fbpixel

Search icon
Search
Δείτε την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στα Νότια Προάστια με αναφορές στο τοπίο των ελληνικών κυκλαδίτικων νησιών
DESIGN

Δείτε την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στα Νότια Προάστια με αναφορές στο τοπίο των ελληνικών κυκλαδίτικων νησιών

Υπό την αρχιτεκτονική επιμέλεια των INSiDE Architects


Το συγκεκριμένο οροφοδιαμέρισμα στα Νότια Προάστια της Αττικής, συνολικού εμβαδού 165 τμ., αποτελούσε ένα ευρύχωρο τυπικό σπίτι μιας πολυκατοικίας της δεκαετίας του ‘90. Βασική σχεδιαστική απαίτηση ήταν η αναδιαμόρφωση της λειτουργικής του δομής, βάσει των αναγκών και του τρόπου ζωής των νέων ιδιοκτητών. 

Παράλληλα, βασικό ζητούμενο ήταν η δημιουργία ενός νέου χαρακτήρα, μεσογειακού, με αναφορές στο τοπίο των ελληνικών κυκλαδίτικων νησιών διακριτικά προσαρμοσμένο στο αστικό περιβάλλον που ανήκει.

22-v4u9z.jpg

Η κεντρική συνθετική ιδέα στηρίχτηκε σε μια αρχιτεκτονική απλότητα, με καθαρές, γεωμετρικές γραμμές, διαμορφωμένη από κατασκευές λιτές, ευφάνταστες και λειτουργικές, με κοινό συνδετικό νήμα, την ιδιοκατασκευή. Η αναδιοργάνωση της κάτοψης των χώρων διημέρευσης του διαμερίσματος, μέσω της καθαίρεσης επιλεγμένων τοίχων, είχε ως στόχο την άμβλυνση των ορίων διαφορετικών χρήσεων, επιτυγχάνοντας την ενοποίηση των χώρων, οπτικά και λειτουργικά, δημιουργώντας μια κοινή εμπειρία μέσω της αλληλουχίας κινήσεων.

Παράλληλα, η ομοιόμορφη διάχυση του φυσικού φωτός, συντελεί στην ενοποίηση των χώρων με τη σειρά του, επιτρέποντας την αύξηση της φωτεινότητας συνολικά στο διαμέρισμα.

Η επιλογή των υλικών ακολουθεί και συνδιαμορφώνει τη συνθετική ιδέα. Η επιλογή ξύλινου δρύινου πατώματος σε όλο το διαμέρισμα εκτός των μπάνιων σε συνδυασμό με τους μονοχρωματικούς τοίχους, αποτέλεσε ένα εξαιρετικό φόντο για την υποδοχή των χειροποίητων ξύλινων κατασκευών της κουζίνας και των ντουλαπών των υπνοδωματίων. 

Η θεματική κουρτίνα με την αναπαράσταση μεγαλοπρεπών χαρακτήρων στην κουζίνα, τα χειροποίητα πλεκτά φωτιστικά από φυσικά υλικά, η ιδιαίτερη, πανοραμικής σύνθεσης, ταπετσαρία στην τραπεζαρία, η μασίφ ξύλινη τραπεζαρία και τα ιδιαίτερα αντικείμενα διακόσμησης συνεχίζουν την αφήγηση της συνθετικής ιδέας.

111.jpg

Η διακόσμηση της κατοικίας αναδεικνύει την αίσθηση «ζεστασιάς» και βάζει τον επισκέπτη στο απόλυτο mood φιλοξενίας. Κάθε γωνιά του αθηναϊκού σπιτιού ξεχωρίζει για το ξεχωριστό design της, αλλά και το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Λειτουργικότητα και κομψές interior προτάσεις δίνουν στους πρόσφατα ανακαινισμένους χώρους μια μοντέρνα πινελιά που δεν περνά απαρατήρητη. Από το master bedroom, μέχρι το καθιστικό και το παιδικό δωμάτιο κάθε item έχει καταφέρει να τοποθετηθεί με μαεστρία στο εσωτερικό. 

33-VCKkg.jpg

Εν κατακλείδι, οι αναφερόμενοι αρχιτεκτονικοί χειρισμοί συντελούν στη δημιουργία μιας νέας εμπειρίας κατοίκησης, σε ένα φωτεινό, φυσικό, χειροποίητο, μελετημένο, οικείο περιβάλλον μέσω αναφορών από την κατοίκηση και το τοπίο των ελληνικών κυκλαδίτικων νησιών.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου