fbpixel

Search icon
Search
Ένα loft στον Βοτανικό στην Αθήνα είναι ένα αστικό θαύμα
INTERIORS

Ένα loft στον Βοτανικό στην Αθήνα είναι ένα αστικό θαύμα

Με την αρχιτεκτονική υπογραφή των Studiolav


Ακριβώς στην καρδιά της μεταβιομηχανικής Αθήνας, η ιδέα για αυτήν την αστική κατοικία έχει τις ρίζες της στον τρόπο ζωής ενός κοινωνικού νέου επιχειρηματία. Μια ευέλικτη, σύγχρονη διάταξη που εκτείνεται σε δύο ορόφους, έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί ένα live-work σενάριο με σαφώς καθορισμένους ιδιωτικούς και κοινωνικούς χώρους. Ένας challenging χώρος, λόγω του μακρόστενου σχήματος του, έχει μετατραπεί σε μια λειτουργική κατοικία που παραμένει σε συνομιλία με το περιβάλλον του.

the-blue-loft-10-hr-O3FMU.jpg

Λουζόμενος από φυσικό φως που περνά από τα μπροστινά και πίσω παράθυρα και την ανεμπόδιστη πρόσβαση από τη μια πλευρά στην άλλη, ο χώρος αντανακλά μια αισθητική εμπνευσμένη από loft. Εκλεπτυσμένες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και σχεδιαστικά στοιχεία με αφηρημένες βιομηχανικές αναφορές έχουν εφαρμοστεί με γνώμονα την αναλογία, ενώ έντονοι χρωματικοί τόνοι έχουν χρησιμοποιηθεί για να απαλύνουν τις σκληρότερες επιφάνειες.

Ο κάτω όροφος είναι ένας ενιαίος χώρος, που φιλοξενεί μια επιβλητική, κοινωνική κουζίνα, μια μινιμαλιστική αλλά άνετη τραπεζαρία και έναν ευρύχωρο, ευέλικτο χώρο διαβίωσης. Τα σιωπηλά μπλε, τα ζεστά πράσινα και το ξύλο βελανιδιάς συνυπάρχουν σε συνομιλία με τα τσιμεντένια στοιχεία του κυρίως καθιστικού. Η προσθήκη ενός τζακιού δημιουργεί μια δευτερεύουσα χαλαρωτική γωνιά ανάγνωσης που φέρνει ζεστασιά και άνεση στο κυρίως σαλόνι. 

the-blue-loft-14-hr-BZXyK.jpg

Η custom-made σκάλα που οδηγεί στο επάνω επίπεδο, λειτουργεί ως κομβικό σημείο με την αρχιτεκτονική απλότητα και τις σχολαστικές λεπτομέρειες της κατασκευής της. Το κύριο σώμα της σκάλας από δρυ φαίνεται να επιπλέει στον αέρα πάνω από το μονολιθικό σκυρόδεμα. Δύο υλικά συνυπάρχουν αρμονικά, ενώ και τα δύο λειτουργούν από μόνα τους ως minimal αρχιτεκτονικά γλυπτά. Ο κάτω όροφος ολοκληρώνεται με μια γενναιόδωρη βεράντα, με διακριτικά χαρακτηριστικά φωτισμού και δάπεδο από μπετόν, ιδανικό για υπαίθρια τραπεζαρία και χαλάρωση κατά τους ζεστούς μήνες.

1-antighrafi.jpg

Στον επάνω όροφο, η πρόσφατα δημιουργηθείσα προέκταση ημιώροφου πρόσθεσε περισσότερη επιφάνεια στο υπάρχον αποτύπωμα του ακινήτου που δίνει μια αίσθηση ευρυχωρίας. Φιλοξενεί ένα φωτεινό και ευάερο γραφείο στο σπίτι που απολαμβάνει τη θέα στο αθηναϊκό αστικό τοπίο. 

Τοποθετημένο στο πίσω μέρος, το ευρύχωρο, φωτεινό υπνοδωμάτιο με ιδιωτικό μπάνιο συνδέεται με το διάδρομο δίπλα στον ημιώροφο του γραφείου μέσω ενός διαδρόμου γκαρνταρόμπας. Η premium αίσθηση της γκαρνταρόμπας δίνεται από τη χρήση υλικών. Ανοιχτή και κλειστή αποθήκευση με συρόμενες πόρτες από σκουρόχρωμο γυαλί, τοποθετημένες δίπλα σε λείο φινίρισμα καρυδιάς.

the-blue-loft-03-hr-SQkPI.jpg

Στη συνέχεια και μπαίνοντας στην κύρια κρεβατοκάμαρα, το υλικό αλλάζει για να ορίσει και να διαχωρίσει οπτικά τους δύο χώρους. Εκεί παρατηρούνται απαλές αποχρώσεις του πράσινου με λεπτομέρειες από μασίφ δρυ ανοιχτό στον χώρο αποθήκευσης.

Τα παράθυρα από τοίχο σε τοίχο φωτίζουν το χώρο και δημιουργούν μια αίσθηση ευεξίας και άνεσης. Το ιδιωτικό μπάνιο είναι προσβάσιμο τόσο από το εσωτερικό του υπνοδωματίου όσο και από το ανοιχτό γραφείο για ευκολία. Ο χώρος διαιρείται οπτικά με διαφορετικά φινιρίσματα που κατανέμονται εκατέρωθεν του μπάνιου. Τρέχοντας το ένα απέναντι από το άλλο και τυλίγοντας το πάτωμα, τα έπιπλα και την οροφή, η off black παλέτα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το πιο παιχνιδιάρικο λευκό terrazzo του μπάνιου. Ο ολόσωμος διπλός νεροχύτης και ο καθρέφτης από τοίχο σε τοίχο από πάνω του, κάνουν τον χώρο να φαίνεται άνετος και φωτεινός. Τα μαύρα φωτιστικά και αξεσουάρ στο ματ λευκό terrazzo αντανακλούν μια αίσθηση τόλμης.

the-blue-loft-21-hr-FXxVc.jpg

Τέλος, ο τοίχος από τούβλα από γυαλί καλωσορίζει το φως της ημέρας για να μπει στο μπάνιο προερχόμενο από τα μεγάλα παράθυρα της κύριας κρεβατοκάμαρας. Όλη η παλέτα των υλικών αλληλοσυμπληρώνονται κομψά, ενώ αναδύουν μια σύγχρονη αίσθηση παρόμοια με τους χώρους φιλοξενίας υψηλής ποιότητας. Πρόκειται για ένα σπίτι που συνδέεται με τους ιδιοκτήτες του και την πόλη στην οποία κατοικούν.

studiolav.com

Φωτογραφίες: Manos Chatzikonstantis