fbpixel

Search icon
Search
Ένα εντυπωσιακό Glasshouse με μοναδικό design στο ιστορικό Woolbeding της Αγγλίας
DESIGN NEWS

Ένα εντυπωσιακό Glasshouse με μοναδικό design στο ιστορικό Woolbeding της Αγγλίας

Με την υπογραφή του studio Heatherwick


Ένα μοναδικού σχεδιασμού Glasshouse, ένα γλυπτικό θερμοκήπιο που αλλάζει μορφές, δημιούργησε το studio του Thomas Heatherwick στο ιστορικό Woolbeding Estate στην Αγγλία. Χτισμένο για τη φιλανθρωπική οργάνωση National Trust, το ωδείο στο Δυτικό Σάσεξ έχει μια πυραμιδική μορφή 10 πλευρών που ανοίγει σαν στέμμα για να αποκαλύψει μια ποικιλία από υποτροπικά δέντρα και θάμνους.

Δημιουργήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο μ' έδρα το Λονδίνο ως σημείο εστίασης για το Silk Route Garden, έναν νέο υπαίθριο χώρο στους Woolbeding Gardens του National Trust στο Woolbeding Estate, το οποίο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

glasshouse-heatherwick-studio-hufton-crow-dezeen-2364-col-3-852x617-B7nBl.jpg


«Αυτό είναι ένα μέρος κι ένα έργο που κυριολεκτικά ξετυλίγεται στη φύση τριγύρω του»,
είπε ο ιδρυτής του studio Thomas Heatherwick. «Περνάς μέσα από αυτόν τον μαγευτικά όμορφο κήπο και ανακαλύπτεις ένα αντικείμενο που ξεκινάει σαν κόσμημα και τελειώνει σαν στέμμα, καθώς το Glasshouse ξεδιπλώνεται αργά», συμπλήρωσε.

Στο Silk Route Garden που περιβάλλει το Glasshouse έχει σχεδιαστεί σαν ένα ταξίδι 12 βημάτων που παρουσιάζει τον Δρόμο του Μεταξιού - ένα αρχαίο δίκτυο εμπορικών διαδρομών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας - και την επιρροή του στη βρετανική κηπουρική.

glasshouse-heatherwick-studio-raquel-diniz-dezeen-2364-col-4-852x1278-WGfue.jpg


«Ικανοποιεί, επίσης, για την ανάγκη μας να συνεχίσουμε να δημιουργούμε εκπληκτικά παρελθόντα»
, πρόσθεσε ο Heatherwick και συνέχισε: «Συνδυάζοντας σύγχρονες εφευρέσεις στον ιστό των ιστορικών σκηνικών κι έχοντας την αυτοπεποίθηση να αφήσουμε τη μία να μιλήσει στην άλλη, αυτή ήταν η αρχική μας σκέψη πριν τη δημιουργία του έργου».

Ακόμη, υπάρχουν είδη φυτών που εισήχθησαν στη Βρετανία μέσω της διαδρομής γεμίζοντας τη δομή, συμπεριλαμβανομένου ενός σπάνιου δέντρου Aralia Vietnamensis κι ενός μείγματος από φτέρες, ομπρελόδεντρα, μανόλιες και μπανάνες.

methode-times-prod-web-bin-3f3cbb0e-3b28-11ec-9bef-aa3112940013-KFNBP.jpg


Αποτελείται από δέκα χαλύβδινα εξαρτήματα που υποστηρίζουν γωνιακούς υαλοπίνακες και έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν με τα σέπαλα -μέρος του ανθού- στα λουλούδια που παρέχουν προστασία στα μπουμπούκια των ανθέων.

Σύμφωνα με το studio, ο σχεδιασμός του αναφέρεται σε διακοσμητικά βικτοριανά terrarium, ένα είδος σφραγισμένου δοχείου, κατασκευασμένο από γυαλί και γεμάτο με χώμα και φυτά. Αυτή η διαδικασία ανοίγματος, η οποία διαρκεί τέσσερα λεπτά, έχει σχεδιαστεί για να εκθέτει τα υποτροπικά φυτά στον ήλιο και τον αερισμό. Η δομή παραμένει κοντά σε ψυχρότερο καιρό.

glasshouse-heatherwick-studio-hufton-crow-dezeen-2364-col-4-852x1113-RpusX.jpg


Γύρω από το γλυπτό υπάρχει ένα ελικοειδές μονοπάτι, το οποίο είναι γεμάτο με 300 είδη φυτών από δώδεκα διακριτές περιοχές του Δρόμου του Μεταξιού. Τις ζεστές μέρες, τα «σέπαλα» του θερμοκηπίου ανοίγουν για να δημιουργήσουν έναν χώρο 141 τετραγωνικών μέτρων σε σχήμα κορώνας. Αυτό χρησιμοποιεί έναν υδραυλικό μηχανισμό που αναπτύχθηκε με τους δομικούς μηχανικούς Eckersley O'Callaghan, ο οποίος βασίζεται σε υγρό υπό πίεση και κινείται σε περιορισμένο χώρο.