Οι γιορτές είναι η τέλεια αφορμή για το επόμενο μεγάλο πάρτι. Σας φαίνεται η προετοιμασία βουνό; Ετοιμάσαμε έναν πλήρη οδηγό για να περάσουν οι καλεσμένοι σας καλά κι εσείς… καλύτερα!
Πριν το πάρτι
Ξεκινάμε απ’ το μενού. Τι δεν πρέπει να λείπει από ένα εορταστικό κάλεσμα; Μια απλή σούπα για πρώτο πιάτο, ένα ωραίο κυρίως με δύο-τρία συνοδευτικά, μια επιλογή τυριών, ένα ελαφρύ επιδόρπιο, ένα ωραίο κρασί και καλή διάθεση! Είναι καλό να ορίσετε ένα θέμα. Μπορεί να είναι μια ταινία, ένα βιβλίο, ένας ήρωας, ένα παραμύθι, ένα τραγούδι, ακόμη κι ένα χρώμα ή ένας συνδυασμός των παραπάνω. Αυτό το στοιχείο θα δώσει ταυτότητα στο πάρτι σας.
Ξεκινήστε, διαλέγοντας τα πιάτα που θα ετοιμάσετε και τον τρόπο που θα σερβίρετε. Καταρτίστε, λοιπόν, μια λίστα καλεσμένων και σημειώστε το μενού. Αν πρόκειται να υποδεχτείτε πολλά άτομα, καλύτερα επιλέξτε μπουφέ. Να είστε επιλεκτικοί και μετρημένοι στα υλικά. Όλη η επιτυχία βρίσκεται στις συνταγές που θα διαλέξετε.
Φτιάξτε εορταστική ατμόσφαιρα με τρεις κινήσεις: ανάψτε μια σειρά λευκά λαμπάκια, βάλτε ένα χριστουγεννιάτικο playlist, ανάψτε ένα αρωματικό κερί.
Christmas Brunch
Κάντε τη διαφορά μ’ ένα brunch! Το δυσκολότερο σημείο στην περίπτωση αυτή είναι να βγάλουμε απ’ το μυαλό μας το πρωϊνό των ξενοδοχείων. Μπορείτε να σερβίρετε ζεστά ψωμάκια και φρεσκοψημένα κουλούρια Θεσσαλονίκης με βούτυρο και μαρμελάδα και μια ωραία πιατέλα με τυριά. Τρώμε τόσο κρέας τις ημέρες αυτές που μπορούμε ν’ αποφύγουμε τ’ αλλαντικά στο πρωινό.
Ετοιμάστε μια ωραία ομελέτα φούρνου ή ένα σουφλέ με αβγά και ψιλοκομμένα λαχανικά. Η ομελέτα είναι πιο εύκολη, την κόβετε σε μερίδες και είναι έτοιμη για σερβίρισμα. Μην τη φορτώσετε, όμως, με πολλά υλικά. Ξεκινήστε με κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο. Όλες οι ομελέτες είναι πολύ πιο νόστιμες με λίγο κρεμμυδάκι και φρέσκα μυρωδικά. Μην το παρακάνετε με το βούτυρο, το λάδι, τα τυριά και τ’ αλλαντικά. Ειδικά, τ’ αλλαντικά δε χρειάζεται να τα βάλουμε καν για ψήσιμο, είναι πολύ πιο νόστιμα ωμά, σερβιρισμένα στο πλάι.Εύκολη ομελέτα φούρνου: Υπολογίζουμε δύο αβγά ανά άτομο, τα σπάμε σ’ ένα μπολ, προσθέτουμε λίγο αλάτι ψιλό και τα χτυπάμε με το πιρούνι. Δεν βάζουμε γάλα, νερό ή αλεύρι. Προσθέτουμε κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με τυριά αν χρησιμοποιούμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να σταθεί το μίγμα. Σερβίρουμε με φρέσκα μυρωδικά και τ’ αλλαντικά στο πλάι.
Από το brunch δεν μπορεί να λείπει ένα κέικ. Πολλές φορές, το brunch καταλήγει μια παρέλαση ζάχαρης και λιπαρών. Μη φορτώνετε το μενού σας με πολλά γλυκά στοιχεία. Τα φρούτα και τα λαχανικά ταιριάζουν στο μενού. Όπως και οι πίτες: Δε χρειάζεται καν να τη φτιάξετε. Σήμερα, στην αγορά υπάρχουν πολλές έτοιμες για ψήσιμο επιλογές!
Ετοιμάστε ένα cereal spot με δημητριακά, γάλα, γιαούρτι και διάφορα toppings: ξηρούς καρπούς, φρούτα, μέλι και κανέλα.
Με φίλους!
Το κλειδί είναι να καταφέρουμε να φτιάξουμε μια ατμόσφαιρα πιο εορταστική από ένα movie night και πιοcool από ένα επίσημο γεύμα, τηρώντας τους κανόνες τις φιλοξενίας. Ετοιμάστε ένα μενού που αγαπάτε όλοι.
Αν έχετε ταράτσα, ένα μεγάλο μπαλκόνι ή αυλή διαθέσιμη, ετοιμάστε ένα xmas street food party. Νοικιάστε μερικές θερμάστρες εξωτερικού χώρου και στήστε πιατέλες με hot dogs, παραδοσιακές πίτες, σάντουιτς με ρολό χοιρινό ή κοτόπουλο, γέμιση με ρύζι, πλιγούρι, σταφίδες και κουκουνάρι, ζεστό κρασί και μια σούπα λαχανικών. Για γλυκό, μελομακάρονα με ζεστή σοκολάτα και κουραμπιέδες με παγωτό κανέλα!
Ετοιμάστε πολλά σνακ. Πιατέλες με τυριά, αλλαντικά και spreads, φρέσκα ψωμάκια, ξηρούς καρπούς, ποπ κορν και chips.
Τα ομαδικά παιχνίδια είναι τέλεια ιδέα για μια τέτοια συνάντηση. Μπορείτε να στρώσετε ένα μεγάλο τραπέζι με τράπουλες ή το αγαπημένο σας επιτραπέζιο παιχνίδι.
Ετοιμάστε την απόλυτη pizza night. Σερβίρετε απλές πίτσες με ντομάτα και μοτσαρέλα και μια μεγάλη ποικιλία από συνοδευτικά: αλλαντικά, μυρωδικά, λάδι τρούφας, τυριά, φύλλα ρόκας, αγκινάρες τουρσί. Θα χρειαστείτε έναν καλό φούρνο και αρκετές βάσεις για πίτσα!
Traditional Christmas
Για πολλούς από εμάς τα Χριστούγεννα έχουν να κάνουν με την επιστροφή. Πέρα από κάθε είδους νεωτερισμό, το οικείο είναι αυτό που αναζητάμε τις ημέρες αυτές.
Φροντίστε για τη διακόσμηση αρκετά νωρίς. Οι γιορτές δεν κρατάνε δυο βδομάδες μόνο. Η διαδρομή μέχρι εκείνες τις ημέρες είναι το ίδιο απολαυστική.
Αυτήν την περίοδο αξίζει ν’ αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μας. Ας αφήσετε τις υποχρεώσεις να περιμένουν για την επόμενη.
Ανατρέξτε στις οικογενειακές συνταγές και συνήθειες. Κάθε οικογένεια έχει διαμορφώσει τη δική της παράδοση για τις ημέρες των γιορτών.
Αφήστε όλη την οικογένεια να πάρει μέρος στην προετοιμασία του γεύματος. Για ν’ αποφύγετε τα μπερδέματα και τις παρεξηγήσεις, αναθέστε συγκεκριμένες δουλειές σε συγκεκριμένους ανθρώπους.
Λαχανοντολμάδες, γεμιστή γαλοπούλα, χοιρινό με λάχανο, κατσικάκι γεμιστό, κρεατόπιτα είναι κάποια από τα πιάτα που σερβίρονται παραδοσιακά τα Χριστούγεννα.
Αφήστε τους τύπους γι’ άλλη φορά. Σ' ένα οικογενειακό τραπέζι χωράνε όλοι οι συγγενείς. Κι αν πρέπει να στριμωχτούμε για να χωρέσουμε όλοι, δεν έγινε και κάτι.
Ας μαγειρέψουμε!
