fbpixel

Search icon
Search
Emilio Pucci: Ο Ιταλός σχεδιαστής που έγραψε τη δική του ιστορία κι άφησε μία τεράστια κληρονομιά
PEOPLE & MOMENTS

Emilio Pucci: Ο Ιταλός σχεδιαστής που έγραψε τη δική του ιστορία κι άφησε μία τεράστια κληρονομιά

Ιδιαίτερα μοτίβα, ψυχεδελικά στροβιλίσματα, μοναδικό στιλ


Πρόκειται για έναν σχεδιαστή με ιδιαίτερη ιστορία. Έναν άντρα με ανήσυχο πνεύμα, που από νεαρή ηλικία θέλησε να δοκιμάσει τα όριά του και δε φοβήθηκε να πειραματιστεί. Ο Emilio Pucci έγραψε τη δική του ιστορία στο χώρο της μόδας και κατάφερε να αφήσει το στίγμα του. Ο Ιταλός designer, δημιούργησε το δικό του fashion brand, το οποίο γιγαντώθηκε στην πορεία των χρόνων κι άφησε μία σπουδαία κληρονομιά. Θέλετε να γνωρίσετε τον πραγματικό, Emilio Pucci; Παρακάτω, ακολουθούν όλα όσα πρέπει να ξέρει κανείς για έναν από τους πιο σπουδαίους Ιταλούς σχεδιαστές. 

Μία ζωή γεμάτη ανατροπές κι επιτυχίες!

Early life

Γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1914 στη Νάπολη κι ήταν ένας άνθρωπος που δεν εφησύχαζε ποτέ. Δοκίμασε τις δυνάμεις του σε πολλούς, διαφορετικούς τομείς και μεταξύ άλλων, υπήρξε σχεδιαστής, πιλότος, αθλητής και πολιτικός, ενώ ήταν γόνος Φιορεντίνων ευγενών. Από νεαρή ηλικία, ήταν ξεκάθαρο πως επρόκειτο για έναν χαρακτήρα που λάτρευε την αδρεναλίνη και τα sports. Ξεκίνησε να παίζει τένις, οδηγούσε ακόμη κι αγωνιστικά αυτοκίνητα, κολυμπούσε, έκανε ξιφασκία κι υπήρξε μέλος της ιταλικής ολυμπιακής ομάδας σκι. Μάλιστα, το 1935, κέρδισε μία full scholarship στο Reed College του Oregon, όπου παρακολούθησε έναν κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στις κοινωνικές επιστήμες.

26pucci-600.jpg

Δύο χρόνια μετά, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στις πολιτικές επιστήμες στο University of Florence και μετά από ένα χρόνο περίπου κατατάχθηκε στην ιταλική πολεμική αεροπορία. Υπηρέτησε ως πιλότος βομβαρδιστικών αεροπλάνων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στη διάρκεια του πολέμου, γνώρισε την Edda Myssolini, τη μεγαλύτερη κόρη του Benito κι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση του Galeazzo Ciano, του άντρα της, που προσπάθησε να γλιτώσει την εκτέλεση. Οργάνωσε ένα ολόκληρο πλάνο διαφυγής για την Edda, ωστόσο, ο ίδιος συνελήφθη από την Gestapo κι υπέστη τεράστια βασανιστήρια.

Αλλαγή σελίδας

Αφήνοντας πίσω του τις δύσκολες στιγμές που βίωσε, ο Pucci συνέχισε τη ζωή του και το 1947, επισκέφτηκε την Ελβετία για να κάνει σκι. Στην προσπάθειά του να βρει την κατάλληλη στολή ο Ιταλός, συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε κανένα outfit που να τον ικανοποιούσε κι αποφάσισε να δημιουργήσει ο ίδιος τα δικά του ρούχα. Χρησιμοποίησε συνθετικά υφάσματα σε έντονες αποχρώσεις και δεδομένου ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, δεν άργησε να τραβήξει το ενδιαφέρον ανθρώπων που βρίσκονταν στο χώρο της μόδας. Ο Toni Frissell, ένας γνωστός φωτογράφος που συνεργαζόταν με το Harper's Bazaar, του ζήτησε ειδική άδεια, προκειμένου να φωτογραφίσει τις δημιουργίες του κι όλα έδειχναν να παίρνουν το δρόμο τους. Τα σχέδιά του παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο χειμερινό τεύχος του περιοδικού το 1948, τη στιγμή που οι στολές που σχεδίαζε είχαν ήδη γίνει πολύ δημοφιλείς στην Ιταλία.

