάνι της Νάουσας, τα ταβερνάκια που το βασιλεύουν, μας καλωσορίζουν στον γαστρονομικό της πλούτο. Λακέρδα, χταπόδι ξυδάτο, κριθαρότο φρέσκιας καραβίδας και πατάτες τηγανιτές με κιμά και αβγό μάτι κυριαρχούν στην γευστική μας απόλαυση. Στο ορεινό, παραδοσιακό χωριό, Λεύκες, τα μονοπάτια μας οδηγούν σε αυλές, γεμάτες με μοσχομυριστά λουλούδια, σε αμπέλια και εκτάσεις που μυρίζουν θυμάρι, ρίγανη και φασκόμηλο. Στις παραλία "Κολυμπήθρες" και "Κουκουναριές" αφιερώνουμε τις πιο ήρεμες στιγμές μας μέχρι το ηλιοβασίλεμα. 

Μερικές ακόμη διακεκριμένες θέσεις παγκόσμιων νησιών στη λίστα του "Travel & Leisure" ανήκουν στα νησιά Φίτζι, που βρίσκονται στην πέμπτη θέση, τα νησιά Γκαλαπάγκος στο Εκουαδόρ στην έκτη θέση, η πόλη Πουκέτ στην Ταϊλάνδη στην έβδομη θέση και στην τελική δεκάδα περιλαμβάνονται οι Αζόρες στην Πορτογαλία στην δέκατη τρίτη θέση και το Μάουι στην Χαβάη στην εικοστή θέση.