Τις ημέρες αυτές ο κόσμος βγαίνει στην αγορά για ψώνια. Φροντίστε από νωρίς για τις βασικές προμήθειες. Μπορείτε να παραγγείλετε από νωρίς τη γαλοπούλα, το κοτόπουλο ή το χοιρινό σας και να τα παραλάβετε λίγο πριν το μαγείρεμα.
Δύο είναι τα πιο απαραίτητα εργαλεία στην κουζίνα. Το χρονόμετρο και η ζυγαριά.
Ένα επιτυχημένο πιάτο χρειάζεται γι’ αρχή μια καλογραμμένη συνταγή. Η σωστή συνταγή πρέπει να έχει σωστές μονάδες μέτρησης, ν’ αναφέρει αναλυτικά τη διαδικασία μαγειρέματος και να μην είναι φλύαρη. Αφού διαλέξετε τις συνταγές, τις τυπώνετε ή τις καθαρογράφετε.
Μία συνταγή από μόνη της δεν αρκεί. Τη διαβάζουμε, την κατανοούμε, μετράμε τα υλικά μας και μετά αρχίζουμε το μαγείρεμα. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να μας λείπει κάποιο υλικό.
Προσοχή στων αριθμό των μερίδων. Σε κάθε συνταγή πρέπει να υπάρχει υπολογισμός μερίδων. Πολλαπλασιάστε Ή διαιρέστε ανάλογα με τους καλεσμένους σας.
Ο χρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος είναι πράγματα σχετικά. Η προετοιμασία εξαρτάται από τη δική μας ικανότητα στην κουζίνα και ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από την ποιότητα του εξοπλισμού μας.
Οι μονάδες μέτρησης είναι το σημαντικότερο στο σημείο αυτό. Η πιο εύχρηστη και συνεπής μονάδα είναι το γραμμάριο. Οι κουταλιές και οι κούπες μπορεί να είναι παραπλανητικές. Η πιο καλή επιλογή είναι να κάνουμε μετατροπή σε γραμμάρια. Σας φαίνεται κουραστικό; Είναι. Μπορούμε φυσικά ν’ αποφύγουμε όλον αυτόν τον κόπο επιλέγοντας εξαρχής μια συνταγή που να πληροί τουλάχιστον τις βασικές προϋποθέσεις.
Καθαρίστε κι ετοιμάστε τα υλικά σας σε μπολάκια. Από εκεί και μετά, το μαγείρεμα είναι απόλαυση.
Τι πίνουμε;
Ξέρετε τι τελειώνει εύκολα τις ημέρες αυτές; Ο καφές και τα κουλουράκια. Να έχετε αρκετό καφέ, ροφήματα βοτάνων, ένα ωραίο τσάι, σοκολάτα κι ένα επιπλέον κουτί με κουλουράκια.
Όλοι εκτιμούν ένα ωραίο whiskey, ένα gin και μια vodka.
Θέλετε να προσφέρετε cocktails; Δε χρειάζεται να προσλάβετε barman ούτε να παρακολουθήσετε ταχύρρυθμα μαθήματα. Στην αγορά, μπορούμε να βρούμε έτοιμα cocktails συσκευασμένα. Αδειάστε σ’ ένα ωραίο ποτήρι, προσθέστε πάγο, ανακατέψτε και απολαύστε!
Ο τέλειος οικοδεσπότης
Οι τύποι είναι για να ορίζουν το πλαίσιο, αλλά η μοναδική συμβουλή που χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας είναι να είμαστε φιλόξενοι.
Φροντίστε να ενημερώσετε τους καλεσμένους σας έγκαιρα κι αυτοί θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους.
Ρωτήστε για αλλεργίες και διατροφικές ιδιαιτερότητες. Αν, για παράδειγμα, υπάρχει κάποιος που αποφεύγει τη γλουτένη, ετοιμάστε ένα πιάτο που δεν περιέχει γλουτένη.
Υποδεχτείτε τους φίλους σας μ’ ένα cocktail ή ένα ποτήρι κρασί. Μπορείτε να ετοιμάσετε τα ποτά σε μεγάλες κανάτες ή απλά ν’ ανοίξετε το αγαπημένο σας ροζέ κρασί.
Η καλή προετοιμασία είναι το κλειδί για μια αξέχαστη βραδιά. Κανένας καλεσμένος δε νιώθει άνετα όταν ο οικοδεσπότης είναι σε ένταση.
Ο τέλειος καλεσμένος
- Δεν αμελούμε ν’ απαντήσουμε όταν λάβουμε την πρόσκληση.
- Φροντίζουμε να είμαστε ακριβείς στην ώρα προσέλευσης.
- Αν η πρόσκληση είναι για φαγητό, αποφεύγουμε να προσφέρουμε φαγητό ή γλυκά για δώρο. Μπορούμε, όμως, να προσφέρουμε ένα κρασί.
Μια ευχή και μια καλή κουβέντα δεν κοστίζουν τίποτα.
Στο τραπέζι
Διαλέξτε ένα ωραίο τραπεζομάντηλο για να στήσετε το τραπέζι της γιορτής, ανάλογα με το θέμα της βραδιάς. Ν’ αποφύγετε τα έντονα χρώματα, τα μεγάλα σχέδια και τις γυαλιστερές υφές.
Οι λινές πετσέτες αναβαθμίζουν άμεσα το στρώσιμο. Δε χρειάζεται να ταιριάζουν με το τραπεζομάντηλο. Μπορείτε να τις δέσετε ωραία ή απλά να τις διπλώσετε.
- Δε χρειάζεται να φορτώσετε το στρώσιμο με διακοσμητικά, γιρλάντες, κεριά και βάζα.
- Μία ωραία ιδέα είναι να βάλετε μικρά βάζα από διάφανο γυαλί με λίγα λουλούδια σε όλο το τραπέζι Ή κλαδάκια από έλατο για διακόσμηση.
To mix & match στα σκεύη σερβιρίσματος μπορεί να είναι ωραίο, αλλά θέλει προσοχή. Διαλέξτε κοντινά χρώματα και αποφύγετε τις αντιθέσεις.
- Όλα τα φαγητά δείχνουν όμορφα σ’ ένα απλό, λευκό πορσελάνινο πιάτο.
- Τα ποτήρια για νερό και κρασί πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι από την αρχή.
Ρυθμίστε τον φωτισμό και διαλέξτε ένα ωραίο playlist.
The Wine List etc
1. “The Fallen Oak”, η υπογραφή του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη προς τιµήν της υπεραιωνόβιας δρυός που έπεσε από τον δυνατό αέρα τον Ιούλιο του 2019. Ένα κλασικό χαρµάνι Ξινόµαυρο, Merlot και Syrah.
2. Oίνος ξηρός ερυθρός Thema 2016 Αγιωργίτικο 40% και Syrah 60%, Κτήµα Παυλίδη.
3. Κτήµα Γεροβασιλείου Syrah 2010. Ένα από τα πιο παλιά κρασιά του Κτήµατος µε φανατικούς οπαδούς. Γεµάτο και πλούσιο κρασί, που εκφράζει ιδανικά το µικροκλίµα της περιοχής.
4. To κρασί «Είκοσι Ιστορίες» από τα Lidl µε 20 διαφορετικές, συλλεκτικές ετικέτες είναι Merlot και Syrah, ένα εξαιρετικό κόκκινο κρασί που θα απολαύσετε µε όλες σας τις αισθήσεις.
5. Η πρώτη pet-nat (petillant naturel - φυσικό αφρώδες) ρετσίνα Αφρός µε την υπογραφή Κεχρής , που εµφιαλώνεται θολή, για να φυλακίσει τον σπινθήρα και τα αρώµατα του κρασιού που ζυµώνει. Ένα προϊόν ταυτόχρονα βαθιά παραδοσιακό και απόλυτα σύγχρονο.
6. Λευκό κρασί Kanenas της Οινοποιίας Tsantali, Chardonnay µε Μοσχάτο Αλεξανδρείας.
Έξυπνες ιδέες!
Στήνετε το μενού, αρχίζοντας από το κυρίως πιάτο. Μια καλή ιδέα είναι να ετοιμάσετε μία συνταγή που αγαπάτε. Αν η συνταγή που διαλέξατε χρειάζεται φούρνο, θα ετοιμάσετε τα άλλα πιάτα στις εστίες. Αν η συνταγή που διαλέξατε χρειάζεται κατσαρόλα, θα ετοιμάσετε τα συνοδευτικά στον φούρνο.
