fbpixel

Search icon
Search
Έχετε χαμηλό ταβάνι; 8 τρόποι για να το κάνετε να φαίνεται ψηλότερο
INTERIORS

Έχετε χαμηλό ταβάνι; 8 τρόποι για να το κάνετε να φαίνεται ψηλότερο

«Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο» είναι η φράση που θα επιβεβαιώσετε στις ακόλουθες προτάσεις


Οι περισσότεροι από εμάς όταν καταφεύγουμε στην αναζήτηση της μελλοντικής μας κατοικίας, δεν δίνουμε ιδιαίτερη βάση στο ταβάνι. Βέβαια, όπως και να έχει η κατάσταση, το ιδανικό ύψος σε ένα ταβάνι, ασχέτως αν οι απόψεις διίστανται, θα πρέπει να είναι πάνω από 2.50 μέτρα. Ωστόσο, αν το σπίτι που επιλέξατε έχει χαμηλό ταβάνι και έχει ξεκινήσει να σας ενοχλεί ή απλά έχει φυσιολογική οροφή και απλά εσείς θέλετε να του δώσετε την δυνατότητα να φαίνεται ακόμα πιο ψηλό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, γιατί υπάρχουν αμέτρητα μυστικά εκεί έξω που θα σας βοηθήσουν να το επιτύχετε.

Γι’ αυτό και παρακάτω θα βρείτε τα best ways για να «δώσετε» έναν άλλον αέρα στο σπίτι σας!

Προτιμήστε σωστούς χρωματικούς τόνους

1-5plrg.png

Το χρώμα που θα επιλέξουμε στην κατοικία μας «παίζει» πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί σκεφτείτε αν επιλέγατε σκούρες αποχρώσεις – όπως το μπορντό, το μπλε και το λαδί, πως θα φαινόταν σε έναν μικρό χώρο; Δεν θα το «έπνιγε» περισσότερο; Σίγουρα ναι! Το ίδιο ισχύει και για τις κατοικίες με χαμηλά ταβάνια, δηλαδή πρέπει και εδώ να επενδύσετε στην αγορά φωτεινών χρωμάτων – όπως το μπεζ, το λευκό και το απαλό γκρι. Εφόσον, βρείτε την απόχρωση που σας αρέσει και σας ταιριάζει, θα βάψετε με το ίδιο χρώμα όλους του τοίχους, το πάτωμα, το ταβάνι, καθώς και το σοβατεπί σας. Αυτός ο «έξυπνος» τρόπος θα σας βοηθήσει να «θολώσετε» τα όρια του χώρου σας, με αποτέλεσμα οτιδήποτε χάνει σε ευκρίνεια, να το κερδίζει σε ύψος!

Επιλέξτε χαμηλά έπιπλα

2-GztLH.png

Πιστεύετε πως δεν υπάρχει καθόλου υπαρκτός χώρος στο σπίτι σας; Εάν ναι, τότε κάτι κάνετε λάθος! Όλοι οι χώροι μπορούν να διαμορφωθούν, γιατί είναι όλα θέμα διαρρύθμισης. Βέβαια, εφόσον ο χώρος σας είναι μικρός ή χαμηλοτάβανος, πρέπει να δώσετε διπλάσια προσοχή, διότι το μέγεθος που θα επιλέξετε στα έπιπλα και γενικά στα αντικείμενά σας θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος. Αναλυτικότερα, με το να προτιμήσετε χαμηλά έπιπλά, θα δημιουργήσετε κατευθείαν στον χώρο σας την αίσθηση πως το ταβάνι είναι πολύ ψηλότερο απ’ ότι φαίνεται. Με λίγα λόγια, μπορείτε να τοποθετήσετε χαμηλούς καναπέδες, «κοντά» coffee table σας. Ακόμα, στο υπνοδωμάτιο σας μπορείτε να διαλέξετε χαμηλό κρεβάτι και κομοδίνα, προσδίδοντας έτσι στον χώρο μια πιο ευάερη ατμόσφαιρα.

Προσθέστε καθρέπτες

3-tCtEM.png

Τα διακοσμητικά αντικείμενα –όπως ένα vintage φωτιστικό και ένας ιδιαίτερος καθρέπτης, μπορούν να «κάνουν» θαύματα στον χώρο σας, καθώς δεν θα προσφέρουν στο σπίτι σας μόνο στιλ και άποψη, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν και ως εργαλεία μεγέθυνσης. Γιατί λοιπόν να μην στολίσετε τους τοίχους σας με μεγάλους καθρέπτες; Ειδικά, στα σημεία που βλέπετε πως το ταβάνι είναι υπερβολικά χαμηλό, πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετήσετε έναν καθρέπτη. Plus, μην ξεχνάτε πως για να μεγαλώσει ο χώρος, καλό είναι ο καθρέπτης να έχει απέναντι του ένα παράθυρο ή απλά να «κοιτάει» ελάχιστα την οροφή. Αυτό δεν θα «ξεγελάσει» μόνο το δικό μας μάτι, αλλά όλων εκείνων που επισκέπτονται το σπίτι σας, καθώς θα νομίσουν πως υπάρχει και άλλος χώρος.

