fbpixel

Search icon
Search
Dinner Time: Η αρμονία που αποπνέει το οικογενειακό τραπέζι συμβολίζει τη σημασία των αξιών σε μια εποχή που όλα αλλάζουν...
TASTE

Dinner Time: Η αρμονία που αποπνέει το οικογενειακό τραπέζι συμβολίζει τη σημασία των αξιών σε μια εποχή που όλα αλλάζουν...

Ιδανικό menu & μοναδικές προτάσεις διακόσμησης που πρόκειται να χαρίσουν χαμόγελα στους γύρω σας


Το οικογενειακό τραπέζι είναι για όλους μας μία ιεροτελεστία που μένει αναλλοίωτη στον χρόνο, ζει στο κύτταρό μας και οι περισσότεροι Έλληνες την τιμούν. Σε αυτή τη δύσκολη φάση του lockdown, όλοι μας, άλλοι λίγο άλλοι πολύ συναθροιστήκαμε με την οικογένειά μας γύρω από ένα τραπέζι. Πόσα πολλά οφέλη μας έδωσε αυτό, μπορεί κανείς να το αναλογιστεί. Μάς κάνει καλύτερους ανθρώπους, γιατί αυτή η καθημερινή συνάθροιση είναι ευεργετική, όχι μόνο για τις διατροφικές μας συνήθειες και την υγεία μας, αλλά και για τους συναισθηματικούς μας δεσμούς και την ψυχική μας ισορροπία. Η τελετουργία των πραγμάτων, δε, δίνει μεγαλύτερη απόλαυση στο αποτέλεσμα και αυτομάτως μας τοποθετεί σ’ ένα υψηλότερο επίπεδο πολιτισμού. 

Προσωπικά, έχω σε προτεραιότητα και για το όφελος της οικογένειάς μου, αλλά και ως μαμά, να μεγαλώνω το παιδί μου με καλαισθησία, δίνοντάς του την ίδια στιγμή τη γνώση πως το φαγητό είναι κάτι πολύ ανώτερο από το να του γεμίζει απλώς το στομάχι. Είναι τόσο σημαντικό να είμαστε όλοι μαζί και μοιραζόμαστε ένα ωραίο γεύμα. Οι επιστήμονες επιμένουν: Όσο πολυάσχολοι και αν είμαστε, αξίζει να αφιερώνουμε χρόνο στα οικογενειακά τραπέζια. Εκεί δημιουργούμε ωραίες και ανεξίτηλες αναμνήσεις για τα παιδιά μας, κάτι που θα επαναλάβουν και τα ίδια στις οικογένειές τους αργότερα. Το σπιτικό φαγητό είναι πάντα ανώτερο, γιατί έχει αυτό το συστατικό που δεν το βρίσκεις άλλου, την αγάπη και το συναίσθημα. Μαθαίνουμε καλούς τρόπους στα παιδιά μας, γιατί ο χρόνος γύρω από το τραπέζι είναι ωφέλιμος. Το φαγητό συμβολίζει τη φροντίδα του ενός για τον άλλον και υπάρχει η αξεπέραστη αίσθηση της σύνδεσης και της ζεστασιάς. Βάζουμε τη φαντασία μας σε ό,τι ο καθένας θεωρεί πως κάνει καλύτερα και αφιερώνουμε τον χρόνο αυτό βάζοντας όλη μας την αγάπη.

Εννοείται πως ξεχνάμε τα κινητά στο τραπέζι!

Art de la table tips

7-oZ5oB.jpg
  • Χρησιμοποιήστε σερβίτσια που κάτι σας θυμίζουν. Είτε γιατί είναι δώρο, είτε γιατί είναι της μητέρας σας, είτε γιατί το αγοράσατε με τον κόπο σας ή γιατί κάτι θέλετε να πείτε. Στα δικά μου πιάτα υπάρχει γραμμένο ένα ξεχωριστό νόημα στο καθένα, όπως " The day when we lay in the park and feel the grass beneath our barefeet and the sun's heat on our faces, this was our place".
  • Μην κρατάτε τα καλά σας σερβίτσια για ιδιαίτερες περιστάσεις. Απολαύστε τα συχνότερα.
  • Ο αγγλικός κισσός είναι υπέροχος πάνω στο τραπέζι. Αγοράστε τον σε πολύ μικρά γλαστράκια και βάλτε τον σε κρυστάλλινα μπολ ή ποτήρια.
  • Για μένα, η αίσθηση του παλιού σερβίτσιου μαχαιροπίρουνου και μάλιστα με κάποια ιστορία, ξεπερνά αμέσως τη λάμψη του καινούργιου. Μπερδέψτε τα, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει. Μη σετάρετε τα πάντα.
  • Κεριά, κηροπήγια, ρεσώ και ντιμαρισμένο φως είναι must. Μην έχετε φωταγωγημένα τα πάντα.
  • Μουσική, χωρίς αυτό δεν πάμε πουθενά.
It's dinner time!
6-Vhd4E.jpg
22.jpg

