fbpixel

Search icon
Search
Ένα πρώην εκκλησιαστικό κτιριακό σύμπλεγμα του 12ου αιώνα αναπαλαιώθηκε και μετατράπηκε σ’ ένα καταφύγιο ηρεμίας
MAGAZINE

Ένα πρώην εκκλησιαστικό κτιριακό σύμπλεγμα του 12ου αιώνα αναπαλαιώθηκε και μετατράπηκε σ’ ένα καταφύγιο ηρεμίας

Με σεβασμό στην Ιστορία του


Μια ανάσα από το μεσαιωνικό χωριό Radda, στο Chianti, κατά μήκος του Chiantigiana, του «δρόμου του κρασιού» που συνδέει τη Φλωρεντία με τη Σιένα, σ’ ένα τοπίο που δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου στο πέρασμα των αιώνων, ανάμεσα σε λόφους, ελαιώνες και αμπελώνες, η αρχιτεκτονική ομάδα Pierattelli Architetture δημιούργησε το boutique ξενοδοχείο Pieve Aldina. Διατηρώντας τα αρχικά κτίρια και τα τοπικά χαρακτηριστικά του, τη γοητεία της Ιστορίας του και ανακαλύπτοντας ξανά την ψυχή ενός τόπου και τον ουσιαστικό της χαρακτήρα, ήρθε στη ζωή ένα project με μοναδική αισθητική αύρα.

dji-0634-hdr.jpg

Το συγκρότημα αποτελείται από τρία κτίρια που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα και καλύπτουν μια έκταση 2.000 τετραγωνικών μέτρων. Ο κύριος στόχος ήταν να μεταδοθεί στους σημερινούς επισκέπτες η ταυτότητα και η μοναδικότητα μιας τοποθεσίας όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει. Ένα ήρεμο καταφύγιο που το 1043 ο Κόμης του Piancaldoli προσέφερε ως δώρο στη σύζυγό του, Aldina Ubaldini, από την οποία πήρε το όνομά του και το ξενοδοχείο.

Ακανόνιστες προσόψεις από ψαμμίτη pietraforte, χοντροί τοίχοι, στιβαρά ξύλινα κουφώματα, κεραμίδια Τοσκάνης από τερακότα, στοές και εσωτερικές αυλές, ψηλές οροφές στους κάτω ορόφους και χαμηλότερες, επικλινείς στο επάνω επίπεδο: τα τρία κτίρια αντικατοπτρίζουν τα χαρακτηριστικά στοιχεία μιας παραδοσιακής αγροικίας της Τοσκάνης. Ένα από αυτά, η θερινή κατοικία των επισκόπων της Σιένα, έχει καταχωριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας ως μέρος της ιστορικής κληρονομιάς της χώρας, ενώ η μικρή, παρακείμενη, ενοριακή εκκλησία του 10ου αιώνα, η Pieve di Santa Maria Novella, είναι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα ρομανικής αρχιτεκτονικής στην Τοσκάνη.

1in0110-hdr.jpg

Τα 22 δωμάτια του boutique ξενοδοχείου έχουν δημιουργηθεί μέσα σε αυτά τα τρία κτίρια και το κεντρικό, δίπλα στην εκκλησία, γνωστό ως “La Pieve”, έχει κηρυχθεί διατηρητέο από την Εφορεία Αρχαιολογίας, Καλών Τεχνών και Τοπίου. Μια πέτρινη σκάλα οδηγεί στον πρώτο όροφο: ένας μεγάλος χώρος με ξύλινη οροφή, η οποία προσθέτει ζεστασιά στην ατμόσφαιρά του, και τοίχους από φυσικό ασβέστη, διακοσμημένους με νεοκλασικές τοιχογραφίες που προσδίδουν κομψότητα και φινέτσα. Όπως το “La Pieve”, τα άλλα δύο κτίρια, το “Studiolo” και το “Conventino”, είναι επίσης ενισχυμένα με υπέροχες ξύλινες οροφές και παράθυρα που βλέπουν στην παρθένα καταπράσινη ύπαιθρο.

1in9622-hdr.jpg

Οι εσωτερικοί χώροι είναι ένας συνδυασμός στιλιστικής καθαρότητας και σύγχρονης αίσθησης. Η επίπλωση βασίστηκε σε καθαρές γραμμές με προτίμηση στα γήινα χρώματα, ενώ για τα υλικά προτιμήθηκαν τα τοπικά, όπως τερακότα για τα δάπεδα, ασβέστης για τους τοίχους, ξύλο για τα φωτιστικά και ζωγραφισμένα σοβατεπί. Στους τοίχους, μια εκλεπτυσμένη πινελιά χαρίζουν τα έργα του παριζιάνου καλλιτέχνη Dune Varela, τυπωμένα σε πλάκες από μάρμαρο Carrara.

1in0073-hdr.jpg

Ένα εξωτερικό κτίσμα, όπου κάποτε φυλάσσονταν τα εργαλεία καλλιέργειας και οι ελιές πριν από το πάτημα, μετατράπηκε σε χώρο φαγητού. Εκατό τετραγωνικά μέτρα που «παίζουν» με την ισορροπία παλιού και νέου, με μια υπέροχη θολωτή οροφή από σίδερο και το παραδοσιακό υλικό τερακότα που χρησιμοποιείται στο δάπεδο. Σε αυτό το σημείο, ένα νέο τοξωτό πέρασμα στην εσωτερική αυλή βοηθάει να ανοίγουν τα παράθυρα, όταν ο καιρός είναι καλός, με τραπέζια στο γκαζόν ή κάτω από τη μεγάλη γουστέρια, για να απολαμβάνει κανείς το εκπληκτικό περιβάλλον. Εδώ, οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν δίπλα στην πισίνα και να θαυμάσουν τριανταφυλλιές και λεμονιές, μια τεράστια γλυσίνα που σκαρφαλώνει από στέγη σε στέγη, τοίχους από ξερολιθιά και μεγάλα διακοσμημένα βάζα από τερακότα του 18ου αιώνα ή να κάνουν μια βόλτα στα γύρω δάση και τις φάρμες, ανακαλύπτοντας ξανά την ευχαρίστηση των αρχαίων τελετουργιών και τη ζωή που διέπεται από τους αργούς ρυθμούς της φύσης. Δεν έχουν κατασκευαστεί φράχτες για τα όρια, κάτι που συνηθίζεται στην Τοσκάνη, για να προσφέρουν αυτήν την αίσθηση ελευθερίας που κάνει τους επισκέπτες να νιώθουν μέρος του τοπίου.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: IURI NICCOLAI

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023