fbpixel

Search icon
Search
Follow the light: Ένα μαγικό ταξίδι στη Σύρο με τον φωτογράφο Νικόλα Μάστορα
MAGAZINE

Follow the light: Ένα μαγικό ταξίδι στη Σύρο με τον φωτογράφο Νικόλα Μάστορα

Μιλήσαμε για την ικανότητά του να αχμαλωτίζει την ενέργεια της ζωής σε κάθε κάδρο


Aκολουθήσαµε τον διεθνώς καταξιωµένο φωτογράφο στο ταξίδι του στη µαγευτική Σύρο, µιλήσαµε για το µεγάλο του πάθος, τις εικόνες, τα µυστικά του νησιού και κλείσαµε τη δροσιά και τη γεύση του καλοκαιριού σε κάθε µας στιγµή.

Θυµάστε την πρώτη δυνατή εικόνα που σας συγκλόνισε; Νοµίζω ήταν όταν είδα την φωτογραφία Glass Tears του Man Ray όταν ήµουν 17, στο σπίτι µιας φίλης στο Λονδίνο.

Πόσο διαφορετικά βλέπετε τον κόσµο µέσα από τον φακό σας; Θα έλεγα επιλεκτικά. Η φωτογραφία έχει να κάνει πολύ µε την αφαίρεση, το να αποµονώσεις κάτι που βλέπεις και να µη χρειαστεί να πεις όλη την ιστορία, να µη δείξεις όλη την εικόνα. Αυτό το focus σε ό,τι τραβάει το βλέµµα µου είναι πολύ αναζωογονητικό.

Όπως υποθέτω και η αναγνώριση από την Apple, η έκθεση µε την Action Αid, το Ιnstagram, που είναι εκφράσεις της δηµιουργικότητάς σας. Τι σας ωθεί στο καθένα από αυτά; ∆εν µπορώ να πω µε σιγουριά τι είναι αυτό που µε κάνει να βγάζω φωτογραφίες. Προφανώς δε µιλάµε για comissioned δουλειές, αλλά για προσωπική έκφραση. Είναι καθαρά έντονο πάθος.

Αυτό το πάθος φαίνεται ότι βρίσκει χιλιάδες θαυµαστές στο instagram. Τι είναι αυτό που θέλετε να µένει σε κάποιον που βλέπει µια φωτογραφία σας; Θα ήθελα να τους εµπνέω µε τις εικόνες µου. Να γίνoνται δηµιουργικοί, να βλέπουν κάποια πράγµατα αλλιώς, να µαθαίνουν κάτι που µπορεί να µη γνωρίζουν: έναν τόπο, ένα πρόσωπο ή να µετέχουν σε µια στιγµή.

Έχετε σκεφτεί αν θα µπορούσε αυτή η επιρροή να µετουσιωθεί σε κάποια δράση διαφορετική; Το αναλογίζοµαι συχνά. Χρησιµοποιώ την όποια επιρροή έχω για ν’ αναδείξω ιστορίες και καταστάσεις που θα µπορούσαν ν’ αλλάξουν ή να βελτιωθούν. Θα χρησιµοποιήσω σαν παράδειγµα την Action Aid µε τα δυο µου ταξίδια στην Αφρική και την ατοµική έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

cycladic-wind-syros.jpg
Άποψη της Ποσειδωνίας

Ποιους θεωρείτε σταθµούς στην πορεία σας; Σίγουρα είναι η απόφασή µου ν’ αφήσω το προηγούµενό µου επάγγελµα στον χώρο της επικοινωνίας και ν’ ασχοληθώ επαγγελµατικά και αποκλειστικά µε τη φωτογραφία. Είµαι τυχερός που είχα κι έχω υπέροχους ανθρώπους δίπλα µου, που µε αγαπάνε και πιστεύουν σε µένα και µε βοήθησαν να κάνω αυτό το µεγάλο βήµα στα 35 µου. Σίγουρα είναι και κάποιες συνεργασίες που θα µου µείνουν αξέχαστες, όπως η παγκόσµια outdoor print καµπάνια µε την Apple, αλλά και το πιο πρόσφατό µου project, η λειτουργία του ολοκαίνουριου studio µου, Another Studio, στο κέντρο της Αθήνας.

Ποια είναι η «περιουσία» σας από τα ταξίδια που κάνετε; Οι άνθρωποι που γνωρίζω, οι εµπειρίες και οι αναµνήσεις µου!

Πώς ορίζετε την ιδανική καλοκαιρινή απόδραση; Να µη χρειαστεί ν’ ασχοληθώ µε το τι πρέπει να φορέσω ούτε να οργανωθώ για να πάω κάπου. Μου αρέσουν οι λιγότερο τουριστικοί προορισµοί, θέλω να νιώσω ξένοιαστα και να χαλαρώσω.

ermoupolis-starbucks-1.jpg
Ο Νικόλας Μάστορας απολαμβάνει ένα διάλειμμα δροσιάς κι ενέργειας μ' ένα Starbucks Caramel Macchiato

Και το απόλυτο καλοκαιρινό κάδρο; Στιγµές ανεµελιάς µε φίλους και αγαπηµένα πρόσωπα -το κλικ είναι σε ανύποπτο χρόνο.

Οι περισσότεροι, λόγω εποχής, αναπαράγουν σχεδόν πανοµοιότυπες καλοκαιρινές φωτογραφίες. Ποια στοιχεία µπορεί να έχει µια θαλασσινή φωτογραφία που να ξεχωρίζει; Χρειάζονται κι αυτές -είναι οι πλέον δηµοφιλείς στα social media! Αν είναι να τις τραβήξουµε, ας προσπαθήσουµε τουλάχιστον να το κάνουµε τη σωστή ώρα, µε ωραίο, µαλακό φως.

Πείτε µας το Top 5 των ελληνικών προορισµών σας για το καλοκαίρι. Η Κάρπαθος για την Όλυµπο και την άγρια οµορφιά της, η Μεσσηνία για την πανέµορφη Καλαµάτα και τις υπέροχες παραλίες σε όλο τον νοµό, η Λακωνική Μάνη, γιατί ακόµα και τον Αύγουστο έχει µια αφοπλιστική ηρεµία, τα Κύθηρα γιατί είναι από τα νησιά που πρέπει να προσπαθήσεις λίγο να τα ανακαλύψεις και η Σύρος, γιατί εκτός από κοσµοπολίτικη, έχει και µια πλευρά ήσυχη ξεχασµένη στον χρόνο.

image1.jpg
Βουτιά στο καλοκαίρι με Starbucks Ice Coffee & κρεμώδες αμύγδαλο

Τι κέντρισε, λοιπόν, ιδιαίτερα τη µατιά σας από τη Σύρο; Η Άνω Σύρος και η διαδροµή προς το Σαν Μιχάλη είναι τα σηµεία που µε κατέκτησαν.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα και σηµείο για να βγάλεις µια όµορφη εικόνα στο νησί; Ηλιοβασίλεµα στον Σαν Μιχάλη, όπου ο ήλιος κυριολεκτικά βουτάει στο Αιγαίο.

Ποια ιδιαίτερα στοιχεία θεωρείτε ότι αποπνέουν συριανό αέρα; Το πάντρεµα ορθόδοξης και καθολικής εκκλησίας έχει ενδιαφέρον. Η Ερµούπολη, µια µεγάλη πόλη, που δε θυµίζει Κυκλάδες, αλλά έχει φοβερά κτίρια µε αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η Άνω Σύρος και το πόσο πιο «κυκλαδίτικη» και γραφική είναι.

Ποια κρυφή διαδροµή ή σηµείο του νησιού ανακαλύψατε και ξεχωρίσατε; Το γραφικό καθολικό παρεκκλήσι του Άγιου Στέφανου, στην περιοχή του Γαλησσά. Θα πρέπει να κάνεις ένα ωραίο hike 20-25’ για να φτάσεις, αλλά πραγµατικά αξίζει!

Κεντρική φωτογραφία: Δημαρχείο Σύρου, Ερμούπολη

ΦΩΤOΓΡΑΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 151 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019