«Δώστε» βάση στις κουρτίνες

4.png

Ίσως αυτή την τεχνική την έχετε ακούσει ξανά ή μπορεί να έχετε σκεφτεί και εσείς οι ίδιοι να το κάνετε. Όπως και να έχει, εμείς θα αναφερθούμε σε αυτό το κόλπο! Τι έχετε να κάνετε; Μπορείτε να τολμήσετε να κρεμάσετε το κουρτινόξυλο 3-4 εκατοστά κάτω από το ταβάνι για να δώσετε ύψος στον χώρο σας. Πέρα απ’ αυτό στις κουρτίνες πρέπει να δώσετε προσοχή και σε άλλα στοιχεία –όπως οι υφή και το χρώμα. Πιο συγκεκριμένα, καλό είναι να αποφύγετε τις πολύ έντονες κουρτίνες σε υφή και να σταθείτε περισσότερο στις πιο λεπτές και ταυτόχρονα πιο αέρινες. Όσον αφορά το χρώμα, πάντα κερδίζουν οι ουδέτεροι τόνοι και όχι τόσο οι σκούρες αποχρώσεις. Αν δεν προτιμάτε τόσο απλές κουρτίνες ή θέλετε να δημιουργήστε έναν συνδυασμό από δύο κουρτίνες, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξτε μια με μοτίβα. Εμείς θα σας προτείναμε να επιλέξετε κουρτίνες με κάθετο μοτίβο, γιατί όπως και στα ρούχα έτσι και στην διακόσμηση, έχει την τάση να ψηλώνει.

Διαλέξτε τις κατάλληλες πόρτες

5.png

Το ξέρατε πως οι πόρτες «παίζουν» και αυτές ουσιώδη ρόλο στην διακόσμηση, αλλά και στο πως θα μπορεί ένα σπίτι να φαίνεται ψηλότερο; Εάν όχι, κανένα πρόβλημα, το ανακαλύψατε τώρα! Μπορεί το σπίτι σας να είναι χαμηλοτάβανο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μια «ψηλή» πόρτα δεν θα χώραγε. Μια ιδανική επιλογή θα αποτελούσε η τοποθέτηση ξύλινων πορτών, γιατί το ξύλο όχι μόνο ταιριάζει σε κάθε σπίτι, αλλά αν είναι και ανοιχτόχρωμο βοηθάει και στο ύψος.

Πείτε «ναι» στις στενόμακρες βιβλιοθήκες

6.png

Εάν είστε λάτρεις των βιβλίων, τότε σίγουρα θα έχετε έστω και μια βιβλιοθήκη στον χώρο σας, κάτι το οποίο σχεδόν όλοι οι διακοσμητές προτείνουν να υπάρχει, γιατί όχι μόνο θα λειτουργήσει ως ένα σημείο αποθήκευσης, αλλά θα προσδώσει και ένα sophisticated vibe. Που κολλάνε όμως οι βιβλιοθήκες με το χαμηλό ταβάνι; Κι όμως κολλάνε! Οι στενόμακρες βιβλιοθήκες τραβούν πολύ εύκολα τα βλέμματα ψηλά, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν την «ψευδαίσθηση» του ύψους. Επίσης, σας προτείνουμε να μην παραγεμίσετε τις βιβλιοθήκες σας με πολλά βιβλία ή διάφορα διακοσμητικά στοιχεία, διότι έτσι θα προκύψει ένα έντονο αποτέλεσμα, κάτι το οποίο εμείς σίγουρα θέλουμε να αποφύγουμε.

Ακολουθήστε την τεχνική με τα ντουλάπια της κουζίνας

7-AJnCy.png

Για να κάνετε την κουζίνα σας να φαίνεται ψηλότερη, η τεχνική είναι απλή. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να τοποθετήσετε τα ντουλάπια σας αρκετά ψηλά, δηλαδή όσο πιο κοντά στο ταβάνι γίνεται. Μην το φοβηθείτε, ακόμα και αν χρειάζεστε σκάλα για να τα φτάσετε και αυτό, γιατί η αίσθηση ύψους που θα δώσουν στον χώρο σας αξίζει τον κόπο.

«Εκμεταλλευτείτε» το τζάκι

8.png

Σε περίπτωση που το σπίτι σας έχει τζάκι, τότε δεν πρέπει να το αφήσετε ανεκμετάλλευτο, αντιθέτως πρέπει να «αρπάξετε» αυτή την ευκαιρία και να του «δώσετε» έναν άλλο αέρα. Ένας τρόπος είναι να του αλλάξετε όψη, ειδικά εάν βρίσκεστε στην φάση ανακαίνισης. Πιο αναλυτικά, όσο ψηλότερο είναι το τζάκι σας, τόσο ψηλότερος θα φαίνεται και ο χώρος σας. Στην συνέχεια, ο άλλος τρόπος είναι, να αφήσετε το τζάκι σας ίδιο και απλά να του αλλάξετε χρώμα, να τον κάνετε πιο φωτεινό και να του προσθέστε διάφορα ψηλά διακοσμητικά αντικείμενα –όπως τα κεριά, οι πίνακες και οι κορνίζες.