fbpixel

Search icon
Search
Giorgio de Chirico: Ο Ιταλός ζωγράφος που γεννήθηκε στο Βόλο τιμάται με μια σπουδαία έκθεση στο Μιλάνο
ARTS & CULTURE

Giorgio de Chirico: Ο Ιταλός ζωγράφος που γεννήθηκε στο Βόλο τιμάται με μια σπουδαία έκθεση στο Μιλάνο

Το Palazzo Reale σας προσκαλεί να γνωρίσετε έναν μοναδικό καλλιτέχνη


Ο Giorgio de Chirico γεννήθηκε στον Βόλο το 1888, ήταν παιδί ενός Ιταλού μηχανικού που εργαζόταν εκεί. Η μητέρα του ήταν πρώην τραγουδίστρια της όπερας, ενώ ο αδερφός του έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο Alberto Savinio ως ζωγράφος και λογοτέχνης. Το ελληνικό περιβάλλον και ο πολιτισμός, μέσα στον οποίο μεγάλωσε, υπήρξε πηγή έμπνευσης για εκείνον και αυτό είναι εμφανές και από τους πίνακες του, αφού οι περισσότεροι βασίζονται στην ελληνική μυθολογία.

Περιγράφοντας τα παιδικά του χρόνια ο de Chirico αναφερόταν πάντα στην επίδραση που άσκησε κυρίως η αργοναυτική εκστρατεία του Ιάσωνα-που είχε ως αφετηρία τον Βόλο- στο έργο του. Παρόλο που ο πατέρας του επιθυμούσε να γίνει μηχανικός, δεν εμπόδισε ποτέ τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες και έτσι ο ίδιος φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δασκάλους τους Γεώργιο Ροϊλό, Κωνσταντίνο Βολανάκη και Γεώργιο Ιακωβίδη.Όταν ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή, όλη η οικογένεια μετακόμισε στο Μόναχο, όπου ο ίδιος συνέχισε τις σπουδές του στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών, την οποία εγκατέλειψε σύντομα για να εγκατασταθεί στο Μιλάνο.

Έγινε διάσημος καθώς είναι ένας από τους καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν το κίνημα της Μεταφυσικής Ζωγραφικής, ενώ είναι γνωστός και για τη μεγάλη επιρροή που άσκησε σε καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ού αιώνα, όπως ο υπερρεαλισμός.

giorgio-de-chirico-melancholia-1916.jpg

Η μεγάλη έκθεση-ρετροσπεκτίβα με τίτλο “De Chirico” θα παρουσιαστεί στο Palazzo Reale στο κέντρο του Μιλάνο από τις 25 Σεπτεμβρίου 2019 έως τις 19 Ιανουαρίου 2020, την επιμέλεια της οποίας ανέλαβαν ο Luca Massimo Barbero και το ίδρυμα «Giorgio e Isa de Chirico». Η έκθεση αποτελεί ωδή στο μεγαλειώδες έργο του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη, το οποίο θεωρείται πως είναι γεμάτο αινίγματα, μυστήρια όπως επίσης και πολλοί το παρομοιάζουν με μονοπάτι με εικόνες, που αποκαλύπτουν τη διαδρομή από τον κόσμο της ελληνικής μυθολογίας στην πραγματικότητα. Η ζωγραφική του είναι γεμάτη από οικογενειακές μνήμες και κυρίως από την ιδιαίτερη σχέση που είχε με τη μητέρα του, μέχρι την επαναστατική ανακάλυψη της μεταφυσικής ζωγραφικής, που επηρέασε όλους τους υπερρεαλιστές.

giorgio-de-chirico-studio-rome-1974.jpg


Το κοινό θα θαυμάσει σημαντικά έργα που προέρχονται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (The Met) στη Νέα Υόρκη, την Tate Modern στο Λονδίνο, το Κέντρο Pompidou στο Παρίσι, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές και ιταλικά μουσεία, όπως το Museo del Novecento στο Μιλάνο, το Peggy Guggenheim στη Βενετία και την Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης στη Ρώμη.

Στο Palazzo Reale συνηθίζουν να αφιερώνουν τεράστιες εκθέσεις σε καλλιτέχνες του 20ου αιώνα που άφησαν το στίγμα τους στην παγκόσμια σκηνή της τέχνης. Όσοι από εσάς βρεθείτε στο Μιλάνο, αξίζει να κάνετε μία στάση για να μάθετε την ιστορία του εμβληματικού ζωγράφου, που εκτός των άλλων αποτελούσε και μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ο λόγος; Ο ίδιος συνήθιζε να δημιουργεί πιστά αντίγραφα των έργων του και των πιο γνωστών πινάκων, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχει βρεθεί μπλεγμένος σε μια σειρά σκανδάλων. Παράλληλα, τα έργα του έχουν πλαστογραφηθεί αρκετές φορές και από άλλους καλλιτέχνες. Ο De Chirico συνέχιζε να εργάζεται μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του και πέθανε σε ηλικία 90 ετών το 1978. Μία έκθεση που δεν πρέπει να χάσει κανείς!

Info: Palazzo Reale, από τις 25 Σεπτεμβρίου 2019 ως τις 19 Ιανουαρίου 2020