Ένα χρόνο μετά, άνοιξε την πρώτη του boutique, ωστόσο δεδομένου ότι επρόκειτο ουσιαστικά για έναν αριστοκράτη, πολλοί άνθρωποι του κύκλου αντέδρασαν άσχημα, βλέποντας την εξέλιξή του. Άλλωστε, ήταν ο πρώτος άνθρωπος οικογένειάς του που... εργαζόταν! «Εδώ και χίλια χρόνια δεν έχει υπάρξει μέλος της οικογένειάς μου που να έχει εργαστεί. Ήμουν ο… πρώτος», εξήγησε μετά από αρκετά χρόνια, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε, ενώ η κόρη του σημείωσε πως: «Υπήρξαν φίλοι που του γύρισαν την πλάτη. Οι αριστοκρατικές οικογένειες του Capri γύριζαν το κεφάλι αλλού όταν τον έβλεπαν, γιατί ήταν πια ιδιοκτήτης καταστήματος και δούλευε. Αλλά ο πατέρας μου, ο οποίος είχε απίστευτη αίσθηση του χιούμορ, έπαιρνε έναν κουβά νερό και άρχιζε να σφουγγαρίζει μπροστά τους για να τους προκαλέσει». Για τον Ιταλό όλα αυτά δεν είχαν καμία σημασία... Ήταν αποφασισμένος να πετύχει και step by step, κατάφερε να χτίσει τη δική του αυτοκρατορία. Δε χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός, για να παρουσιάσει τις νέες δημιουργίες του στη Fashion Week της Φλωρεντίας και πλέον, όλος ο κόσμος μιλούσε γι' αυτόν! 

emilio-pucci-storia-collateral-cover-790x530.jpeg

Έχοντας υπάρξει κι ο ίδιος αθλητής, πρώτα από όλα τον ενδιέφερε τα ρούχα του να προσφέρουν άνεση σε όποιον τα φοράει, γι' αυτό και κατασκεύαζε ο ίδιος την πρώτη ύλη. Αγαπούσε τα έντονα μοτίβα και τα φωτεινά χρώματα, ενώ αγαπημένα του ήταν τα jersey, μεταξωτά φορέματα, που αναδείκνυαν με τον καλύτερο τρόπο τη γυναικεία φιγούρα. Τα γεωμετρικά σχέδια και τα bold χρώματα αποτελούσαν σήμα κατατεθέν του με το πέρασμα των χρόνων και κατάφερε να κάνει τις πιο γνωστές και λαμπερές fashionistas να θέλουν διακαώς να φορέσουν pieces με τη δική του υπογραφή.

Η εκτόξευση και το φινάλε

Το όνομά του έγινε πλέον γνωστό σε όλο τον πλανήτη και στις αρχές του 1970 συνεργάστηκε με τη NASA για το σχεδιασμό του σήματος της αποστολής στη Σελήνη Apollo 15. Ο οίκος Pucci μεγάλωνε όλο και περισσότερο, ενώ οι επόμενες collectionσ περιελάμβαναν και μία σειρά από νέα products, όπως πετσέτες, σεντόνια, εσώρουχα, αρώματα, κοσμήματα, γυαλιά και πολλά άλλα. Όπως προαναφέρθηκε, επρόκειτο για έναν άνθρωπο που δεν εφησυχαζόταν ποτέ κι έτσι, εκτός από τη μόδα, στη ζωή του μπήκε κι η πολιτική. Εκλέχθηκε βουλευτής με τους Φιλελευθέρους κι ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όμως τα πράγματα άλλαξαν στη διάρκεια των επόμενων ετών. Η ιταλική μόδα απέκτησε πολλούς, διαφορετικούς εκπροσώπους, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους σπουδαίοι οίκοι κι ο Pucci, έδειξε να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Και πάλι όμως, σαν ένας τεράστιος μαχητής -όπως ήταν- κατάφερε να κάνει το δυναμικό comeback και στις αρχές των '90s, είδε το brand του να γνωρίζει σημαντική άνοδο. Αποκορύφωμα; Όταν η boutique του στο Manhattan έγινε τόπος συνάντησης σπουδαίων celebrities, όπως η Madonna, που λάτρευε τα σχέδιά του. 

emilio-pucci-20fw-0001.jpg

Ο σπουδαίος Ιταλός, έφυγε από τη ζωή το 1992. Αυτή που ανέλαβε τη βαριά κληρονομιά του, ήταν η κόρη του Laudomia, την οποία λάτρευε, ενώ πρόσφατα, έγινε γνωστό πως η Camille Miceli ενώνει τις δυνάμεις με τον ιταλικό οίκο. Η πρώτη της συλλογή αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στο 2022 και στις πρώτες της δηλώσεις, εμφανίστηκε ενθουσιασμένη για τη νέα πρόκληση, σημειώνοντας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Sidney Toledano για την εμπιστοσύνη του, ενώ πλέον είμαι στην ευχάριστη θέση να ηγηθώ της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Maison Pucci, ενός οίκου από τη Φλωρεντία που εξυμνεί τη χαρά και την τέχνη της ιταλικής ζωής για πάνω από 70 χρόνια. Είναι τιμή για εμένα να συνεισφέρω στη μεγάλη ιστορία αυτού του italian brand». Μία νέα εποχή ξεκινάει για τον ιταλικό οίκο, που πέρασε πολλά, άλλα κατάφερε να κρατήσει αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του, στη διάρκεια των χρόνων. 

Ο Εmilio Pucci αντιμετώπισε δυσκολίες, όμως κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να αφήσει πίσω του ένα σπουδαίο έργο...