fbpixel

Search icon
Search
Dior Fall-Winter '24-'25: Η Maria Grazia Chiuri κάνει μια εντυπωσιακή αναδρομή στο παρελθόν
THE LOOK

Dior Fall-Winter '24-'25: Η Maria Grazia Chiuri κάνει μια εντυπωσιακή αναδρομή στο παρελθόν

H πιο exciting στιγμή του Paris Fashion Week κατέφθασε!


Η πρώτη συλλογή ready-to-wear του οίκου Dior μόλις παρουσιάστηκε στο Παρίσι, ανάμεσα σε έργα της πολυδιάστατης καλλιτέχνιδας Shakuntala Kulkarni, με έδρα τη Βομβάη και καταγωγή από την Καρνατάκα. Όπως φανέρωσε η ίδια η Kulkarni, το θέμα που την απασχολεί τα τελευταία χρόνια είναι τα body politics, πώς δηλαδή, βλέπει κανείς το γυναικείο σώμα. 

Εμπνευσμένη από την πατρίδα της, λοιπόν, ανέδειξε κάποιες female warriors φορώντας αυτήν την πανοπλία, η οποία με τρόπο μεταφορικό δείχνει πως ενώ η προστασία αυτή του σώματος, ταυτόχρονα περιορίζει την ελευθερία στην κίνηση.  

Το 1967 μια νέα σειρά ρούχων, η "Miss Dior", λανσαρίστηκε από τον Christian Dior για να απευθυνθεί σε μια νεότερη πελατεία. Σχεδιάστηκε από τον Philippe Guioborgé, βοηθό του Marc Bohan. Η συλλογή εκείνη εξέφραζε τη φιλοδοξία του Monsieur να ντύνει ελεύθερα όλες τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Δεν έφερε απλώς τον τίτλο "ready-to-wear", ήταν και στην πραγματικότητα εύκολη να φορεθεί. 

Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Christian Dior το 1967: «Ήθελα μια γυναίκα να είναι σε θέση να φύγει από την boutique ντυμένη from-head-to-toe, ακόμη και να έχει φροντίσει για ένα δώρο.» 

Έτσι, με τη σημερινή της συλλογή, η Maria Grazia Chiuri υμνεί τη γυναικεία σιλουέτα και τα ιδιαίτερα υλικά, και μας γυρνάει στην εποχή που άνοιξε η boutique Miss Dior στο Παρίσι, παρουσιάζοντάς μας έναν τρόπο ντυσίματος που θα μπορούσε να ενώσει πολλές γυναίκες και να τις κάνει όλες να νιώσουν ξεχωριστές.

umb4617.webp

Η Chiuri ανέδειξε τη διαχρονικότητα του Dior suiting - ένα trend που συναντήσαμε είδαμε στα περισσότερα catwalks των πιο σημαντικών high-end brands. Συνολικά, υπήρχε η έννοια του smart elegance, δίνοντας βάση σε σιλουέτες του παρελθόντος και εκμοντερνίζοντας τες με μικρές πινελιές. Για παράδειγμα, εντύπωση μας έκανε το απλό μπεζ trench coat με το Miss Dior graffiti. 

umb5159.webp
umb5178.webp

Η μόδα των 60's-70's αναδείχτηκε και με τα ταγιέρ σε μονοχρωμίες οι tweed σχέδια και oversized χρυσά κουμπιά που ταίριαζαν άψογα με τα χρυσά, διακριτικά κοσμήματα. 

Έμφαση δόθηκε στη μονοχρωμία των μπεζ και μαύρων και τον συνδυασμό αυτών. Είδαμε και μια επιρροή των 90's, με μαύρα στενά turtleneck tops, σε έντονα side slits στις φούστες και τα φορέματα αλλά και τα αξεσουάρ, όπως τα γυαλιά. 

umb4778.webp

Το sheer trend έκανε και στη συγκεκριμένη πασαρέλα την εμφάνισή του με τον πιο modest τρόπο που γίνεται. 

Παρατηρήσαμε τον κλασικό συνδυασμό black & white, αλλά και μονοχρωματικά άσπρα σύνολα - που έρχονταν σε έντονη αντίθεση με το τολμηρό make-up που βασίζεται στο έντονο πορτοκαλί inner corner στα μάτια.

umb4856.webp

Εννοείται πως είδαμε και total black σύνολα, σε σετ με κλασικές σιλουέτες και black dresses. Εντύπωση μας έκανε μάλιστα και ένα που ενσωμάτωσε την τάση του rosette, με δύο τριαντάφυλλα στις τιράντες του. 

umb5065.webp
umb5552.webp

Φυσικά, τα chunky knits και τα παλτό είχαν κεντρικό ρόλο - ένα που ξεχωρίσαμε είχε suede τελείωμα.  

Εκτός αυτού, είδαμε και τη διαχρονική καμπαρντίνα να μετατρέπεται και σε τζιν σύνολα, μάλιστα και σε faded τελείωμα - δίνοντας ένα πιο μοντέρνο twist.

umb5606.webp
umb5845.webp

Προτού φτάσουμε στα ντεφιλέ looks που έλαμψαν στην κυριολεξία το catwalk, είδαμε το pattern της σεζόν, το λεοπάρ, να κάνει την εμφάνισή του. Όσον αφορά τα cocktail dresses, ήταν sparkly και κάπως flow-y σαν σιλουέτες. Μερικά από αυτά, μάλιστα, τελείωναν και σε κρόσσια.

umb5759.webp
umb5978.webp

Το αξεσουάρ που μας κέντρισε σίγουρα το ενδιαφέρον; Δεν ήταν άλλο από τα gladiator boots που θύμιζαν επίσης πανοπλία, σαν τα έργα της Kulkarni. Και όλα αυτά παρουσιάστηκαν με το αισθησιακό soundtrack είναι "Je t'aime moi non plus". 

Παρατηρήθηκαν αρκετές αντιθετικές έννοιες, αυτή της ελευθερίας με τον περιορισμό αλλά και η ανάμιξη των εποχών, δίνοντας μια νέα οπτική αλλά και δυναμική στις πιο κλασικές γυναικείες σιλουέτες.

Δείτε ολόκληρο το show παρακάτω: