fbpixel

Search icon
Search
Γιατί δεν μπορείτε να κάνετε εύκολα φίλους;
PSYCHOLOGY

Γιατί δεν μπορείτε να κάνετε εύκολα φίλους;

Όταν στην ενήλικη ζωή, δεν είναι πάντα εύκολο να βρούμε τους κατάλληλους συνοδοιπόρους


Είναι αυτός που ανακουφίζει τον πόνο μας σε ένα τηλεφώνημα γεμάτο ταραχή το ξημέρωμα. Γνωρίζει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πει εκείνη τη φράση που μας λύνει στο γέλιο σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Ανησυχεί για εμάς και το δείχνει με πράξεις, γι΄αυτό και τον εμπιστευόμαστε με κλειστά μάτια. Αυτά τα στοιχεία συνήθως συνθέτουν την έννοια του φίλου. Πολλές φορές, ειδικά όταν είμαστε σε μια νεαρή ηλικία, πέφτουμε στο ατόπημα να ταυτίζουμε τον φίλο με τον γνωστό. Όμως, έρχεται πάντα εκείνη η στιγμή του απολογισμού, στην οποία συνειδητοποιούμε ποιος πραγματικά μας στέκεται, υποστηρίζει τις επιλογές μας, αλλά θα μας πει και την σκληρή αλήθεια, με καλή πρόθεση και με τον κύριο στόχο να μας προστατέψει. 

Πολλές φορές, καθώς μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε, παρατηρούμε ότι το να κάνουμε φίλους δεν αποτελεί πάντα μια εύκολη διαδικασία, πόσο μάλλον όταν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό και σταθερό δεσμό μαζί τους. Αρκετοί είναι οι παράγοντες, οι οποίοι λειτουργούν ως εμπόδιο στη συγκεκριμένη προσπάθεια. Η «κοινωνική φοβία», όπως αποκαλείται, σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα και το επίπεδο κοινωνικοποίησης, ειδικά στην περίπτωση, που συνοδεύεται από έντονη συστολή και εσωστρέφεια. Τα ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με την εμπιστοσύνη, συμβάλουν, εξίσου, σε μεγάλο βαθμό στην δυσκολία να γνωρίσουμε άλλους ανθρώπους, να επικοινωνήσουμε και να μοιραστούμε όμορφες στιγμές. 

sexandthecity430.webp


Πέρα, όμως από τους κεντρικούς λόγους, που αφορούν την προσωπικότητα και τα βιώματα κάποιου, οι κοινωνικές αιτίες έχουν αποδειχθεί κρίσιμες, επίσης. Καθημερινά, προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε ποικίλες ευθύνες και ρόλους που σχετίζονται άμεσα με τις επαγγελματικές και προσωπικές μας υποχρεώσεις. Το να βρίσκουμε χρόνο για τα πρόσωπα που μας ενδιαφέρουν χρειάζεται κόπο και αφοσίωση και αυτό είναι που κάνει τη δημιουργία πραγματικών φιλικών σχέσεων αρκετά δύσκολη. Γι' αυτό και πολλοί είναι αυτοί που έχουν πάψει να αναζητούν μια φιλική συντροφιά, κάτι που εν τέλει είναι δυσάρεστο. Είναι κρίμα, στη ζωή μας να κυριαρχεί η μοναξιά, επειδή μπορεί να μην γνωρίζουμε τον τρόπο για να διαχειριστούμε σε ισορροπία τον χρόνο, τα συναισθήματα και τις προτεραιότητές μας. 

Μπορούμε να τα καταφέρουμε και μέσα από 5 απλούς τρόπους να δημιουργήσουμε τις σταθερές φιλικές σχέσεις που πραγματικά επιθυμούμε.

