fbpixel

Search icon
Search
Ένα κτίριο στη Λισαβόνα μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό αριστούργημα
INTERIORS

Ένα κτίριο στη Λισαβόνα μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό αριστούργημα

Το Possidónio da Silva 37 έχει την υπογραφή της ομάδας Fragmentos


Το πορτογαλικό στούντιο αρχιτεκτονικής Fragmentos έδωσε νέα πνοή σε ένα παραμελημένο κτίριο στην οδό Possidónio da Silva της Λισαβόνας με το πρόσφατα ολοκληρωμένο έργο ανακαίνισης. Ενώ η κάποτε τριώροφη κατασκευή με μια αυλή στο Campo de Ourique είχε ερειπωθεί, η ομάδα σχεδιασμού αναβίωσε τον χώρο δημιουργώντας δύο, πλήρως ανεξάρτητες μονοκατοικίες.

Η κατευθυντήρια αρχή του έργου ήταν ένας συνδυασμός παλιού και νέου. Οι αρχιτέκτονες διατήρησαν την πρόσοψη του κτιρίου κατοικιών για να αποκαταστήσουν την ιστορική του γοητεία που περιλαμβάνει τις κομψές σιδερένιες τοξωτές πόρτες και τα αυθεντικά κεραμικά πλακίδια. Μια σύγχρονη λύση χρησιμοποιήθηκε για την κεντρικά τοποθετημένη γκαραζόπορτα. Χωρισμένο από δύο υπάρχουσες πόρτες, ενσωματώνεται στην πρόσοψη χωρίς να διακυβεύεται η ιστορική του ακεραιότητα.

fragmentos-possidonio-sa-silva-lisbon-portugal-designboom-07-Z8wJ8.jpg


Το ηλιόλουστο σπίτι στο possidónio da silva συνδυάζει εκπληκτικά το σήμερα με το χθες, δημιουργώντας τέλεια ισορροπία Η «ψυχή» αυτού του σπιτιού βρίσκεται στα εξαιρετικά έργα τέχνης του, αλλά, μακριά από την αίσθηση μιας αποστειρωμένης γκαλερί - είναι ένας φιλόξενος χώρος που είναι φτιαγμένος για διασκέδαση και χαλάρωση.

03-possidonio-da-silva-37-PLvMt.jpg

Μπαίνοντας στο κτίριο της οδού Possidónio da Silva 37, οι επισκέπτες καλωσορίζονται από μια σύγχρονη, διώροφη διάταξη, που ανακαινίστηκε από τους αρχιτέκτονες του studio Fragmentos. Ο κάτω όροφος δίνει προτεραιότητα στους κοινωνικούς χώρους — οι χώροι καθιστικού και τραπεζαρίας ενώνονται για να έχουν μια ενιαία ροή, καθώς μεγάλες γυάλινες πόρτες χωρίζουν την κουζίνα. Αυτό προσδίδει μια αίσθηση σύνδεσης διατηρώντας παράλληλα διακριτούς τους χώρους και τις χρήσεις. Η παραδοσιακή διαρρύθμιση του σπιτιού έχει το σαλόνι στο κέντρο κι έναν διάδρομο που συνδέει τους υπόλοιπους χώρους. Το καθένα από τα δωμάτια ξεχωρίζει για τη γήινη χρωματική του παλέτα - ένα ενδιαφέρον combo λευκού και πράσινου σε μια ιδιαίτερη απόχρωση. Το εσωτερικό του σπιτιού γίνεται «ένα» με το καταπληκτικό εξωτερικό του και τη μαγεία αυτής της τόσο ξεχωριστής πόλης.

1711207867601-K2mac.jpg


Παράλληλα, ο επάνω όροφος προσφέρει ένα ιδιωτικό καταφύγιο με δύο υπνοδωμάτια και ένα ιδιωτικό μπάνιο. Το Fragmentos επανασχεδίασε την οροφή για να μεγιστοποιήσει την καθετότητα χωρίς να αλλάζει το ύψος του κτιρίου. Αυτή η στρατηγική επιτρέπει στο φυσικό φως να διαπερνά τους φεγγίτες, πλημμυρίζοντας τους εσωτερικούς χώρους με ηλιακό φυσικό φως. Η χρήση πράσινων σιδερένιων λεπτομερειών σε όλο το σπίτι απηχεί το καταπράσινο περιβάλλον που φαίνεται από τις πίσω βεράντες. 

009-possidonio-da-silva-37-apartments-designed-for-modern-living-in-portugal-1050x1574-stTgr.jpg

Αυτοί οι εξωτερικοί χώροι, με θέα σε έναν κήπο, προσφέρουν μια ιδιωτική απόδραση από τη ζωντανή ενέργεια της Λισαβόνας. Ενώ το έργο λειτουργεί ως δύο ανεξάρτητες κατοικίες, μια κοινόχρηστη είσοδος, τα σημεία πρόσβασης και ο χώρος στάθμευσης συνδέουν με τους γείτονές τους - μια λύση που εξασφαλίζει αποτελεσματική χρήση του χώρου. Η στοχαστική ανακαίνιση από την αρχιτεκτονική ομάδα Fragmentos έχει μετατρέψει το Possidónio da Silva 37 σε μια λειτουργική και όμορφη όαση στην καρδιά της Λισαβόνας.

possidonio-da-silva-37-fragmentos-13-gWcXE.jpg

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: Ivo Tavares Studio