fbpixel

Search icon
Search
Great Interiors: Μια απίστευτη κατοικία στην Κρήτη σε γήινες αποχρώσεις που θα σας ενθουσιάσει
DESIGN

Great Interiors: Μια απίστευτη κατοικία στην Κρήτη σε γήινες αποχρώσεις που θα σας ενθουσιάσει

Περιηγηθείτε σε κάθε γωνιά της & αποδράστε στα μαγευτικά σκηνικά που προσφέρει


Σε στενή σχέση με την ιδιοφυΐα τοποθεσία, ένα καλοκαιρινό σπίτι στο νησί της Κρήτης, όπου θα ξεχάσετε τα περιττά και θα επανασυνδεθείτε με την παρθένα φύση που την περιβάλλει και τους αργούς ρυθμούς της, θα σας ενθουσιάσει από την πρώτη στιγμή. Η ενσωμάτωση στο τοπίο ήταν η επιτακτική ανάγκη. Λίγα βήματα μακριά από το αρχαίο χωριό Κάτω Μιξόρρουμα -του οποίου οι σχεδιαστικές αναφορές είναι πολλές- στον νομό Ρεθύμνου, το κτίριο βρίσκεται σε μια απότομη πλαγιά, ακολουθώντας την ορογραφία του. Έχοντας τοποθετηθεί ανάμεσα σε μια παλιά βελανιδιά στη Δύση και μια στο Αλώνι -χαμηλή κυκλική πέτρινη κατασκευή που χρησιμοποιείται για τη γεωργία- προστατευμένη από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Ανατολή, το σπίτι ανοίγει προς τον Νότο διατηρώντας παράλληλα ένα πιο προστατευμένο και κλειστό προφίλ στον Βορρά προς το νέο χωριό.

553866f8-34b8-4d61-a42d-22296cb96711-QCykU.jpg


f5139423-865d-4737-b36c-0485d0be8e04-4mqeO.jpg


Τα βασικά σχήματα και υλικά -πέτρα, ξύλο, μέταλλο και γύψος-, ενώ μειώθηκαν με μια σύγχρονη γλώσσα απηχούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η αυλή και η επιβλητική σκάλα γίνονται ο άξονας διανομής ολόκληρου του έργου γύρω από το οποίο περιστρέφονται οι τρεις νέοι όγκοι του σπιτιού: μια σαφής αναφορά στα τυπικά σπίτια στις πλαγιές. Η σκάλα, που χαρακτηρίζεται από σχήμα χοάνης, κατευθύνει, χωρίς διακοπή, τη θέα του επισκέπτη προς δύο εστιακά σημεία, τα οποία τον φέρνουν πίσω στο εξωτερικό και στο γύρω τοπίο.

50b2b49e-e1cd-4cb8-bca0-89d90f8c175c-bJYdY.jpg


Εσωτερικά χωρίζεται το σαλόνι από την κουζίνα και οδηγεί στα υπνοδωμάτια και τις υπηρεσίες που βρίσκονται στα κατώτερα επίπεδα. Η κύρια πρόσβαση από τη βόρεια πλευρά οδηγεί απευθείας στο living room, που βρίσκεται στο πάνω επίπεδο και χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο γωνιακό παράθυρο που ανοίγει στην πισίνα και βρίσκεται σε έναν από τους όγκους του υπνοδωματίου δημιουργώντας μια δυνατή εσωτερική-εξωτερική σύνδεση. Ένας «δεσμός» που μπορεί να εντοπιστεί σε όλους τους χώρους χάρη στον εξωτερικό σχεδιασμό χωρίς σαφή οπτικά εμπόδια και στην επιλογή των φυτικών αποστάξεων, τυπικών του τόπου, αλλά και στην ιδιοκτησία γης.  

d760fb56-d949-49c6-8eac-aa64bf8ace9e-FStyr.jpg
68c31e88-e28f-4781-a12b-12b67ca5afe6-ITeMc.jpg

Οι βασικοί εσωτερικοί χώροι με κάποιες νότες παράδοσης, ωστόσο, δεν εγκαταλείπουν τις σύγχρονες ανέσεις, προτιμώντας το ξύλο βελανιδιάς και τις ζεστές αποχρώσεις του και φυσικά υλικά όπως γιούτα, λινό και βαμβακερές ίνες για υφάσματα. Τα έπιπλα κατά παραγγελία θυμίζουν την τεχνική mashrabiya στα υφαντά τους: μικρά στοιχεία σε ένθετο ξύλο, συναρμολογημένα σύμφωνα με γεωμετρικό και περίπλοκο σχεδιασμό, σχηματίζουν ένα στενό πλέγμα με το οποίο τα παράθυρα χαρακτηρίζονται ως κιόσκι της οθωμανικής παράδοσης, κάτι που διακατέχει το νησί. 


ea512149-6bc1-4277-9746-a8ca361561e1-iyl1c.jpg
5e549b03-cc29-4157-8a72-5ff4f73d9142-q3rws.jpg



Χάρη σε μια προσεκτική αρχική ανάλυση και ορισμένες στοχευμένες επιλογές σχεδίασης, το σπίτι δεν απαιτεί κλιματισμό. Ο άξονας της σκάλας, στην πραγματικότητα, λειτουργεί ως φυσική καμινάδα εξαερισμού, ιδιαίτερα χρήσιμη για την καλοκαιρινή ψύξη, ενώ ο λόφος, σε άμεση επαφή με το κάτω μέρος του σπιτιού, ευνοεί μια σταθερή εσωτερική θερμοκρασία. Η τοιχοποιία του πιο εκτεθειμένου άνω όγκου, χάρη στο μεγάλο πάχος της, έχει καλή θερμική αδράνεια, ενώ οι διαστάσεις του μεταλλικού θόλου ευνοούν τη σωστή ηλιακή ακτινοβολία καλοκαιριού / χειμώνα. Τέλος, η πισίνα, που βρίσκεται σε ένα μέρος του υπνοδωματίου, βοηθά στη λειτουργία του ελέγχου και της απορρόφησης της ηλιακής θερμότητας. Δύο ηλιακά πάνελ παρέχουν ζεστό νερό όλο τον χρόνο.

Δείτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες.

Φωτογραφίες: Polyergo