fbpixel

Search icon
Search
Fasted Cardio: Υπάρχουν οφέλη στην άσκηση με άδειο στομάχι;
WELLNESS

Fasted Cardio: Υπάρχουν οφέλη στην άσκηση με άδειο στομάχι;

Πόσο ασφαλείς είναι αυτή η νέα τάση του fitness


Όλος και περισσότερος κόσμος έχει θέσει στο επίκεντρο έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής με την άσκηση να αποτελεί βασικό στοιχείο της καθημερινότητας. Στον τομέα του fitness το ένα trend διαδέχεται το άλλο και δεν είναι λίγοι όσοι σπεύδουν να τα υιοθετήσουν αμέσως. Μία από τις μεγαλύτερες τάσεις τα τελευταία χρόνια είναι το fasted cardio, δηλαδή η καρδιαναπνευστική άσκηση σε κατάσταση νηστείας. Τι είναι όμως ακριβώς αυτό το είδος γυμναστικής, ποια είναι τα οφέλη του και ποιους κινδύνους ελοχεύει; 

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και ανακαλύψτε όλα όσα αξίζει να γνωρίζετε!

Τι είναι το fasted cardio; 

Το fasted cardio είναι όταν γυμνάζεστε με άδειο στομάχι, το οποίο είναι γνωστό ως "νηστική" κατάσταση, συνήθως το πρωί πριν από το πρώτο σας γεύμα. Η θεωρία είναι ότι η άσκηση με άδειο στομάχι ή μετά από παρατεταμένη περίοδο νηστείας μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια λίπους. Όσον αφορά τις ώρες που θα πρέπει να είμαστε νηστικοί πριν την άσκηση, κάποιοι υποστηρίζουν 8 με 12 ώρες, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι αρκούν και οι 6, ανάλογα με το  πόσο γρήγορα λειτουργεί το πεπτικό σύστημα και πόση τροφή καταναλώσαμε στο τελευταίο γεύμα.

logan-weaver-lgnwvr-lji2zwn72a0-unsplash-1.jpg

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν γυμναζόμαστε νηστικοί; 

Με το που το σώμα μας σταματά να επεξεργάζεται και να διασπά τροφή, τα επίπεδα ινσουλίνης πέφτουν χαμηλά και δεν υπάρχει επαρκές καύσιμο (γλυκογόνο) στο αίμα μας. Ως αποτέλεσμα, το σώμα μας πρέπει να στραφεί σε άλλη πηγή ενέργειας –συνήθως λίπος– για να μας τροφοδοτήσει κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Ποια είναι τα οφέλη του fasted cardio; 

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει κάποιες έρευνες όσον αφορά αυτήν την τάση του fitness και τα αποτελέσματα είναι ανάμεικτα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα. Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι, σε αρκετές μελέτες, η νηστίσιμη άσκηση οδήγησε σε υψηλότερη μεταβολική απόδοση μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης. Ωστόσο, η ίδια ανασκόπηση σημείωσε ότι για παρατεταμένη αερόβια δραστηριότητα, το φαγητό πριν από την προπόνηση ενίσχυσε την απόδοση.

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να γίνουν πιο συγκεκριμένοι ισχυρισμοί, το fasted cardio έχει κάποια άλλα πιθανά οφέλη:

  • Σε περίπτωση που δεν έχετε πολύ χρόνο πριν από την προπόνηση, το fasted cardio σας γλιτώνει από το άγχος του τι θα φάτε και το πόση ώρα πριν την άσκηση θα πρέπει να καταναλώσετε το γεύμα σας.
  • Αν έχετε υιοθετήσει τη διαλείπουσα νηστεία, το fasted cardio σας επιτρέπει να ασκηθείτε πριν ξεκινήσετε τα γεύματά σας.
  • Αν προτιμάτε να γυμνάζεστε με άδειο στομάχι, το fasted cardio θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική επιλογή, ειδικά αν έχετε ευαίσθητο στομάχι ή αισθάνεστε πιο ενεργητικοί χωρίς γεύμα πριν από την προπόνηση.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του fasted cardio;

shutterstock-1145563982-2.jpg

Ένα από τα μειονεκτήματα είναι πως όταν γνωρίζετε ότι πρόκειται να γυμναστείτε σε κατάσταση νηστείας, είναι δυνατόν να αντισταθμίσετε τρώγοντας περισσότερο σε άλλες ώρες. Μια μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που γνώριζαν ότι θα γυμναστούν χωρίς να φάνε το πρωί κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες το προηγούμενο βράδυ. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η νηστεία γενικά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πρωτεϊνών και τελικά, σε απώλεια μυών. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι αν προσπαθείτε να χτίσετε μυϊκή μάζα, η νηστεία στην καρδιολογία μπορεί να μην είναι η βέλτιστη επιλογή. Τέλος, το fasted cardio μπορεί να μειώσει την επίδοσή σας. Ειδικά αν ασκήστε σε μια μέτρια ή υψηλής έντασης προπόνηση - όπως HIIT, boot camp ή προπόνηση με βάρη - με άδειο στομάχι, τα επίπεδα ενέργειάς σας δεν θα είναι τα ίδια μ' αυτά που ήταν αν είχατε εφοδιάσει τον οργανισμό σας με τα απαραίτητα «καύσιμα». Plus, πρέπει να προσέξετε τα σημάδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα και αφυδάτωσης.

Πριν ξεκινήσετε το οτιδήποτε, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον προσωπικό σας γιατρό και στη συνέχεια στον γυμναστή σας. Η ασφάλεια είναι το παν!