fbpixel

Search icon
Search
Μοναξιά: Οι τρόποι για να την αντιμετωπίσετε
PSYCHOLOGY

Μοναξιά: Οι τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Τα μικρά βήματα που θα σας οδηγήσουν στην ευτυχία


Οι άνθρωποι δεν βιώνουν μοναξιά μόνο όταν δεν έχουν πολλούς ανθρώπους γύρω τους. Η μοναξιά έχει μια βαθύτερη έννοια. Μπορεί να συναναστρεφόμαστε καθημερινά με πολύ κόσμο, να έχουμε έντονη κοινωνική ζωή, αλλά να νιώθουμε μόνοι μας. Τα άτομα που καταβάλλονται από αυτό το συναίσθημα, συνήθως «παλεύουν» με τις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη. Δυσκολεύονται να δημιουργήσουν ουσιώδεις διαπροσωπικές σχέσεις και αυτομάτως θέτουν οι ίδιοι εμπόδια μπροστά στην ευτυχία τους. Δεν είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι ένας κοντινός μας άνθρωπος βιώνει το αίσθημα της μοναξιάς. Μπορεί να φαίνεται ότι διασκεδάζει και ότι ακολουθεί μία φυσιολογική καθημερινότητα αλλά η πραγματικότητα να είναι εντελώς διαφορετική. Οι περισσότεροι κλείνονται στον εαυτό τους, δεν εκφράζουν όσα αισθάνονται και αυτό σιγά–σιγά τους «πνίγει». Νιώθουν ανεπαρκείς, ατελείς, μπαίνουν στη διαδικασία της σύγκρισης με τις ζωές των άλλων, αλλά και ντροπή για τους ίδιους.

Συνήθως, ξεκινάει από νεαρή ηλικία και με το πέρασμα του χρόνου, εάν δεν αντιμετωπιστεί αρχίζει να αυξάνεται. Είναι αναγκαίο να καταπολεμάμε οποιονδήποτε αρνητισμό βιώνουμε στη ψυχή μας, ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε τις χαρές και εν τέλει να ζήσουμε έτσι όπως επιθυμούμε. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, απαιτεί χρόνο και υπομονή, επιμονή και κυρίως πίστη στις δυνάμεις μας. Οι τακτικές επισκέψεις στον ψυχολόγο είναι -τις περισσότερες φορές- το «κλειδί» στην λύση του προβλήματος. Οι ειδικοί μπορούν να βοηθήσουν, αναγνωρίζοντας τις συμπεριφορές που εντείνουν την μοναξιά, δίνοντας στον θεραπευόμενο τις σωστές κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες θα του χαρίσουν με το πάροδο του χρόνου την ανακούφιση που αποζητάει. Βέβαια, παράλληλα με τις συνεδρίες χρειάζεται και προσωπική δουλειά. Τα ψυχικά θέματα υγείας ξεπερνιούνται μόνο εάν αποφασίσουμε οι ίδιοι να βάλουμε ένα τέλος.

Ανακαλύψτε μικρά tips που θα σας βοηθήσουν!

Εντοπίστε και αντικαταστήστε τις αρνητικές σκέψεις

Όλοι μας κατά καιρούς βιώνουμε έναν εσωτερικό πόλεμο. Η μοναξιά μεγιστοποιεί αυτή την κατάσταση, καθώς αισθανόμαστε διαρκώς «λίγοι». Όταν, λοιπόν, κυριαρχούν αυτές οι σκέψεις, όπως «Δεν είμαι ικανός και δεν αξίζω», τότε βάλτε ένα στοπ. Κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε ξανά όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε ήρεμοι και χαρούμενοι.

Αποβάλλετε την τοξικότητα

Στην καθημερινότητά μας υπάρχουν πολλοί τομείς με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή. Σπίτι, δουλειά, φίλοι, σχολείο, σχέσεις, οικογένεια... Επομένως, είναι πολύ πιθανόν να γνωρίσουμε ανθρώπους που δεν μας δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα, αντιθέτως μας προκαλούν αρνητισμό. Μη φοβηθείτε να τους απομακρύνετε από τον κύκλο σας, σκεπτόμενοι πως θα μείνετε μόνοι και θα εντείνετε τη μοναξιά. Στην πραγματικότητα, αυτοί αποτελούν μια από τις αιτίες που εσείς αισθάνεστε έτσι.

-rShp4.jpg

Επενδύστε στις υγιείς σχέσεις

Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε πολλά σε όσους αγαπάμε. Ακόμη κι ένα τηλέφωνο με τον κατάλληλο άνθρωπο είναι αρκετό για να νιώσουμε καλύτερα. Ενισχύστε τις επαφές με όσους σας εμπνέουν να είστε στο έπακρο ο αληθινός εαυτός σας, χωρίς να χρειάζεται να προσποιείστε.

Ξεκινήστε να εκφράζεστε

Σίγουρα, είναι δύσκολο να γίνει η αρχή. Δοκιμάστε από τα πιο απλά και σταδιακά θα ανακαλύψετε πόσο βοηθητικό είναι να μοιράζεστε τις σκέψεις, τις ανησυχίες, τα θέλω σας. Με αυτόν τον τρόπο, τα θέματα αυτομάτως παύουν να είναι μόνο δικά σας και πλέον υπάρχουν περισσότερα άτομα που μπορούν να συνεισφέρουν. Άλλωστε, εάν συζητάτε με τους δικούς σας τι πιστεύετε πως θα μπορούσαν να κάνουν για να σας βοηθήσουν, το σίγουρο είναι πως θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Μην παραμελείτε τις βασικές ανάγκες, όπως είναι το φαγητό, η γυμναστική, ο ύπνος. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία. Αποφύγετε το τακτικό junk food και τα ξενύχτια και επενδύστε στην υγιεινή διατροφική ρουτίνα. Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε νωρίς έχοντας συμπληρώσει ένα 8άωρο και παράλληλα ανακαλύψτε hobbies που θα σας βοηθήσουν να είστε δραστήριοι.

Κάντε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα social media λόγω της προβολής μιας «ατελούς τέλειας» ζωής αποτελούν ένα επικίνδυνο μέσο. Χωρίς να το καταλαβαίνουμε, φτάνουμε πολλές φορές στο σημείο να συγκρίνουμε τη ζωή μας με τη ζωή άλλων. Διατηρείστε για όσο διάστημα χρειαστεί μόνο τις πλατφόρμες, που σας βοηθούν να επικοινωνείτε ουσιαστικά με όσους επιθυμείτε μέσω απλών μηνυμάτων. 

2-PzxHA.jpg

Σκεφτείτε τον εθελοντισμό 

Πολλές μελέτες αποδεικνύουν πως η προσφορά έχει θετική επίδραση στον οργανισμό μας, βελτιώνοντας την ψυχική μας υγεία. Η χαρά που εισπράττουμε όταν βοηθάμε τους συνανθρώπους δεν περιγράφεται. Η λέξη «ευχαριστώ» είναι ένα «φάρμακο» για όσους βιώνουν τη μοναξιά μέσα τους. Τους υπενθυμίζει την αξία τους, την αναγκαία συνεισφορά τους, τονώνοντας την αυτοπεποίθηση που τόσο χρειάζονται. Δοκιμάστε το!