fbpixel

Search icon
Search
Πώς μια ζεστή κατοικία στα χρώματα του φθινοπώρου δημιουργήθηκε συνδυάζοντας δύο διαμερίσματα σε ένα
INTERIORS

Πώς μια ζεστή κατοικία στα χρώματα του φθινοπώρου δημιουργήθηκε συνδυάζοντας δύο διαμερίσματα σε ένα

Μια inside ματιά στο υπέροχο σπίτι της Rita Konig


Όταν το διαμέρισμα της σχεδιάστριας εσωτερικών χώρων Rita Konig στο δυτικό Λονδίνο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2016 στο House & Garden, η τωρινή κουζίνα και η τραπεζαρία ήταν τότε το υπνοδωμάτιό της. Τώρα, ο χώρος είναι επενδεδυμένος με την εντυπωσιακή ταπετσαρία "Petite Indienne" της Antoinette Poison, και έχει γίνει ο ιδανικός χώρος για διασκέδαση, με μια τραπεζαρία δέκα θέσεων και μια κουζίνα Plain English. Υπάρχει, ωστόσο, ένα αποκαλυπτικό σημάδι της προηγούμενης ζωής του σπιτιού: οι βαριές μάλλινες ριγέ κουρτίνες C&C Milano. «Κόστισαν τόσο πολύ που τις πλήρωσα σε δόσεις σε διάστημα έξι μηνών», παραδέχεται γελώντας η Rita. «Έτσι, όταν ήρθε η ώρα να μετατρέψω τον πρώην χώρο σε κουζίνα και τραπεζαρία, σχεδίασα τον χώρο γύρω από αυτές».

240522hgritakonig225print-production-digital.webp


Αυτό είναι χαρακτηριστικό της προσέγγισης της Rita στη διακόσμηση: είναι εφευρετική, ρεαλιστική, σχολαστική στον σχεδιασμό της και καταλαβαίνει τι σημαίνει να ζεις καλά. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που η σχεδιάστρια έχει τεράστια ζήτηση, τόσο στην Αγγλία όσο και στις ΗΠΑ. Όπως αποδεικνύει το δικό της διαμέρισμα, είναι επίσης τολμηρή - μπορεί να έκανε μεγάλη προσπάθεια να διατηρήσει τις κουρτίνες, αλλά άλλαξε σχεδόν όλα τα υπόλοιπα τα τελευταία δύο χρόνια, μετατρέποντας ένα ισόγειο διαμέρισμα σε ένα διώροφο σπίτι για την ίδια και τη 10χρονη κόρη της, Margot. «Απλώς έφτασα στο σημείο που χρειαζόμουν να αναπτυχθεί στην επόμενη φάση», εξηγεί η Rita, η οποία ζει σε αυτό το σπίτι από το 2012. 

240522hgritakonig149print-production-digital.webp


Είχε ήδη επεκτείνει το διαμέρισμα δύο φορές - στον κήπο όταν το αγόρασε για πρώτη φορά και ξανά το 2014, αποκτώντας το στούντιο που καταλάμβανε το υπόλοιπο ισόγειο. Αλλά η κομψή τραπεζαρία ήταν ένας μικρός χώρος που την έκανε να πάρει αυτήν την απόφαση: «Δεν άντεχα να προσκαλώ κόσμο για δείπνο, γιατί θα στριμωχνόμασταν όλοι στο παράθυρο», θυμάται η Rita. Η καταλυτική λύση ήρθε το 2020, όταν χώρισε από τον σύζυγό της και συμφώνησε να αγοράσει από αυτόν το διαμέρισμα από πάνω, το οποίο εκείνος νοίκιαζε.

240522hgritakonig259print-production-digital.webp


Αρχικά, έπρεπε να αναδιαμορφωθεί ο χώρος. Μια σκάλα σε στιλ πλέγματος -σε ένα μοτίβο που η Rita λάτρευε και αντέγραψε για το κάλυμμα του καλοριφέρ στο χωλ - σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Johnston Cave Associates (JCA) για να συνδέσει τους ορόφους και τοποθετήθηκε στον χώρο μεταξύ του καθιστικού (ένα από τα λίγα δωμάτια που δεν μετακινήθηκαν) και της νέας κουζίνας και τραπεζαρίας. Αντιμετώπισε το γεγονός ότι η σκάλα δεν είχε φυσικό φωτισμό αναθέτοντας στην εξειδικευμένη ζωγράφο Tanya Thompson να ζωντανέψει τους τοίχους με ένα ιριδίζον εφέ stipple σε απαλό μπλε χρώμα.

240522hgritakonig109print-production-digital.webp


Στον επάνω όροφο, η Rita δημιούργησε δύο υπνοδωμάτια και δύο μπάνια: ένα υπέροχο μεγάλο δωμάτιο με νότιο προσανατολισμό και ιδιωτικό μπάνιο για την ίδια κι ένα τέλεια διαμορφωμένο υπνοδωμάτιο για τη μικρή με ντους. Στον κάτω όροφο, ο χώρος που κάποτε ήταν η κουζίνα έγινε μια αίθουσα με χώρο για ποτά. Λειτουργεί τώρα ως κύρια είσοδος και η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται μέσω του μαγευτικού κήπου.

Όσον αφορά στην επιλογή των χρωμάτων και των υφασμάτων, η Rita παραδέχεται ότι της πήρε λίγο χρόνο για να σκεφτεί τι ταίριαζε καλύτερα. Στο καθιστικό, οι τοίχοι σε χρώμα πούρου αναδεικνύουν μια πολυθρόνα ταπετσαρισμένη με ένα γοητευτικό chintz της Rose Cumming κι έναν καναπέ καλυμμένο με μοτίβο ζέβρας. «Μου αρέσει που ο καναπές μοιάζει αρκετά με τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1970 και κάνει τον χώρο να μη φαίνεται πολύ σοβαρός», λέει η ίδια.

240522hgritakonig045print-production-digital.webp


Παρά τα εξειδικευμένα φινιρίσματα και υφάσματα, αυτό είναι ένα σπίτι που βασίζεται στην πρακτικότητα. Έχουν δημιουργηθεί έξυπνα πολλοί αποθηκευτικοί χώροι όπου είναι δυνατόν. «Νομίζω ότι η καλή αποθήκευση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε εξίσου ευτυχισμένοι και τακτοποιημένοι με το να έχετε ένα επιπλέον δωμάτιο», παρατηρεί η Rita. Στην πραγματικότητα, ο χώρος που την ενθουσιάζει περισσότερο είναι το μικροσκοπικό ντουλάπι με τα λευκά είδη - στοιβαγμένο με τακτοποιημένους σωρούς από τα αγαπημένα της σεντόνια D Porthault - που δημιούργησε στο υπόγειο πλυσταριό αφαιρώντας ένα παλιό ντους. Το καθένα από τα δωμάτια αντιμετωπίστηκε σχεδιαστικά σαν ένα «παιχνίδι» για την ίδια, έτσι ώστε να εξασφαλίσει κομψότητα αλλά και πρακτικότητα.

240522hgritakonig339print-production-digital.webp

Δείτε στην gallery περισσότερους χώρους του σπιτιού!

Πηγή: House & Garden | Φωτογραφίες: Michael Sinclair