Ένα μοναδικό menu, που συνδυάζει εκλεκτές γεύσεις και ιδιαίτερες προτάσεις αρωμάτων θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα από ποτέ, ενώ θα αφήσει τη δημιουργικότητά σας ελεύθερη, προκειμένου να προσφέρετε σε όσους αγαπάτε μια σειρά από εξαιρετικά πιάτα που θα ολοκληρώσουν ένα όμορφο βράδυ!

New York Ceviche

2-ttxUD.jpg

Υλικά:

  • 1 κόκκινο ή κίτρινο πιπέρι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 400 γρ. λαβράκι φιλεταρισμένο και χωρίς δέρμα,
  • χυμός από 3 λεμόνια
  • 1-2 φρέσκα κόκκινα τσίλι
  • 8 κλαδάκια φρέσκιας μέντας
  • 8 κλαδάκια φρέσκος ​​κόλιανδρος
  • Μερικές κορυφές μάραθου, (προαιρετικά)
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

      Εκτέλεση: Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τρίβουμε πολύ καλά το πιπέρι και το προσθέτουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε τα ψάρια σε κύβους 1cm, τα προσθέτουμε στο μπολ, τα καλύπτουμε και τα τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. Βάλτε τον χυμό λεμονιού σε ένα μπολ μαζί με 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι, ψιλοκόψτε και προσθέστε και τα τσίλι. Σκεπάστε το και τοποθετήστε το στο ψυγείο για να κρυώσει. Ψιλοκόψτε τη μέντα και το κάρδαμο και τοποθετήστε τα στο ψυγείο. Ετοιμάστε το ceviche λίγο πριν το σερβίρετε, αφού είναι σημαντικό να μην αφήνετε τα ψάρια να μαρινάρονται για πολλή ώρα -δε θέλετε τα οξέα του λεμονιού να μαγειρέψουν το ψάρι. Ρίξτε τη σάλτσα λεμονιού πάνω από το μείγμα ψαριού και ανακατέψτε αμέσως. Αφήστε το να καθίσει για περίπου 2½ λεπτά. Ρίξτε το μεγαλύτερο μέρος του μείγματος βοτάνων στο μπολ με τα ψάρια και αφήστε το μαζί -όχι περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα. Χωρίστε το ceviche μεταξύ 4 πιάτων. Ρίξτε με το κουτάλι λίγη σάλτσα πάνω από το ψάρι και πασπαλίσατε με τα υπόλοιπα βότανα.
      Ρίξτε από πάνω μερικές σταγόνες λάδι, πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και απολαύστε!

      Μανιταρόσουπα

      3-0anng.jpg

      Υλικά:

      • 1 μικρή χούφτα αποξηραμένα πορτσίνι
        ελαιόλαδο
      • 600 γρ. μικτά φρέσκα άγρια ​​μανιτάρια (chanterelles, girolles, trompettes de mort, shiitake), καθαρά και κομμένα σε φέτες
      • 2 σκελίδες σκόρδο, αποφλοιωμένες και κομμένες σε φέτες
      • 1 κόκκινο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
      • 1 χούφτα φρέσκο ​​θυμάρι
      • Θαλασσινό αλάτι
      • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
      • 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
      • 1 χούφτα φρέσκος ​​μαϊντανός
      • 1 κουταλιά της σούπας τυρί μασκαρπόνε
      • 1 λεμόνι
      • προαιρετικά λάδι τρούφας