Ετοιμάστε μία μεγάλη ποικιλία με τυριά και φρούτα. Διαλέξτε μία τεράστια πιατέλα. Θα χρειαστείτε ένα σκληρό, παλαιωμένο τυρί, ένα μαλακό κίτρινο - cheddar ή κασέρι- κι ένα φρέσκο, μαλακό κατσικίσιο. Μην κόβετε τα τυριά σε κομματάκια, βάλτε ένα μαχαίρι στο πλάι. Υπολογίζουμε 30 γραμμάρια από το καθένα για κάθε καλεσμένο. Γεμίστε την πιατέλα με φρέσκα φρούτα εποχής -λωτούς, φιρίκια, αχλάδια-, ψημένα κάστανα, ξηρούς καρπούς, διάφορα κριτσίνια και παξιμάδια.
Αφήστε τη σαλάτα και φτιάξτε μια μεγάλη πιατέλα με λαχανικά και φρούτα στη θέση της. Θα τη σερβίρετε μ’ ένα ντιπ γιαουρτιού ή το αγαπημένο σας dressing στο πλάι.
Τις ημέρες αυτές κάποιοι προσπαθούν να φυλάξουν την όρεξή τους για το τραπέζι και καταλήγουν να φτάνουν στο τραπέζι πεινασμένοι. Ετοιμάστε μερικούς ωραίους μεζέδες για την περίπτωση αυτή. Μπορεί να είναι μερικά τυριά και αλλαντικά, μίνι σάντουιτς, απλά κομμένα λαχανικά σε μπαστουνάκια ή μερικά καναπεδάκια.
Ετοιμάζουμε στα γρήγορα μια σάλτσα για τη σαλάτα: σ’ ένα μπολ, βάζουμε 50 γρ. μουστάρδα, 30 γρ. μέλι, 50 γρ. λευκό ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε 150 γρ. ελαιόλαδο σιγά σιγά, χτυπώντας με το σύρμα, μέχρι να έχουμε μία ωραία, κρεμώδη σάλτσα. Μπορούμε να προσθέσουμε chives, κρεμμυδάκι, εστραγκόν ή άλλο μυρωδικό. Η ποσότητα είναι αρκετή για δυο μεγάλες σαλάτες. Μπορούμε να φτιάξουμε αρκετό από το dressing αυτό και να το φυλάξουμε στο ψυγείο για άμεση χρήση.
Πρώτο πιάτο
Αν φτιάξουμε σούπα, θα τη σερβίρουμε χλιαρή και όχι ζεστή. Μπορούμε να φτιάξουμε σούπα με κάθε λαχανικό. Πατάτα, γλυκοπατάτα, κουνουπίδι, μπρόκολο, αρακά, κολοκύθα, μανιτάρια, οι επιλογές είναι αμέτρητες. Για να έχουμε μία κρεμώδη σούπα, πρέπει να προσθέσουμε μία μικρή πατάτα για κάθε μισό κιλό λαχανικών.
Σε όλες τις σούπες προσθέστε κάτι τραγανό: κρουτόν, παξιμάδια, ξηρούς καρπούς, κύβους ριζογκοφρέτας. Επίσης, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και πιπέρι στο σερβίρισμα.
Το πρώτο πιάτο δεν πρέπει να είναι σούπα υποχρεωτικά. Μπορεί να είναι μία παραδοσιακή πίτα,
που θα σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Κυρίως πιάτο
Σε κάθε τραπέζι χρειάζεται ένα νόστιμο κυρίως πιάτο. Γαλοπούλα, κοτόπουλο ή χοιρινό. Η επιλογή είναι δική σας.
Το ψητό χρειάζεται μία ωραία σάλτσα για να μείνει ζουμερό. Θα το σερβίρουμε με φρέσκα μυρωδικά, λεμόνι σε φέτες, μία καλή μουστάρδα, μία πικάντικη σάλτσα και φρέσκο πιπέρι.
Αν θέλετε ένα ζουμερό πιάτο, αφήστε το κρέας να μαγειρευτεί σε χαμηλής έντασης φωτιά, με κρασί και μυρωδικά μέχρι να μαλακώσει.
