fbpixel

Search icon
Search
Dior SS'24: Η Maria Grazia Chiuri εξυμνεί τους όρους femininity & feminism με το 'Not Her' show της
TRENDS & CATWALKS

Dior SS'24: Η Maria Grazia Chiuri εξυμνεί τους όρους femininity & feminism με το 'Not Her' show της

Το Paris Fashion Week ξεκινά δυναμικά με το πιο πολυαναμενόμενο show!


Το Paris fashion week ξεκίνησε δυναμικά με τον οίκο Dior, όπου η creative director Maria Grazia Chiuri παρουσίασε τη Spring Summer 24' συλλογή, με ένα τρόπο ευφάνταστο και πιστό στις αντιλήψεις της, δίνοντας βάση στο women empowerment. Όπως πάντα, το μήνυμα ήταν ηχυρά φανερό, και αυτή τη φορά το έκανε highlight (στην κυριολεξία), με χρώματα του φουξ και του κίτρινου.

Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα μηνύματα που αναγραφόνταν στην οθόνη που έμοιαζε με παλιά διαφήμιση στην εποχή των 60's που άλλαζε σε κουτάκια (και ο ήχος ακολουθούσε καθ'όλη τη διάρκεια του show) μας πληροφορεί πως "Fuchsia with yellow is not a marshmallow…it’s my way to highlight what’s wrong and what’s right", δείχοντας πως η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχάια σε καμία περίπτωση. 

00004-christian-dior-spring-2024-ready-to-wear-credit-gorunway.webp
00003-christian-dior-spring-2024-ready-to-wear-credit-gorunway.webp
00010-christian-dior-spring-2024-ready-to-wear-credit-gorunway.webp

"Ευχαριστούμε το @ele.bellantoni_studio για την αποδοχή του create Not Her, μιας ειδικής εγκατάστασης για το @dior που επιδιώκει να αμφισβητήσει τις ευθύνες των εικόνων στη δημιουργία και την επιβολή στερεοτυπικών αφηγήσεων γύρω από τη θηλυκότητα και τη γυναικεία φύση.

Ο χώρος της πασαρέλας μετατρέπεται σε πολιτικό χώρο όπου μπορούν να λάβουν χώρα νέες μορφές ακτιβισμού", μοιράστηκε η creative director στο Instagram.

00022-christian-dior-spring-2024-ready-to-wear-credit-gorunway.webp
00028-christian-dior-spring-2024-ready-to-wear-credit-gorunway.webp

Συγκλίνοντας το παρελθόν και το παρόν, εστιάζει σε όλες τις επαναστατικές φιγούρες που διεκδίκησαν την ανεξαρτησία τους - και μας μεταφέρει σε έναν χωροχρόνο, όπου οι γυναίκες θεωρούνταν απλώς μητέρες ή σύζυγοι - και όχι πραγματικά γυναίκες. Τα sleek και απόλυτα προσεγμένα χτενίσματα των μοντέλων παρέπεμπαν ως ένα βαθμό σε άλλη δεκαετία. Φαίνεται πως η Chiuri διατήρησε μόνο τα θετικά της τότε εποχής, ενσωματώνοντας τα στα looks με έναν τρόπο σύγχρονο και δυναμικό, ερχόμενη σε αντίθεση με το παρελθόν και τη μειονεκτική θέση του γυναικείου φύλου. 

00033-christian-dior-spring-2024-ready-to-wear-credit-gorunway.webp

Το show άρχισε με μια σειρά από sheer looks, σε μαύρο, σε συνδυασμό με gladiator style Mary Janes και black ballet flats, που αποτελούν μια επιλογή αναδρομική, στην πιο μοντέρνα μορφή της. Στη συνέχεια είδαμε tailored style σύνολα με τα πουκάμισα να έχουν εκμοντερνιστεί σε μονοώμες δημιουργίες. Εκτός αυτών, εντοπίσαμε και το pantless trend κάτω από διαφάνειες.

00032-christian-dior-spring-2024-ready-to-wear-credit-gorunway.webp
00046-christian-dior-spring-2024-ready-to-wear-credit-gorunway.webp

Mini tribute έγινε στην πόλη του φωτός, το Παρίσι καθώς διακριτικές στάμπες που απεικόνιζαν τον πύργο του Άιφελ κοσμούσαν κάποια σακάκια και φούστες. Είδαμε επίσης ένα chic σχέδιο που παρέπεμπε στο tie-dye σε φορέματα και καμπαρντίνες. Εννοείται πως η κλασική μπεζ καμπαρτίνα έκανε την εμφάνιση της, όπως και ένα oversized parka με κουκούλα. Τα φορέματα/καμπαρντίνες ήταν επίσης παρόντα σε wearable, αμάνικες εκδοχές.

Τιμητική εμφάνιση έκαναν και knit dresses που ενσωμάτωσαν ένα πιο distressed τελείωμα, όπως και το "dirty looking" λευκό, blazer co-ord. Είδαμε και vinyl leather σύνολα αλλά και quiet luxury μονόχρωμα κομμάτια - συμπεριλαμβανομένων κάποιων elevated slip dresses.

Οι ήχος της εναλλαγής των εικόνων στο background γίνεται ένα με τη μουσική, δημιουργώντας έναν διχασμό στο που να δώσει κανείς βάση, στα μοναδικά δημιουργήματα της ανοιξιάτικης συλλογής ή στο παντοδύναμο μήνυμα που πάει να περάσει η Maria Grazia Chiuri;