fbpixel

Search icon
Search
Εθνική Πινακοθήκη: Μια πρώτη ματιά μέσα στο ανακαινισμένο Μουσείο που παρουσιάζει την Ιστορία της χώρας μας
ARTS & CULTURE

Εθνική Πινακοθήκη: Μια πρώτη ματιά μέσα στο ανακαινισμένο Μουσείο που παρουσιάζει την Ιστορία της χώρας μας

Όλα όσα θα δουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι που θα επισκεφτούν την Ελλάδα με αφορμή τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση


Μια πρώτη ματιά μέσα στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη μάς έγινε γνωστή λίγο μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτσάκη και της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, το πρωί του Σαββάτου. Παράλληλα, μετά την επίσκεψής της και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θέλησε να εκφράσει τον θαυμασμό της για το καινούριο αυτό δημιούργημα, που όπως ανέφερε σε σχετική ανάρτησή της στο Instagram, «αποτελεί την Κιβωτό της παράλληλης πορείας του ελληνικού κράτους και της ζωγραφικής του μέσα σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο». 

Ενώ συνέχισε λέγοντας πώς, «Η περιήγηση στις αίθουσές της εξελίσσεται σε μια μοναδική εμπειρία αναβίωσης της σύγχρονης ιστορίας μας μέσα από θαυμάσια έργα, μεταξύ των οποίων περίοπτη θέση κατέχουν όσα σχετίζονται με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Παράλληλα, η πανοραμική θέα της πόλης συμπληρώνει την αισθητική απόλαυση του επισκέπτη».

Αυτήν την εμπειρία αναβίωσης θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν από κοντά οι υψηλοί προσκεκλημένοι που θα παρευρεθούν στη χώρα μας σε λίγες μέρες με αφορμή τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου -της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. 

Το νέο σύμπλεγμα κτιρίων παρουσιάζει μια μινιμαλιστική, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα αισθητική, δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες και αποζητώντας την παρουσίαση της ελληνικής Ιστορίας, μέσα από μια σειρά έργων που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, σε συνέντευξή της στο τεύχος GLOW Φεβρουαρίου και στην Εύη Καλλίνη«Η ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Επιπλέον, είναι ίσως το μόνο εμβληματικό κτίριο που αποπερατώνεται αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα. Είναι επιβλητική, προσανατολισμένη στον 21ο αιώνα, με μια καινούρια, πολύ όμορφη, όψη στο εξωτερικό της αλλά κι εσωτερικά. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, στοιχείο απ’ όλα είναι πέρα από τη λειτουργικότητά της -διαθέτει όλους τους απαραίτητους χώρους, όπως αμφιθέατρο, πωλητήρια, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων κ.ά., το ότι είναι πολύ καλόχαρη, δηλαδή, σε υποδέχεται εγκάρδια, περπατάς και σου «ανοίγει» διαρκώς τη θέα προς την Αθήνα. Αποτελεί μια καταπληκτική διαδρομή για περίπατο, καθώς ο επισκέπτης έχει διαρκώς το δέλεαρ να βγει προς τα μπαλκόνια, τα κλιμακοστάσια, τα κεκλιμένα επίπεδα, να περπατήσει μέσα στο κτίριο και ν’ απολαύσει τον περιβάλλοντα χώρο.»

pinakothikiii.jpg

Ως μια μοναδική εμπειρία μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς και τον χώρο της έκδοσης εισιτηρίων, ο οποίος συνυπάρχει με το giftshop, όπου και θα στηθεί και η μνημειακή «Λαϊκή Αγορά» του Παναγιώτη Τέτση -ένα τρίπτυχο σπουδαίο έργο με συνολικό μήκος μεγαλύτερο από 15 μέτρα. Από το φουαγιέ το κοινό θα κατευθύνεται είτε στην πτέρυγα της μόνιμης συλλογής ή στους χώρους των περιοδικών εκθέσεων, των εργαστηρίων και του αμφιθεάτρου. Το καφέ «Ιλισός» θα λειτουργεί δίπλα στο κανάλι, ενώ το καφέ-εστιατόριο «Παρθένης» στον τελευταίο όροφο, ανεξάρτητα από το ωράριο της Πινακοθήκης.

Στον πλήρως αναβαθμισμένο κτίριο που έχει πλέον υπερδιπλάσιο εμβαδόν σε σχέση με το παλιό, ξεπερνώντας τα 20.700 τετραγωνικά μέτρα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την ενότητα των έργων με θέμα τον αγώνα του 1821, με άλλα λόγια, την επετειακή έκθεση της Πινακοθήκης για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Lifo, τα έργα θα παραμείνουν συγκεντρωμένα σε αυτήν την ενότητα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ στη συνέχεια πρόκειται να παραχωρήσουν τη θέση τους στα έργα της μόνιμης συλλογής που προορίζονται για τον ίδιο χώρο. 

2-UJViq.jpg

Εντυπωσιακό και αγέρωχο στα σκαλιά της κεντρικής εισόδου το γλυπτό, «Ο άνθρωπος που βαδίζει» του Auguste Rodin, καλωσορίζει τους επισκέπτες. Ο πρώτος όροφος της Πινακοθήκης χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες: μία με έργα ζωγραφικής με θέμα τον αγώνα της Ανεξαρτησίας και ήρωες της Επανάστασης του 1821 και μία με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών (πορτρέτα, τοπιογραφίες, ηθογραφίες κ.λπ.), όλα τους του 19ου αιώνα. Στην ενότητα των έργων με θέμα τον Αγώνα του ’21 και τους ήρωές του, ξεχωρίζουν δύο έργα του Θεόδωρου Βρυζάκη, η «Έξοδος του Μεσολογγίου» του 1853 και η «Υποδοχή του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» του 1861. Ενώ, το πρώτο έργο της έκθεσης που οι επισκέπτες θα συναντήσουν εισερχόμενοι στη συγκεκριμένη πτέρυγα είναι το «Επεισόδιο του ελληνικού Αγώνα» που φιλοτέχνησε το 1856 ο Ευγένιος Ντελακρουά.

titlo.jpg

Στην είσοδο της μόνιμης συλλογής, που ξεκινάει από τη ζωγραφική του 19ου αιώνα θα συναντήσει κανείς σημαντικά έργα των Γύζη, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη κ.ά. Τα επίσημα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης για το ευρύ κοινό σχεδιάζονται για τον Ιούνιο, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, όπου και πλέον θα παρουσιάζονται τα διπλάσια έργα της συλλογής σε σχέση με παλαιότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο της ανακαίνισης της Εθνικής Πινακοθήκης ξεκίνησε το 2011, ωστόσο στη συνέχεια διεκόπη ώσπου και ολοκληρώθηκε με γρήγορες διαδικασίες τους τελευταίους 19 μήνες, έτσι ώστε να είναι έτοιμο κατά τη διάρκεια των εορτασμών της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης.