fbpixel

Search icon
Search
Το Fondation Cartier αποκαλύπτει τα σχέδια για το νέο κτίριο του αρχιτέκτονα Jean Nouvel
DESIGN NEWS

Το Fondation Cartier αποκαλύπτει τα σχέδια για το νέο κτίριο του αρχιτέκτονα Jean Nouvel

Το εμβληματικό μουσείο του Παρισιού συνεργάζεται με τον σπουδαίο αρχιτέκτονα για τη δημιουργία ενός νέου κτιρίου στην Πόλη του Φωτός


Το Fondation Cartier pour l'art contemporain σχεδιάζει ένα νέο κτίριο-ορόσημο στο Παρίσι. Ο διάσημος αρχιτέκτονας Jean Nouvel θα σχεδιάσει το νέο «σπίτι» για το πολιτιστικό ίδρυμα, το οποίο θα βρίσκεται στην Place du Palais-Royal. Το έργο, το οποίο πρόκειται να ανοίξει μέχρι το τέλος του 2025, για να αντικαταστήσει τον υπάρχοντα χώρο του Fondation στη λεωφόρο Raspail, περιλαμβάνει τη μετατροπή και αποκατάσταση ενός ιστορικού κτιρίου Haussmannian του 1855.

Ο αρχιτέκτονας είναι διάσημος πίσω από το δημοφιλές, υπάρχον κτίριο του Fondation Cartier - μια εικονική, αιθέρια δομή από γυαλί και χάλυβα που μοιάζει λεπτή και διαφανής. Δημιουργήθηκε το 1984 από την εταιρεία Cartier SA ως κέντρο σύγχρονης τέχνης για να παρουσιάσει εκθέσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών. Ιδρυτική διευθύντρια ήταν η Marie-Claude Beaud. Το 1994, μετακόμισε στη σημερινή του έδρα σε ένα γυάλινο κτίριο που σχεδίασε ο Jean Nouvel, βραβευμένος με το Pritzker, στη θέση του πρώην Αμερικανικού Κέντρου Σπουδαστών και Καλλιτεχνών, το οποίο περιβάλλεται από έναν σύγχρονο δασικό κήπο που διαμόρφωσε ο Lothar Baumgarten. Το ισόγειο του κτιρίου έχει ύψος οκτώ μέτρα και είναι γυάλινο από όλες τις πλευρές.

a7ftnxhwd52h8hexygqluf-768-80jpg.webp
Image credit: © Jean Nouvel / ADAGP, Paris, 2024


O αρχιτέκτονας αναφέρει για το νέο κτίριο: «Ένας χώρος όπως αυτός απαιτεί τόλμη, θάρρος που οι καλλιτέχνες δεν θα μπορούσαν απαραίτητα να επιδείξουν σε άλλους θεσμικούς χώρους. Το Fondation Cartier θα είναι πιθανότατα το ίδρυμα που θα προσφέρει τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση των χώρων του, τις πιο διαφορετικές μορφές εκθέσεων και οπτικές γωνίες. Εδώ, είναι δυνατόν να γίνει αυτό που δεν μπορεί να γίνει πουθενά αλλού».

Η εκτεταμένη δομή των 8500 τ.μ. ήταν κάποτε ένα Grand Hotel, αλλά τώρα θα επανασχεδιαστεί με δέσμευση να προωθήσει και να γιορτάσει τις τέχνες. Οι εκτεταμένοι χώροι-γκαλερί θα περιλαμβάνουν ευέλικτες αίθουσες και κινητές πλατφόρμες που θα επιτρέπουν στους καλλιτέχνες και τους επιμελητές να προσαρμόζουν το εσωτερικό για διαφορετικές εκθέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες.

livjtavckadfwfv5ehvddg-768-80jpg.webp
Image credit: © Martin Argyroglo


«Από την ίδρυσή του, το Fondation Cartier pour l'art contemporain έχει βασίσει τη δραστηριότητά του σε τρεις βασικές αρχές που ισχύουν ακόμη και σήμερα. Η πρώτη είναι η κεντρική θέση που παραχωρείται στους καλλιτέχνες και την καλλιτεχνική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των καλλιτεχνών που είναι ήδη γνωστοί στο ευρύ κοινό καθώς και των ανερχόμενων προσωπικοτήτων. Η δεύτερη είναι η εστίαση στη διαθεματικότητα: το Fondation Cartier είναι ένας χώρος αφιερωμένος σε όλες τις μορφές δημιουργίας, από τη ζωγραφική μέχρι τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική μέχρι τον κινηματογράφο, το ντιζάιν μέχρι τη μόδα και πολλά άλλα», λέει ο αρχιτέκτονας.

dprmw9uostqnzxiwmvyrhg-768-80jpg.webp
Image credit: Cedric Corroy


«Ο τρίτος είναι ο αυστηρός διαχωρισμός μεταξύ των δραστηριοτήτων του Fondation Cartier και της εμπορικής ανάπτυξης του Maison Cartier. Αυτές ήταν οι βασικές αρχές που διέπουν την ίδρυση του Fondation Cartier στις 20 Οκτωβρίου 1984 στο Jouy-en-Josas. Διαιωνίσαμε την ίδια φιλοσοφία στη Boulevard Raspail και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στην Place du Palais-Royal, απέναντι από το Λούβρο», λέει ο Alain Dominique Perrin, ιδρυτικός πρόεδρος του Fondation Cartier pour l'art contemporain.

Πηγή: Wallpaper | Κεντρική φωτογραφία: © Luc Boegly