Μπορείτε να φτιάξετε περισσότερα από ένα συνοδευτικά. Ιδανικά, έναν πουρέ λαχανικών, λαχανικά στον ατμό ή ψητά στον φούρνο, μία αρωματική μαγιονέζα, μία απλή πράσινη σαλάτα, γιαούρτι με μυρωδικά, μία ωραία μουστάρδα, φρέσκο δυόσμο ή βασιλικό, τριμμένη παρμεζάνα. Θα σερβίρετε τα συνοδευτικά μαζί με το κυρίως και ο καθένας θα μπορεί να φτιάξει το δικό του πιάτο.
Η τέλεια γαλοπούλα
Υπάρχουν μερικές βασικές αρχές για την τέλεια γαλοπούλα. Δύο ημέρες πριν το μαγείρεμα φτιάξτε ένα μίγμα με αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, σκόνη μουστάρδας και θυμάρι. Φορέστε γάντια και περάστε καλά με το μίγμα τη γαλοπούλα. Βάλτε την σε μία πλαστική σακούλα και αφήστε την ένα βράδυ στο ψυγείο. Την επομένη, απλά ψήστε την σε καυτό φούρνο.
Υπολογίστε τον χρόνο μαγειρέματος με τον εξής κανόνα: 20' γι’ αρχή και 20' για κάθε μισό κιλό. Αν, δηλαδή, έχετε μία γαλοπούλα δύο κιλών θα είναι έτοιμη σε 100'.
Ένα θερμόμετρο κουζίνας είναι ο καλύτερος τρόπος για να ειστε σίγουροι για το ψήσιμο στον φούρνο. Όταν ψηνετε γαλοπούλα, η θερμοκρασία στο πιο παχύ σημείο του ποδιού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 74°C.
The Shopping List
Τα must have που πρέπει να προσθέσετε στη λίστα των εορταστικών αγορών σας:
1. Greek taste: Τσίπουρο της οικογένειας Αποστολάκη με γλυκάνισο και χωρίς γλυκάνισο. 2. Fresh: Δροσερό και healthy cold beverage με φράουλα και ακτινίδιο της Perrier. 3. Στο Olicatessen βρήκαμε 13 μοναδικές γεύσεις από 4 διαφορετικούς παραγωγούς σε γευστικά panettone, panettoncino και pandoro. 4. Κουραμπιέδες με αμύγδαλο & φρέσκο βούτυρο, Biscotti Tsoungari. 5. Vegan loves: Το πιο νόστιμο προίον για όσους έχουν αποκλείσει το τυρί από τη διατροφή τους, γιαχριστουγεννιάτικες, κι όχι μόνο, συνταγές δοκιμάστε το λευκό νηστήσιμο Εβλογημένο. 6. To φύλλο κρούστας για γλυκά από τη Χρυσή Ζύμη είναι ιδανικό για όλων των ειδών τα σιροπιαστά γλυκά, απορροφώντας όσο σιρόπι πρέπει, ενώ χαρίζει γνήσια σπιτική γεύση
Το τέλειο χοιρινό
Πολλές οικογένειες διαλέγουν χοιρινό για τα γιορτινά τραπέζια. Αν το μαγειρέψετε ολόκληρο μπορείτε να κάνετε το απόλυτο τρικ. Μ’ ένα μαχαίρι, τρυπάτε σε μερικά σημεία και γεμίζετε με ολόκληρες σκελίδες σκόρδο. Ετοιμάζετε ένα στεγνό μαρινάρισμα με αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, πάπρικα, δεντρολίβανο και γλυκάνισο. Τρίβετε καλά με το μίγμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο.
Μπορείτε, επίσης, να μαγειρέψετε το χοιρινό στην κατσαρόλα με πράσο, σέλινο και καρότα ή να το αφήσετε να σιγοβράσει σε κόκκινο κρασί με μπαχαρικά. Μπορείτε να σερβίρετε με ψητές πατάτες ή ένα ριζότο φούρνου.
Το χοιρινό ταιριάζει υπέροχα με ψητά κυδώνια, ψητά μήλα ή μία σάλτσα με γλυκό κρασί και βύσσινα.
Τα γλυκά των γιορτών
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ωραίο, δροσερό επιδόρπιο. Μπορείτε να σερβίρετε ένα ωραίο σορμπέ φρούτων, ειδικά αν η ζαχαροπλαστική δεν είναι το φόρτε σας.
Μία ωραία ιδέα είναι να σερβίρετε ένα σοκολατένιο fondue με φρούτα και μπισκότα Ή μια παβλοβα με βατομουρα.
Φτιάξτε ένα κέικ με αποξηραμένα φρούτα. Αν το βάλετε για ψήσιμο όταν αρχίσει το γεύμα, θα είναι έτοιμο στην ώρα του. Θα το σερβίρετε με λιωμένη σοκολάτα, ανθό αλατιού και κόκκινα φρούτα. Είναι η απόλυτη πολυτέλεια και ταιριάζει υπέροχα με το τσάι και τον καφέ που θα σερβίρετε στο τέλος.
Το αγαπημένο μου εορταστικό γλυκό είναι τα ντόνατς κολοκύθας, που θα βρείτε στις συνταγές που ετοιμάσαμε για εσάς. Θα τα σερβίρετε με μια ποικιλία από toppings: σοκολάτα, σπόρους ροδιού, αλάτι, ξηρούς καρπούς, λευκή σοκολάτα, καρύδα και ό, τι άλλο προτιμάτε.
Μπισκότα Gingerbread με μπαχαρικά
Υλικά
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ. γλ. µπέικιν πάουντερ, 3 κ. γλ. τριµµένη πιπερόριζα (ginger), 2 κ.γλ. τριµµένη κανέλα, 1 κ. γλ. τριµµένo γαρίφαλο, 100 γρ. µαύρη ζάχαρη muscovado, 200 γρ. απαλή καφέ ζάχαρη,
1 κ. γλ. “golden syrup”, 150 γρ. βούτυρο Lurpak ανάλατο, 225 γρ. ζάχαρη άχνη, βραστό νερό, 1 κ. γλ. ροζ πιπέρι, τριµµένο µε γουδοχέρι, 2 κ. γλ. λεπτοκοµµένη ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερµαίνετε τον φούρνο στους 180° C. Απλώνετε δύο µεγάλα φύλλα χαρτιού ψησίµατος σε δύο ρηχά ταψιά. Κοσκινίστε το αλεύρι στα µπαχαρικά και το µπέικιν πάουντερ σ’ ένα µεγάλο µπολ. Λιώστε το βούτυρο Lurpak, τη ζάχαρη (muscovado & καφέ) και το golden syrup σ’ ένα µεσαίο τηγάνι σε µέτρια φωτιά, µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποµακρύνετέ το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει για 15'. Ρίξτε το µείγµα µέσα στα ανακατεµένα συστατικά για να σχηµατιστεί
ζύµη. Στη συνέχεια, χωρίστε τη ζύµη στα δύο. Χρησιµοποιήστε το χαρτί ψησίµατος και απλώστε το µισό κοµµάτι της ζύµης πάνω του. Απλώστε τη ζύµη µ’ έναν πλάστη σε πάχος µισού εκατοστού και στη συνέχεια, χρησιµοποιήστε ένα φορµάκι µπισκότων για να δώσετε σχήµα στα µπισκότα, κατευθείαν στο χαρτί, αφήνοντας 2 εκ. κενό µεταξύ τους. Φυλάξτε τα κοµµάτια και ξαναπλάστε τα για να φτιάξετε περισσότερα µπισκότα. Μεταφέρετε ολόκληρα τα φύλλα χαρτιού ψησίµατος πίσω στα ταψιά και ψήστε τα gingerbread στον φούρνο για 10' περίπου.
Χρησιµοποιώντας µια σπάτουλα, τα µεταφέρετε σε µια σχάρα. Ανακατέψτε τη ζάχαρη άχνη και προσθέστε βραστό νερό µέχρι ν’ αποκτήσει αρκετή πυκνότητα. Στη συνέχεια, απλώστε στα κρύα µπισκότα. Αναµείξτε τη ζάχαρη (λεπτο-αλεσµένη) και το ροζ πιπέρι µαζί ρίχνοντάς το απαλά στην επιφάνεια των µπισκότων.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 155 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019