fbpixel

Search icon
Search
Ένας επαγγελματικός χώρος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με εντυπωσιακό design
INTERIORS

Ένας επαγγελματικός χώρος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με εντυπωσιακό design

Mε την κατασκευαστική επιμέλεια της Εrgocon του Απόστολου Αποστολίδη


Ένα σύγχρονο ιατρικό κέντρο με υψηλές προδιαγραφές στο design και την κατασκευή διαμορφώθηκε σε έναν ενιαίο χώρο 280 τ.μ. στον πρώτο όροφο οικοδομής του 1960 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το έργο ανέλαβε να υλοποιήσει και να εκτελέσει σαν "turn key project", η εταιρία Ergocon του Απόστολου Αποστολίδη, ενώ η αρχιτεκτονική μελέτη ανατέθηκε στην Office 4-Σωτήρης Τουμπέλης και συνεργάτες.

vds4613ok.jpg
Σύγχρονη αισθητική στον χώρο αναμονής

Στο νέο ιατρικό κέντρο είναι έκδηλες οι επιρροές της μοντέρνας αισθητικής με κλασικές πινελιές. Τα custom–made φωτιστικά, τα γύψινα στοιχεία και υλικά όπως το μάρμαρο αποπνέουν πολυτέλεια, δημιουργώντας μία νοσταλγική διάθεση και γλυκιά συνύπαρξη με τη μοντέρνα σχεδίαση. Οι λευκές επιφάνειες, το σκούρο ξύλο, το στοιχείο του χρωμίου και του καθρέφτη αν και δημιουργούν έντονες αντιθέσεις, συνυπάρχουν αρμονικά.

vds4430ok2.jpg
Ξύλινα δοκάρια οριοθετούν τον χώρο υποδοχής

Για να ικανοποιηθούν χωρικά οι προβλεπόμενες χρήσεις του κτιριολογικού προγράμματος, περιορίστηκαν αισθητά σε επιφάνεια ο χώρος της υποδοχής με τον χώρο αναμονή, ενώ κατέστη αδύνατη η πρόσβαση σε φυσικό φωτισμό. Με γνώμονα αυτό, βασική σχεδιαστική πρόθεση ήταν να δοθεί μία αίσθηση καθαρότητας, φωτεινότητας, αλλά και να μεγαλώσει ο χώρος.

Αυτό επιτεύχθηκε κυρίως μέσω της ιδιαίτερα προσεγμένης μελέτης φωτισμού, με τη χρήση δυναμικών γραμμικών φωτιστικών, με τις εσοχές κρυφού φωτισμού, αλλά και τις πινελιές custom φωτιστικών που σχεδίασαν οι Office4. Παράλληλα, το λευκό χρώμα και η τονική αντίθεση που δημιουργεί το μαύρο μάρμαρο στο φόντο δημιουργούν την ψευδαίσθηση της άνεσης, ενώ η επιλογή του καθρέφτη δίνει βάθος και ενισχύει αυτή την ψευδαίσθηση.

dsf7494ok-ph-3.jpg
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα custom made φωτιστικά

Τα ξύλινα δοκάρια που έχουν τοποθετηθεί διαγωνίως στην είσοδο, οριοθετούν τον χώρο υποδοχής, δημιουργούν υπαινιγμούς κίνησης και ευελιξίας και σε συνδυασμό με τα ξύλινα τετράγωνα νέλα “καδράρουν” και αναδεικνύουν την εντυπωσιακή μαρμάρινη υποδοχή.

Σε γενικές γραμμές, δόθηκε σε κάθε χώρο έμφαση στα φωτιστικά στοιχεία, αλλά και στις γύψινες λεπτομέρειες που αποτελούν και το βασικό στοιχείο διακόσμησης.

vds4481ok.jpg
Αίθουσα ιατρείου

Στις αίθουσες, στόχος ήταν η λειτουργικότητα, η ηρεμία, η καθαρότητα, αλλά και ο εντυπωσιασμός. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο από τη μελέτη φωτισμού όσο και από τη διχρωμία στους τοίχους. Η χρήση απαλού γκρι χρώματος σε συνδυασμό με την αδρή τσιμεντοκονία, που διακόπτεται από την περιμετρική λευκή γύψινη ταινία αποτελούν στοιχεία εντυπωσιασμού. Μέσα σε αυτή τη χρωματική σύνθεση, ο λευκός ιατρικός εξοπλισμός αναδεικνύεται και τα κυκλικά επιτοίχια φωτιστικά δημιουργούν ένα ευχάριστο παιχνίδισμα που «σπάει» τη μονοτονία και την αυστηρότητα της χρωματικής παλέτας.

vds4454ok.jpg
Εντυπωσιακές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά

Η «υποψία» χρυσού κάτω από τα λευκά επιτοίχια φωτιστικά διακοσμεί ήπια τους διαδρόμους του νέου ιατρικού κέντρου. Έξω από το γραφείο του γιατρού σχεδιάστηκε ένας μικρότερος χώρος αναμονής με το χρώμα να μπαίνει επιλεκτικά στα επιμέρους στοιχεία διακόσμησης. Μέσα στο γραφείο διατηρήθηκε το αυστηρά λιτό και απέριττο ύφος και ενισχύθηκε με πινελιές κλασικών στοιχείων.

Αbout

Η Ergocon είναι μια ανερχόμενη κατασκευαστική εταιρία, που έχει ιδρυθεί από τον Απόστολο Αποστολίδη, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με δραστηριότητα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Αθήνα και την υπόλοιπη χώρα. Η εταιρία έχει ως αντικείμενο την πλήρη μελέτη, επίβλεψη, κατασκευή και διαχείριση δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων, όπως επαγγελματικούς χώρους και κατοικίες ως "turn key projects", καθώς επίσης και τη μετέπειτα συντήρηση αυτών.

Έχει συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια, με πολλά και μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία και μελετητές και έχει παραδώσει εμπρόθεσμα και άρτια ποιοτικά, πολλά και πολυσύνθετα τεχνικά έργα. www.ergocon.gr