fbpixel

Search icon
Search
Εσείς πίνετε το νερό σας… σωστά;
WELLNESS

Εσείς πίνετε το νερό σας… σωστά;

Μύθοι και πράγματα που είναι καλό να προσέχουμε


Υπάρχει περίπτωση να πίνουμε το νερό μας… λάθος; Κι όμως, υπάρχουν μύθοι ή πράγματα που μερικές φορές παραβλέπουμε τα οποία είναι καλό να προσέχουμε ώστε να έχουμε το καλύτερο, ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό ξεδίψασμα!

Παρακάτω θα βρείτε τα πιο συχνά λάθη σχετικά με το νερό.

Αρωματίζετε το νερό σας με άπλυτες φέτες λεμονιού

Η προσθήκη εσπεριδοειδών στο νερό ή τη σόδα δημιουργούν ένα ενδιαφέρον και ευχάριστο «ρόφημα», ειδικά αν βαριέστε να πίνετε συνέχεια σκέτο νερό. Μπορείτε επίσης να το εμπλουτίσετε με φλοίδες αγγουριού ή φυλλαράκια φρέσκιας μέντας και δυόσμου. Αλλά προσοχή! Οτιδήποτε προσθέσετε στη σόδα σας, πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένο ώστε να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις. Πλύνετε σε άφθονο τρεχούμενο νερό, τόσο τα μυρωδικά αλλά και ολόκληρο το λεμόνι ή lime πριν το κόψετε. 

boxed-water-is-better-tu1achsx2hc-unsplash.jpg

Δεν πίνετε νερό μαζί με αλκοολούχα ποτά

Έχετε ακούσει ποτέ το «ένα ποτήρι νερό, για κάθε ποτήρι αλκοόλ»; Τα ποτά που περιέχουν αλκοόλ είμαι διουρητικά, δηλαδή προκαλούν γρηγορότερη αποβολή υγρών. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα βγείτε για βραδινή έξοδο και παραγγείλετε ένα ποτό, θυμηθείτε να ζητήστε και ένα ποτήρι νερό (και να το πιείτε!). Επίσης, ως επιπλέον bonus, καταναλώνοντας νερό, επιβραδύνετε και τον ερχομό του δεύτερου ποτού αποφεύγοντας αχρείαστες θερμίδες αλλά και όχι μόνο.

Δεν πίνετε νερό αν νιώσετε κούραση

Η αφυδάτωση έχει πολλά συμπτώματα και ένα από αυτά είναι το αίσθημα κόπωσης, όπως και μειωμένη απόδοση στην άθληση. Επίσης, η κατανάλωση νερού βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού, την πέψη και την αποβολή τοξινών. Προσπαθήστε να πίνετε νερό καθόλη τη διάρκεια της μέρας ώστε να είστε επαρκώς ενυδατωμένοι και αποφύγετε την κατανάλωση νερού 1-2 ώρες πριν την κατάκλιση ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να αναγκαστείτε να ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα.

brendan-church-4bfkx8g419q-unsplash.jpg

Χρησιμοποιείτε πλαστικό μπουκάλι

Μελέτες αναφέρουν ότι μερικά πλαστικά μπουκάλια περιέχουν το συστατικό δισφαινόλη Α, ή αλλιώς αυτό που λέγεται BPA, είναι πιθανό να μεταφερθεί από το σκεύος στο γεύμα μας ή ακόμα και στο νερό μας. Έρευες περιγράφουν ότι το BPA είναι πιθανό να συνδέεται με κάποιες νόσους και να επηρεάζει την ισορροπία των ορμονών στον ανθρώπινο σώμα. Το ασφαλέστερο υλικό για να παίρνουμε το νερό μαζί μας όπου και αν πάμε, είναι το γυάλινο ή το ανοξείδωτο μπουκάλι. Αν προτιμάτε τα πλαστικά μπουκάλια, αναζητείστε τη σήμανση «BPA free» ώστε να επιβεβαιώστε ότι δεν περιέχουν δισφαινόλη Α.

Το κρύο νερό βοηθά την απώλεια βάρους

Έχετε ακούσει ότι το κρύο νερό μας βοηθά να χάσουμε βάρος επειδή κάνει την τροφή στο στομάχι να πέπτεται πιο δύσκολα; Φυσικά η συγκριμένη αναφορά δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Το νερό είναι ένα απολύτως απαραίτητο στοιχείο που μπορεί να μην προσφέρει θερμίδες αλλά αποτελεί το 55-75% του ίδιου μας του οργανισμού και είναι σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του.

niki-dietitian.jpg


Η Νίκη Αθανασιάδη PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.