Γινόμαστε ένας καλός ακροατής

shutterstock-1295890873.jpg

Συνήθως παραβλέπουμε αυτό το σημαντικό βήμα και στη διαδικασία γνωριμίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της σχέσης μας με τους φίλους μας. Το να είμαστε καλοί ακροατές, δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Απαιτείται ψυχραιμία, υπομονή και ευχάριστη διάθεση. Είναι ωφέλιμο να αφιερώσουμε τον χρόνο μας στον συνομιλητή και εν δυνάμει φίλο μας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπούμε σε έναν όχι τόσο εγωκεντρικό τρόπο προσέγγισης, και, ταυτόχρονα, θα δημιουργήσουμε μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία να μάθουμε τις απόψεις και αντιλήψεις του άλλου, στοιχείο που θα μας βοηθήσει να τον επιλέξουμε ως ένα άτομο που ταιριάζει με τη δική μας φιλοσοφία ζωής. 

Αποδεχόμαστε τις κοινωνικές προσκλήσεις & δημιουργούμε τους δικούς μας χρόνους

shutterstock-365582339.jpg

Είναι καλό να δίνουμε ευκαιρίες και να λέμε "ναι" σε πιθανές κοινωνικές προσκλήσεις. Μπορούν να μας χαρίσουν την ευχάριστη δυνατότητα να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και να διασκεδάσουμε. Στην περίπτωση, όμως, που είμαστε αρκετά εσωστρεφείς και αισθανόμαστε αρκετά πιεσμένοι με τη συγκεκριμένη συνθήκη, είναι καλό να δομήσουμε μια ομπρέλα προσωπικής ασφάλειας. Τι είναι αυτό; Μπορούμε, για παράδειγμα, να παρευρεθούμε στο party η την κοινωνική εκδήλωση, που είμαστε καλεσμένοι, αλλά να ορίσουμε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στο οποίο θα μείνουμε εκεί. Όταν γνωρίζουμε πότε θα φύγουμε, είναι ακόμη πιο εύκολο για εμάς να απολαύσουμε τη στιγμή. Σιγά σιγά, μπορούμε να αυξάνουμε το χρονικό αυτό όριο, μέχρι να νιώσουμε τελείως άνετα. 

Μας φροντίζουμε 

shutterstock-1868918950.jpg

Θυμόμαστε πάντα εμάς και την φροντίδα μας. Δεν γίνεται να επιδιώκουμε μια υγιή και ισορροπημένη σχέση με τους άλλους, χωρίς πρώτα να έχουμε περιποιηθεί τον εαυτό μας. Εκτιμάμε τον εαυτό μας, την προσωπική μας υγιεινή και την εξωτερική μας εμφάνιση. Είναι κάτι που θα το παρατηρήσουν και οι συνομιλητές και πιθανοί φίλοι μας. Έτσι κι αλλιώς, η δική μας ψυχολογία επηρεάζει άμεσα τον τρόπο που μας βλέπει ο κοινωνικός μας περίγυρος. 

Εκπαιδευόμαστε στο body language μας 

shutterstock-1494208232.jpg

Σε μια συνάντηση, μεγαλύτερο ρόλο παίζουν όλα αυτά που δεν λέμε, παρά αυτά που λέμε. Ο τρόπος που στέλνει μηνύματα το σώμα μας παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο. Το να έχουμε επίγνωση του τρόπου με τον οποίο στεκόμαστε (σταυρωμένα χέρια, βλέμμα προς τα κάτω, σώμα στραμμένο μακριά από τους άλλους) μπορεί να μας κάνει να δείχνουμε ότι δεν είμαστε ανοιχτοί στη γνωριμία με νέους ανθρώπους. Για να μπορέσουμε να εξασκηθούμε ακόμη περισσότερο, καλό είναι να ακολουθήσουμε μια σειρά από private lesons με έναν body language expert. 

«Όχι» προκαταλήψεις

shutterstock-336702170.jpg

Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε «ανοιχτοί σε ανθρώπους που είναι τελείως διαφορετικοί από εμάς. Το να είμαστε προκατειλημμένοι αρνητικά απέναντί τους μόνο δυσκολίες δημιουργεί. Το να έχουμε ποικιλία στην επιλογή των φίλων μας, διατηρεί το ενδιαφέρον. Ας το δοκιμάσουμε. 

Good luck!