Η έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν ψηφιακά, στις 25 Μαρτίου, μέσω virtual tour, μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν την κανονική λειτουργία των χώρων πολιτισμού και τέχνης.
Συζητώντας με την επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικό Τέχνης, δρα Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, ανακαλύψαμε ότι η Συλλογή αποτελεί ένα «θησαυροφυλάκιο» φιλελληνικών έργων, με το οποίο η ίδια έχει επαφή εδώ και χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Είμαι ευτυχής που οι συλλέκτες αποφάσισαν -με αφορμή την εθνική επέτειο- να τη μοιραστούν με το φιλότεχνο κοινό». Τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτήν, μάλιστα, καλύπτουν όλη την έκταση του φιλελληνικού ρεπερτορίου. Η κ. Τσιγκάκου επέλεξε να επικεντρωθεί στην πτυχή της αρχαιολατρείας, καθώς, όπως μας εξηγεί, «αφενός ο θαυμασμός των Ευρωπαίων προς την αρχαιότητα μετασχηματίστηκε σταδιακά σε έμπρακτη συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους Έλληνες, αφετέρου, τα αρχαιοελληνικά προγονικά ιδεώδη σφυρηλάτησαν την ταυτότητα του Νέου Ελληνικού Κράτους».
Στην έκθεση συνδιαλέγονται μ’ έναν αποκαλυπτικό τρόπο, δεδομένου ότι μαζί με τα φιλελληνικά έργα εκτίθενται και αυθεντικές αρχαίες δημιουργίες από μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας και της Ιταλίας. Με βάση αυτό το σκεπτικό, επιλέχθηκαν έργα, πίνακες, γλυπτά και καλλιτεχνήματα, που αποτυπώνουν την παρουσία της αρχαιότητας στον Αγώνα των Επαναστατημένων Ελλήνων. Δύσκολα μπορεί να ξεχωρίσει κανείς κάποια από αυτά, καθώς όλα είναι μουσειακών προδιαγραφών, είτε ως προς την ποιότητα είτε ως προς τη σπανιότητά τους. Όπως η ίδια αναφέρει, «ίσως το πιο συγκινητικό είναι ο συναρπαστικός “Χορός του Ζαλόγγου”, όπου αναπαριστάνεται ένας τρομακτικός χορός του θανάτου».
Η έκθεση πλαισιώνεται με μοναδικά αντικείμενα-δώρα (μεταξωτά μαντίλια, βραχιόλια, παζλ, αφίσες κ.ά.), που διατίθενται στο Cycladic Shop.
Σχεδόν ταυτόχρονα με τα ψηφιακά της εγκαίνια, η έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μάς παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια της ιστορικού Τέχνης κι επιμελήτριάς της, δρος Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου.
Who is who
Η δρ Φανή-Μαρία Τσιγκάκου είναι απόφοιτος του Αρχαιολογικού Τμήματος του Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο Λονδίνο, όπου εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο UCL. Στο παρελθόν, διετέλεσε επιμελήτρια του Τμήματος Ζωγραφικής και Χαρακτικών του Μουσείου Μπενάκη. Εξειδικεύεται στον τομέα έρευνας που αφορά στην εικόνα της Ελλάδας στους ζωγράφους-περιηγητές των 17ου-19ου αι. και στη φιλελληνική εικονογραφία, θέματα στα οποία θεωρείται αυθεντία διεθνώς, συγγράφοντας 20 μελέτες και διοργανώνοντας πάνω από 60 εκθέσεις στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021