      Εκτέλεση: Τοποθετήστε τα πορτσίνι σε ένα μικρό μπολ, προσθέστε βραστό νερό, καλύψτε και αφήστε τα να μουλιάσουν. Πάρτε μια χαμηλή κατσαρόλα στη συνέχεια, προσθέστε ελαιόλαδο και τα φρέσκα μανιτάρια. Ανακατέψτε πολύ γρήγορα για ένα λεπτό και μετά προσθέστε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το θυμάρι και μια μικρή ποσότητα καρυκεύματος. Μετά από περίπου ένα λεπτό πιθανότατα θα παρατηρήσετε την υγρασία να φεύγει από τα μανιτάρια και σε αυτό το σημείο προσθέστε τη μισή ποσότητα από το πορτσίνι σας, ψιλοκομμένα και τα υπόλοιπα πορτσίνι αφήστε τα ολόκληρα. Στραγγίστε τα και προσθέστε αυτό το υγρό στο τηγάνι. Συνεχίστε το μαγείρεμα για περίπου 20 λεπτά έως ότου εξαφανιστεί το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας.
      Προσθέτουμε τον ζωμό, φέρνουμε τη σούπα σε βρασμό και μετά σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Αλέθουμε τα μανιτάρια με τη ράβδο μέχρι να γίνει πουρές. Σε αυτό το σημείο, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τη μασκαρπόνε και καρυκεύουμε ανάλογα. Τοποθετήστε τη σούπα στο πιάτο, γαρνίρετε με μια κουταλιά μασκαρπόνε και λίγα κρουτόν κι εναλλακτικά προσθέστε και λάδι τρούφας.

      Mille Feuille

      4-v8pP3.jpg

      Πρόκειται για μία από τις καλύτερες συνταγές επιδορπίου, που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι και θα εντυπωσιάσει όλους όσους το δοκιμάσουν!

      Υλικά:
      (Για περίπου 5 μερίδες)

      Για την καραμελωμένη σφολιάτα 

      • 1 φύλλο κατεψυγμένης σφολιάτας
      • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

      Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλιας

      • 2 φλιτζάνια γάλα
      • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
      • 4 κρόκους αυγών
      • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
      • 1/4 φλιτζάνι άνθος αραβόσιτου
      • πρέζα αλάτι
      • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

      Σερβίρετε με φρέσκες φράουλες και ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα.

      Εκτέλεση: Προετοιμάζουμε αρχικά την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη . Συμπεριλάβετε το αραβόσιτο και το αλάτι. Ρίξτε το γάλα σε μια κατσαρόλα και σιγοβράστε. Ρίχνουμε περίπου το ένα τρίτο του ζεστού γάλακτος πάνω από το μείγμα κρόκων. Ρίχνουμε ολόκληρο το μείγμα στην κατσαρόλα πάνω από το γάλα. Αφήστε να βράσει ενώ ανακατεύετε. Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε εκχύλισμα βανίλιας. Ρίξτε την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ και αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια ενσωματώστε το βούτυρο ενώ ανακατεύετε. Καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα, πιέζοντάς το απευθείας πάνω στην επιφάνεια της κρέμας ζαχαροπλαστικής για να αποφύγετε την πέτσα στην επιφάνεια. Βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει. Προθερμάνετε το φούρνο στους 165C. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε τη λαδόκολλα. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ξεδιπλώστε τη ζύμη σφολιάτας σε ένα ορθογώνιο πάχους 2 mm. Χρησιμοποιώντας τον πλάστη μεταφέρετε τη ζύμη στο έτοιμο ταψί. Τρυπήστε τη ζύμη με το πιρούνι και καλύψτε με ένα άλλο φύλλο λαδόκολλας. Τοποθετήστε ένα άλλο ταψί ψησίματος από πάνω για να αποφύγετε την υπερβολική διόγκωση της ζύμης. Ψήστε για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Προθερμάνετε το φούρνο στους 240C.

      Για να καραμελώσετε τη ζύμη, πασπαλίζετε περίπου 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη, σε ένα λεπτό στρώμα πάνω από την ψημένη ζύμη. Ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Καραμελοποιήστε και την άλλη πλευρά της σφολιάτας. Όταν κρυώσει, κόψτε τις άκρες και κόψτε τη σφολιάτα σε 3 ορθογώνια.

      Συναρμολογήστε το mille feuille. Τοποθετήστε ένα στρώμα καραμελωμένης σφολιάτας στο πιάτο σερβιρίσματος. Γεμίστε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με απλή στρογγυλή άκρη 1/2 ιντσών με κρέμα ζαχαροπλαστικής. Απλώστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής στην κορυφή και προσθέστε τις φράουλες. Τοποθετήστε ένα άλλο στρώμα σφολιάτας πάνω από το γέμισμα. Προσθέστε κρέμα ζαχαροπλαστικής, φράουλες και το τελευταίο στρώμα φύλλου. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρετε. 

      Απολαύστε το αμέσως!