fbpixel

Search icon
Search
Ένα διαμέρισμα στην Αθήνα με art χαρακτήρα που θα σας ενθουσιάσει
DESIGN

Ένα διαμέρισμα στην Αθήνα με art χαρακτήρα που θα σας ενθουσιάσει

Με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Κώστα Χατζηγιάννη


Η ανακαίνιση ενός διαμερίσματος, το οποίο χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950 είναι αλήθεια πως παρουσίασε αρκετές προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. Η ελληνική σύγχρονη εποχή -που σημείωσε την ανάπτυξη της παράλληλα με την ωρίμανση της Αθηναϊκής ανώτερης μεσαίας τάξης- άφησε ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό αποτύπωμα στο κέντρο της Αθήνας. Το μοντέρνο αυτό design που δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο σήμαινε πολυώροφα κτίρια διαμερισμάτων στην χώρα. Ωστόσο, ο εξωραϊσμός ήταν περιζήτητος.

Κάπως έτσι οι μεγάλες συμμετρικές μαρμάρινες είσοδοι, τα πολυτελή λόμπι και οι κομψές σκάλες χαρακτηρίζουν τα περισσότερα κτίρια της εποχής. Στο εσωτερικό, τα παρκέ δάπεδα από μασίφ ξύλο, τα πολύχρωμα μπάνια από μπετάζ και μάρμαρο, όπως και οι πάγκοι της κουζίνας ήταν κάτι που συναντούσε κανείς ως κοινό στους περισσότερους χώρους. 

1-clh6W.jpg

Αυτή η «τυπολογία κατοικιών», με τα επίσημα και τ' ανεπίσημα σαλόνια, φουαγιέ και ξεχωριστές εισόδους -όπως και το δωμάτιο για την υπηρεσία- παραμένει στη μνήμη των ανθρώπων, αλλά δεν ακολουθείται πλέον.

Κατά τον προγραμματισμό της ανακαίνισης του συγκεκριμένου διαμερίσματος στην Αθήνα, διατηρήθηκαν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, όπως οι vintage συρόμενες πόρτες, τα σκαλιστά ξύλινα κουφώματα και τα ιδιαίτερα σχέδια οροφής γύψου. Η μόνη δομική τροποποίηση αποτέλεσε ένα μερικό άνοιγμα ενός τοίχου, το οποίο πραγματοποιήθηκε για να μεταμορφώσει το πρώην ντουλάπι σε ένα μεγάλο πάγκο.

2-fqwdk.jpg

Όσον αφορά την υλικότητα του χώρου, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην αποκατάσταση των παρκέ δαπέδων 70 ετών και στη στίλβωση των μαρμάρινων πάγκων της κουζίνας. Μια ένδειξη εκμοντερνισμού παρουσιάστηκε από έναν κάθετο τοίχο με ξύλο καρυδιάς που χρησιμεύει επίσης στο να «κρύβει» του WC.

Τα χρώματα στους τοίχους ποικίλλουν από υπόλευκα ματ χρώματα στα σαλόνια έως πιο γυαλιστερά στην κουζίνα ή μεταλλικό ασήμι στο WC. Ένα λαμπερό μπλε δωμάτιο που βρίσκεται στη μέση της κατοικίας, χρησιμεύει ως μια ποπ πολύχρωμη «αναστάτωση» καθώς διασχίζει κανείς το διαμέρισμα.

3-qgCLP.jpg

Προσωπικά στοιχεία των ενοικιαστών του μοναδικούς χώρου, όπως βαλίτσες, δερμάτινοι κορμοί, ψάθινα καλάθια και καρέκλες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση του διαμερίσματος. Άλλα κομμάτια που ξεχωρίζουν για το εκλεκτό design τους και την statement άποψή τους είναι η αρχαία ελληνική καρέκλα Klismos και τα ειδικά μαρμάρινα τραπέζια. Κομμάτια από καλλιτέχνες, φίλους του σχεδιαστή, διακοσμούν τους τοίχους και φέρνουν ένα σύγχρονο άκρο στο χώρο.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες της εντυπωσιακής κατοικίας στη gallery!

Info

Instagram: @kostaschatzigiannis

Architect: KCA / Kostas Chatzigiannis Architecture, www.kcarchitecture.org

Artworks by: Alexandros Maganiotis, Michel Lamoller, Yorgos Maraziotis, Ardan Ozmenoglu, Theo Prodromidis, Stratos Maragos, Philippos Theodorides, Nikos Yorgos Papoutsidis, Savvas Laz, Saridakis, Christina Mitrentse

Art Consultancy: Nitra Gallery

Photography: Athina Souli, www.athinasouli.com