fbpixel

Search icon
Search
«Ελευθερία ή Θάνατος λέμε κι εμείς»: Η ιστορική ομιλία του Volodymyr Zelensky στην ελληνική Βουλή
PEOPLE & MOMENTS

«Ελευθερία ή Θάνατος λέμε κι εμείς»: Η ιστορική ομιλία του Volodymyr Zelensky στην ελληνική Βουλή

Η Ουκρανία μάχεται κι ο Πρόεδρος Ζelensky απηύθηνε έκκληση με τον πιο εμφατικό τρόπο


Μία ιστορική ομιλία, μία ιδιαίτερη στιγμή για όλη την Ελλάδα. Ο Volodymyr Zelensky συνδέθηκε διαδικτυακά με το Ελληνικό Κοινοβούλιο το μεσημέρι της Πέμπτης και μίλησε στη Βουλή, στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης της Ολομέλειας. Ο Πρόεδρος Zelensky, έστειλε τα δικά του μηνύματα στους Έλληνες πολίτες, σε δραματικό τόνο κι απευθύνθηκε σε όλους όσους θέλουν να τελειώσει αυτός ο φρικτός πόλεμος στην Ουκρανία. Ο πόλεμος που έχει στερήσει τα όνειρα από τα μικρά παιδιά, που έχει βυθίσει στο σκοτάδι έναν ολόκληρο λαό, που έχει αφαιρέσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Η πατρίδα του μάχεται και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις διαδοχικές, σκληρές επιθέσεις των Ρώσων κι ο Zelensky, συνεχίζει τις τοποθετήσεις του, ευελπιστώντας ότι θα κινητοποιηθεί πολύς περισσότερος κόσμος.

Φορτισμένο κλίμα στη Βουλή!

Το μήνυμα για τους Έλληνες της Μαριούπολης

Το «παρών», έδωσαν στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως κι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με τον Volodymyr Zelensky να απευθύνεται σε όλους, σε μία αρκετά φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία. Ο Ουκρανός Πρόεδρος, αναφέρθηκε στις τεράστιες, ανυπολόγιστες καταστροφές που υπέστη η πόλη της Μαριούπολης, όπου βρίσκονταν όλα αυτά τα χρόνια και πολλοί Έλληνες και στάθηκε ιδιαίτερα στους δεσμούς Ελλάδας-Ουκρανίας και στην ιστορία της χώρας μας. «Ξυπνάω και βλέπω την Μαριούπολη βλέποντας τι συμβαίνει σε αυτή την πόλη που καταστρέφουν τα ρωσικά στρατεύματα. Αυτό δεν έχει συμβεί στην ευρωπαϊκή ιστορία εδώ και πολλές δεκαετίες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε στο ξεκίνημα ο Zelensky, υπογραμμίζοντας τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής. 

«Υπάρχουν ακόμα 100.000 άνθρωποι που παραμένουν στα όρια της Μαριούπολης. Δεν έμεινε κτίριο που να μην έχει βληθεί. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα. Κατέστρεψαν νοσοκομεία, μαιευτήρια, ακόμη και το θέατρο της Μαριούπολης. Κι αυτό είναι το έργο Ρώσων πιλότων. Αυτή η ειρηνική πόλη έζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων. Η Μαριούπολη επί αιώνες υπήρξε το λίκνο μιας μεγάλης ελληνικής κοινότητας που ζούσαν ειρηνικά δίπλα σε άλλους κατοίκου. Η συνύπαρξη των κοινοτήτων μας είναι δεδομένη. Ακόμη και στο νόμισμά μας αυτό έχει απεικονιστεί. Η Ουκρανία συνδέθηκε με την Ελλάδα με την ανάπτυξη του χριστιανισμού, εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Ουκρανός Πρόεδρος. Η Μαριούπολη μετρούσε όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες Έλληνες κατοίκους, που είχαν δημιουργήσει εκεί τη βάση τους και ζούσαν τη ζωή τους φυσιολογικά. Όμως, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν ριζικά από τη μία στιγμή στην άλλη. Είδαν τη φρίκη του πολέμου να σκεπάζει την πόλη τους κι ο εφιάλτης δεν έχει τέλος...

zelenski.jpg

Η έκκληση στον ελληνικό λαό

Η Ουκρανία βιώνει μερικές από τις πιο δύσκολες κι άγριες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Μικρά παιδιά πέφτουν νεκρά σε κεντρικούς δρόμους των μεγάλων πόλεών της, αφού νωρίτερα, έχουν δει τους γονείς και τους παππούδες τους να χάνουν τη ζωή τους. Οι πληροφορίες κι οι μαρτυρίες για τους βασανισμούς και τους βιασμούς αθώων ψυχών, διαδέχονται η μία την άλλη και τα social media κατακλύζονται από οργισμένες αντιδράσεις ανθρώπων, που παρακολουθούν είτε από κοντά, είτε από πιο μακριά όλη αυτή τη φρίκη. Από την πλευρά του, ο Volodymyr Zelensky προσπάθησε να στείλει το δικό του μήνυμα στους Έλληνες, μέσα από την ομιλία του, μιλώντας με ιδιαίτερο τρόπο στη Βουλή. Μάλιστα, γνωρίζοντας καλά την ελληνική ιστορία, θέλησε να χρησιμοποιήσει κι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, με αφορμή όσα συνέβησαν στο παρελθόν, σημειώνοντας σε κάποια στιγμή, πως:

«Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι Έλληνες αγωνιστές του 1821. Αυτό λέμε και εμείς σήμερα. Η Φιλική Εταιρεία, συγκροτήθηκε εδώ. Και είναι κάτι το οποίο συγκροτήθηκε εδώ. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα Φιλική Εταιρεία και να παλέψει για να σώσει την Ουκρανία και τον Ελληνισμό στην Ουκρανία. Η Μαριούπολη ζητεί απεγνωσμένα βοήθεια! Ο χρόνος είναι η πιο δύσκολη διάσταση. Δυστυχώς η Ουκρανία καταστρέφεται. Χρησιμοποιείστε τη δική σας επιρροή ως μέλος της Ε.Ε. για να οργανώσουμε ακόμη καλύτερα τρόπους διάσωσης. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Δεν πρέπει να γίνει η Μαριούπολη, Θερμοπύλες, που πέθαναν κάποιοι ήρωες. Πρέπει να βρούμε τρόπο να διώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα, ώστε να μάθει κάθε βάρβαρος επιτιθέμενος, πως όποιος επιτίθεται, θα χάσει. Οι ενέργειες της Ρωσίας στράφηκαν ενάντια στην Ευρώπη». Τα λόγια του συγκλονίζουν κι ουσιαστικά, αυτό που θέλει να πει ο Ουκρανός Πρόεδρος, είναι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η ρωσική εισβολή ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ένα τεράστιος, ένας μεγάλος πόλεμος, με τον Vladimir Putin να υποχωρεί, παρά τις πιέσεις που δέχεται από πολλές, διαφορετικές πλευρές του πλανήτη.

zelenski-vouli.webp

Η επικοινωνιακή εκστρατεία του Zelensky

Aπό την αρχή του πολέμου, ο Volodymyr Zelensky επέλεξε το δρόμο της επικοινωνίας, περιγράφοντας με κάθε τρόπο όλα όσα βιώνουν οι πολίτες της χώρας του, μέσα από συνεντεύξεις, από ομιλίες, από μαγνητοσκοπημένα μηνύματα. Έχει μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο, φιλοξενήθηκε ακόμη και στα πρόσφατα βραβεία Grammys κι αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο. Τώρα, ήρθε η ώρα της Ελλάδας. Ο Ουκρανός Πρόεδρος απευθύνθηκε στους Έλληνες, κάνοντας επίκκληση στο συναίσθημα και τοποθετήθηκε για όσα συμβαίνουν. Εκτός από τη δική του ομιλία, στη Βουλή μίλησαν και δύο μαχητές από την πολύπαθη, Μαριούπολη, με τον έναν εξ αυτών να κάνει αναφορά στο τάγμα του Αζόφ, κάτι που προξένησε πολλές αντιδράσεις, τόσο από τον πολιτικό κόσμο, όσο κι από όλους όσους παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη, δεδομένης της ιδεολογίας των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτό.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Ουκρανού Προέδρου συνεχίζονται, την ώρα που διαρκώς αυξάνονται οι πόλεις της χώρας του, που βρίσκονται στο στόχαστρο των Ρώσων. Η Οδησσός δέχεται συνεχώς επιθέσεις με πυραύλους, ενώ από την άλλη, οι εικόνες που κυκλοφορούν από την Μπούσα, προκαλούν θλίψη. Αποτροπιασμό. Ντροπή. Τα πτώματα δεκάδων ανθρώπων βρίσκονται στο έδαφος, στους κεντρικούς δρόμους, με τραύματα σε κάθε πιθανό σημείο του σώματός τους. Φρίκη! Επίσημες ουκρανικές αρχές της ανατολικής επαρχίας του Λουχάνσκ, παρότρυναν τους πολίτες να εκκενώσουν όσο πιο σύντομα γίνεται την περιοχή, προειδοποιώντας ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να αποκόψουν τις οδούς διαφυγής. Η κατάσταση ξεφεύγει και μέρα με τη μέρα τα χτυπήματα γίνονται πιο ισχυρά, με την Ουκρανία να μάχεται με όλες τις δυνάμεις της. Κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή εκτίμηση για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί. 

Υπάρχουν αυτοί που συμφωνούν με τις δημόσιες τοποθετήσεις του Zelensky κι αυτοί που διαφωνούν, αλλά ένα είναι σίγουρο: Ο Πόλεμος πρέπει να τελειώσει και δεν πρέπει να χαθούν άλλες αθώες ζωές...