fbpixel

Search icon
Search
Έκλειψη ηλίου 2024: Πότε θα συμβεί, πώς μπορείτε να τη δείτε και τι να περιμένετε
LIFE & CAREER

Έκλειψη ηλίου 2024: Πότε θα συμβεί, πώς μπορείτε να τη δείτε και τι να περιμένετε

Σήμερα ο ουρανός θα σκοτεινιάσει στη μέση της ημέρας όταν η ολική έκλειψη ηλίου θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό


Μια σπάνια ολική ηλιακή έκλειψη θα συμβεί σε ένα μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών τη Δευτέρα, με εκατομμύρια ανθρώπους να ελπίζουν ότι θα δουν το ουράνιο φαινόμενο που είναι το πρώτο στην ήπειρο από το 2017.

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η ολική έκλειψη ηλίου;

Τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 το Μεξικό, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς θα βιώσουν μια ολική έκλειψη ηλίου, όταν η Σελήνη θα ευθυγραμμιστεί τέλεια μεταξύ της Γης και του Ήλιου και θα αποκλείσει τον Ήλιο για συνολικά 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα.

Τι ώρα προβλέπεται να ξεκινήσει;

Η Nasa λέει ότι θα εισέλθει στις ΗΠΑ στις 2.27μμ ET (6:27μμ GMT) και θα φύγει περίπου μια ώρα αργότερα.

shutterstock-679800763.jpg

Γιατί είναι όλοι ενθουσιασμένοι;

Συχνά τέτοια γεγονότα συμβαίνουν σε απομακρυσμένα μέρη του κόσμου, αλλά φέτος θα περάσει πάνω από πολλά πυκνοκατοικημένα μέρη. Μόλις φτάσει στις ΗΠΑ από το Μεξικό, θα περάσει από το Τέξας, την Οκλαχόμα, το Αρκάνσας, το Μιζούρι, το Ιλινόις, το Κεντάκι, την Ιντιάνα, το Οχάιο, την Πενσυλβάνια, τη Νέα Υόρκη, το Βερμόντ, το Νιου Χαμσάιρ και το Μέιν.

Μικρές περιοχές του Μίσιγκαν και του Τενεσί θα μπορέσουν επίσης να παρακολουθήσουν την ολικότητα, αν οι συνθήκες είναι καθαρές. Όταν η έκλειψη εισέλθει στον Καναδά, θα περάσει πάνω από το νότιο Οντάριο, το Κεμπέκ, το New Brunswick, το Prince Edward Island και το Cape Breton, στο ανατολικό άκρο της Νέας Σκωτίας.

Πόσοι άνθρωποι θα μπορέσουν να την δουν;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 44 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εντός της διαδρομής της ολικότητας, ενώ άλλα διακόσια εκατομμύρια ζουν σε ακτίνα 200 μιλίων.

Τι κάνουν οι άνθρωποι για να προετοιμαστούν;

Η έκλειψη έχει γίνει σημαντική τουριστική ατραξιόν, με μεγάλο αριθμό ανθρώπων να πετούν σε τοποθεσίες στην περιοχή της ολικής έκλειψης. Το CBS News ανέφερε ότι έως και 4 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να πετάξουν σε πόλεις όπως το Ντάλας, προσθέτοντας έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια στις τοπικές οικονομίες, καθώς τα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ εξαντλούνται.

Τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της έκλειψης;

"Κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης, ο ουρανός σκοτεινιάζει ξαφνικά και δραματικά. Η θερμοκρασία πέφτει. Τα αστέρια βγαίνουν προς τα έξω. Όμορφα χρώματα εμφανίζονται γύρω από τον ορίζοντα", δήλωσε η επιστημονική δημοσιογράφος του National Public Radio Nell Greenfieldboyce.

"Και ο κάποτε οικείος Ήλιος γίνεται ένα μαύρο κενό στον ουρανό που περιβάλλεται από το λαμπερό στέμμα - αυτό είναι το φαντασμαγορικό λευκό δαχτυλίδι που είναι η ατμόσφαιρα του Ήλιου".

Αν και δεν αναμένεται ότι τα κατοικίδια ζώα και τα ζώα των αγροκτημάτων και των ζωολογικών κήπων θα συμπεριφερθούν πολύ περίεργα, υπάρχουν κάποιες πιθανές εξαιρέσεις- οι New York Times αναφέρουν ότι "οι αγελάδες μπορεί να βάλουν βόλτα στους αχυρώνες τους για να κοιμηθούν, τα φλαμίνγκο μπορεί να μαζευτούν μαζί από φόβο. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος και οι ειδικοί θα παρακολουθούν τι θα συμβεί.

shutterstock-475042897-1.jpg

Είναι ασφαλές να κοιτάξετε τον ήλιο;

Οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι ασφαλές να κοιτάξετε τον Ήλιο κατά τη διάρκεια μιας μερικής έκλειψης με γυμνό μάτι και ότι οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν γυαλιά έκλειψης που είναι χιλιάδες φορές πιο σκούρα από τα κανονικά γυαλιά ηλίου. Η Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία έχει δημοσιεύσει έναν κατάλογο εγκεκριμένων πωλητών. Κατά τη διάρκεια των λίγων λεπτών της ολικότητας, όταν η Σελήνη εμποδίζει πλήρως τον Ήλιο, είναι ασφαλές να κοιτάξετε.

Εκτός αυτού, κατά τη διάρκεια της ολικότητας οι θεατές μπορεί να δουν τον κομήτη 12P/Pons-Brooks έναν κομήτη, μαζί με την Αφροδίτη τον Κρόνο και τον Άρη. Μπορεί βέβαια να είναι δύσκολο να τον δει κανείς με γυμνό μάτι.

Πότε ήταν η τελευταία ολική έκλειψη ηλίου;

Η τελευταία ήταν στις 21 Αυγούστου 2017, στις 21 Αυγούστου 2017, αλλά διήρκεσε μόνο το μισό χρόνο από αυτή. Η επόμενη ολική έκλειψη πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2026, αλλά αναμένεται να επηρεάσει μόνο τμήματα της Γροιλανδίας, της Ισλανδίας και της Ισπανίας.

Πού μπορείτε να δείτε την έκλειψη ηλίου;

Η NASA έχει προγραμματίσει ζωντανή κάλυψη της έκλειψης από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ. Η ζωντανή κάλυψη θα παρέχεται από την ιστοσελίδα της NASA με σχολιασμό και από τη σελίδα της στο YouTube με εικόνα μόνο από τηλεσκόπια.