fbpixel

Search icon
Search
Γιατί χρειάζεται να αγαπήσετε τον εαυτό σας περισσότερο;
MAGAZINE

Γιατί χρειάζεται να αγαπήσετε τον εαυτό σας περισσότερο;

Θυμηθείτε ότι η αγάπη για τους άλλους ξεκινά από εμάς τους ίδιους


Είναι σύνηθες φαινόμενο οι άνθρωποι να ανακαλύπτουμε αρκετά αργά το πόσο πολύτιμη είναι η αυτοαγάπη και η αυτοαποδοχή. Επικρίνουμε τον εαυτό μας, τον υποτιμάμε, τον κατηγορούμε, του μιλάμε άσχημα, τον εγκλωβίζουμε σε μια αρνητική δόνηση από την οποία δυσκολεύεται να εξέλθει. Πώς, όμως, είναι δυνατόν να θέλουμε να μοιράσουμε αγάπη στους γύρω μας, όταν δεν αγαπάμε οι ίδιοι τον εαυτό μας; Κι όταν μιλάω για «αγάπη εαυτού», δεν εννοώ αυτήν που καταλήγει να είναι εγωκεντρική, το «εγώ και κανείς άλλος» που οδηγεί στην εγωπάθεια, τη διττότητα ή τον διαχωρισμό από τους υπολοίπους. 

Αναφέρομαι στην αυτοαγάπη, όπως χρησιμοποιήθηκε ως όρος στην αρχή, με την έννοια του «αποδέχομαι τον εαυτό μου γι’ αυτό που είναι, γι’ αυτό που μπορεί να φτάσει και να γίνει, για τα όποια χαρίσματα διαθέτει ή δε διαθέτει».
00-lauren-hutton.jpg

Θα το δείτε, μόλις συμφιλιωθείτε με την εικόνα, την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα σας και κάνετε ειρήνη με το μέσα σας, θα αλλάξει αυτόματα και το έξω σας - ο τρόπος που συνδέεστε με τους άλλους ανθρώπους, που σχετίζεστε και αλληλεπιδράτε με το περιβάλλον. Διότι συνήθως οι ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργούμε παρουσιάζουν στους δεσμούς τους τα χαρακτηριστικά της σχέσης που έχουμε με τον εαυτό μας. Ακουμπάμε πάνω σ’ αυτό το μοτίβο. Διότι, όταν αγαπά κανείς τον εαυτό του και τον αποδέχεται ακριβώς όπως είναι, αυτό εκπέμπεται προς τους άλλους ως ενέργεια! Κι έτσι, οι τριγύρω μας μάς εκλαμβάνουν τελικά ως άτομο που εμπιστεύεται, αποδέχεται κι «αγκαλιάζει» αυτό που είναι, άρα αξιαγάπητο και συνεπώς ικανό και να μοιράσει αγάπη. Αν θέλετε, λοιπόν, να ζείτε σ’ ένα περιβάλλον που «κολυμπάει» σε αυτό το πνεύμα, ξεκινήστε δείχνοντας αγάπη στον ίδιο σας τον εαυτό.

Απαραίτητη σημείωση: ο μόνος δρόμος για να φτάσει κάποιος στην αγάπη του εαυτού του είναι να τον γνωρίσει πρωτίστως. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που το «γνώθι σ’ αυτόν» είναι η πιο παλιά από τις τρεις επιγραφές στο Μαντείο των Δελφών. Η αυτογνωσία είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθεί κάποιος στην αυτοαγάπη και, κατά συνέπεια, στην αγάπη για τους άλλους, αλλά κυρίως για την ίδια τη ζωή. Για τις μικρές και μεγάλες στιγμές της. Για τα ίδια μας τα λάθη, που χωρίς αυτά και τη διδαχή τους δε θα ήμασταν αυτοί που είμαστε σήμερα. Πόσο υπέροχο είναι να μπορούμε να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας και να αντιληφθούμε πως μπορούμε ν’ απολαύσουμε αυτήν την εκπληκτική διαδρομή!


bimg-20210306-wa00003.jpg

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα μυστικά », «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», και «Ζήτα το σωστά και θα σου δοθεί» δημιουργός του site www.omorfamystika.gr, του podcast "Πάμε Αλλιώς" στο pod.gr, του YouTube channel VICKY'S VITA, διοργανώτρια webinars (διαδικτυακά σεμινάρια) αυτογνωσίας και διατροφής και Life Coach αριστούχος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Instagram: @vikyhatzivasiliou

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2023