fbpixel

Search icon
Search
Γλυκοπατάτα: Όλοι οι λόγοι για να κυριαρχήσει στη διατροφή σας
WELLNESS

Γλυκοπατάτα: Όλοι οι λόγοι για να κυριαρχήσει στη διατροφή σας

Μάθετε τα πάντα για το νέο διατροφικό must


Πολλές φορές ταυτίζουμε την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με πολύ συγκεκριμένα είδη φρούτων και λαχανικών, κάτι το οποίο σαφέστατα και είναι λανθασμένο. Έτσι, λοιπόν, στο παρόν άρθρο θα κατανοήσουμε πλήρως τα οφέλη της γλυκοπατάτας και θα ανακαλύψουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να την εντάξουμε στο διατροφολόγιο μας.

Τι αξίζει να γνωρίζετε;

Η γλυκοπατάτα είναι ένα εξαιρετικά εύγευστο, θρεπτικό, αμυλούχο λαχανικό που καλλιεργείται παγκοσμίως. Είναι διαθέσιμη σε ποικίλα μεγέθη και χρώματα και είναι πλούσια σε βιταμίνες, θρεπτικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, δεν περιέχει λιπαρά, έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (επομένως είναι κατάλληλη για υπερτασικά άτομα) και έχει λιγότερες θερμίδες από τις λευκές πατάτες, παρόλο που έχει περισσότερη ζάχαρη. Ταυτόχρονα, προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες (ασταθή μόρια που μπορεί να βλάψουν το DNA, προκαλώντας φλεγμονή και χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις).

sweet-potatoes-1.jpg

Οφέλη για την υγεία

  • Συμβάλλει στην καλή καρδιακή λειτουργία: Η περιεκτικότητα του δεδομένου λαχανικού σε κάλιο βοηθά στην ορθή καρδιακή λειτουργία, αφού μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στη ρύθμιση των καρδιακών χτύπων.
  • Εντερική λειτουργία: Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά στις γλυκοπατάτες είναι ωφέλιμες για την υγεία του εντέρου, προστατεύοντας από νοσήματα, όπως τον σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
  • Άγχος: Η γλυκοπατάτα περιέχει μαγνήσιο (μέταλλο της χαλάρωσης και της ηρεμίας), ενώ συμβάλλει στην ξεκούραση των μυών, την ισορροπία, την χαρούμενη διάθεση και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Δέρμα και μαλλιά: Εξαιτίας της περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην προστασία ενάντια στον ήλιο, ενώ οι βιταμίνες C και Ε συμβάλλουν στη διατήρηση ενός λαμπερού δέρματος και στην συνεχή παραγωγή κολλαγόνου.
  • Όραση: Το πορτοκαλί χρώμα που διαθέτουν οι γλυκοπατάτες οφείλεται στην περιεκτικότητα τους σε β-καροτένιο. Αυτή η ουσία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα και χρησιμοποιείται για τον σχηματισμό υποδοχέων ανίχνευσης του φως στα μάτια.
  • Εγκέφαλος: Η κατανάλωση μοβ γλυκών πατατών μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, προλαμβάνοντας τυχόν βλάβες και φθορές από τις ελεύθερες ρίζες.
sweet-potatoes-2.jpg

Πώς μπορείτε να τις καταναλώσετε;

Υπάρχουν άπειρες συνταγές εντός των οποίων ένα εκ των κύριων συστατικών είναι η γλυκοπατάτα. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες ιδέες για το τι μπορείτε να δημιουργήσετε εύκολα και γρήγορα στην κουζίνα σας. 

    Η πιο ιδιαίτερη συνταγή με γλυκοπατάτες!

    Παπουτσάκια από ψητή γλυκοπατάτα, κρέμα τυρί, άνηθο και lime

    sweet-potatoes-4.jpg

    Υλικά για 2 άτομα

    • 3 γλυκοπατάτες
    • 60 ml ελαιόλαδο
    • 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
    • 1 κρεμμύδι
    • 1 σκελίδα σκόρδο
    • 1 στικ κανέλα
    • 300 γρ. κιμά από μοσχαρίσια σπάλα
    • 60 ml κόκκινο κρασί
    • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
    • Αλάτι, πιπέρι
    • Για την κρέμα τυρί άνηθο
    • 400 γρ. κρέμα τυρί
    • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
    • Χυμός από 2 λάιμ
    • Αλάτι, πιπέρι

    Εκτέλεση

    Καλύπτουμε τον πάτο ενός ταψιού με χοντρό αλάτι και τοποθετούμε τη γλυκοπατάτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος της γλυκοπατάτας). Αφήνουμε να κρυώσουν, κόβουμε στη μέση και τις πατάμε ελαφρώς με το κουτάλι για να μπορέσουμε να τις γεμίσουμε.

    Για τον κιμά. Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την κανέλα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντομάτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε 15-20 λεπτά (εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό).

    Για την κρέμα. Σε μπολ τοποθετούμε την κρέμα τυρί, άνηθο, χυμό λάιμ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Γεμίζουμε τις γλυκοπατάτες με τον κιμά και με ένα κουτάλι απλώνουμε την κρέμα τυρί από πάνω. Ψήνουμε στο γκριλ 10-12 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με μαϊντανό.

    Κλείνοντας, μπορείτε εύκολα και γρήγορα να εντάξετε τη γλυκοπατάτα στη διατροφή σας, καθώς θα σας ωφελήσει στο μέγιστό, αφού είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά και πεντανόστιμη.