fbpixel

Search icon
Search
Διακοπές Αλλιώς: 6 "go now or cry later" νησιά της Ελλάδας για φέτος
TRAVEL

Διακοπές Αλλιώς: 6 "go now or cry later" νησιά της Ελλάδας για φέτος

Αξίζει να τα εξερευνήσετε τώρα...


Μία χώρα γεμάτη με νησιά, γεμάτη με μοναδικά μέρη, με εντυπωσιακά τοπία, με καταγάλανα νερά, με ειδυλλιακές παραλίες. Η Ελλάδα είναι ο απόλυτος summer προορισμός, γι' αυτό κι αποτελεί πόλο έλξης κάθε χρόνο. Όσο δημοφιλής κι αν είναι όμως, όσος κόσμος κι αν καταφθάνει σε αυτήν κάθε χρόνο, υπάρχουν ακόμη μερικά νησιά που παραμένουν στο... περιθώριο. Που είναι διαφορετικά από όλα τα άλλα, που δεν έχουν αποκτήσει -ακόμη- τη λάμψη του τους αξίζει και που σίγουρα, τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσουν πολλούς fans, που θα τα λατρέψουν.

Εμείς συγκεντρώσαμε τα πιο απομακρυσμένα, τα low-profile islands της Ελλάδας, που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον αυθεντικό τους χαρακτήρα κι αποτελούν ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της ηρεμίας κι όσους θέλουν να είναι ένα... step μπροστά από όλους τους άλλους, καθώς αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο μέσα στις next seasons. Ετοιμάστε την travel-bag σας κι απολαύστε τα.

Κρυφοί παράδεισοι στην Ελλάδα!

Χάλκη

shutterstock-2133097503.jpg

Ένα πανέμορφο μικρό νησί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως το νησί Ειρήνης και Φιλίας και ξεχωρίζει για τη γαλήνια ατμόσφαιρα και τις ονειρεμένες παραλίες του. Η Χάλκη, είναι ένα μέρος με πολύ ιδιαίτερα vibes, με μοναδική αρχιτεκτονική και φυσικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς. Πρόκειται για ένα από τα μικρότερα νησιά των Δωδεκανήσων, που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρόδο και την Τήλο κι είναι γεμάτο με κρυφούς θησαυρούς, ενώ προσφέρεται για χαλάρωση και πλήρη αποφόρτιση, καθώς -για την ώρα- αποφύγει τη μαζική τουριστική ανάπτυξη. Από την πρώτη στιγμή τις άφιξής τους στο νησί, οι visitors ακολουθούν αυτομάτως τους χαλαρούς ρυθμούς των ντόπιων κι ασπάζονται έναν πιο απλό, έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής. Η καθημερινότητα σε αυτό το μέρος περιλαμβάνει ατελείωτες στις μαγευτικές παραλίες, βόλτες στη φύση, χορούς κι απίστευτα γλέντια στα πανηγύρια και -φυσικά- εκλεκτό φαγητό. Το Γιάλι με τα γαλαζοπράσινα νερά, η Αρέτα που περιβάλλεται από ψηλά βράχια κι είναι προσβάσιμη μόνο με καραβάκι κι η Τραχειά με το υπέροχο τοπίο, είναι μερικές μόνο από τις must-visit παραλίες της Χάλκης, που ξεχωρίζουν για τη σπάνια ομορφιά τους.

Ψαρά

shutterstock-770518132.jpg

Σε μία πολύ ιδιαίτερη τοποθεσία στο βορειοανατολικό Αιγαίο, απέναντι από τη Χίο, βρίσκεται ένα μικρό νησάκι που φημίζεται για την πλούσια ιστορία του και θεωρείται ιδανικός προορισμός για χαλαρωτικές διακοπές σε ένα ήρεμο περιβάλλον. Τα Ψαρά ξεχωρίζουν για την άγρια ομορφιά, τις υπέροχες παραλίες και το πεντανόστιμο φαγητό τους κι είναι το ιδανικό spot για ξεκούραση κι ένα break από τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο ομώνυμος οικισμός, που είναι χτισμένος αμφιθεατρικά γύρω από το κεντρικό λιμάνι, ενώ πολύ κοντά στη Χώρα, στη χερσόνησο του Παλαιοκάστρου, συναντά κανείς το Μνημείο Ολοκαυτώματος στην περίφημη Μαύρη Ράχη, που προκαλεί αναμφίβολα πολλά διαφορετικά συναισθήματα και μία έντονη συγκίνηση στη θέα του. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι πολύ λίγοι πλέον και σε αυτό, συναντά κανείς πολλές ήσυχες παραλίες με δροσερά νερά και χρυσαφένιες αμμουδιές. Στη νότια ακτή, στο δρόμο για τη Μαύρη Ράχη βρίσκεται ο Κάτω Γιαλός, ενώ ξεχωρίζει και το Φανάρι, που βρίσκεται δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου κι είναι η νοτιότερη παραλία των Ψαρών. Τα γαλάζια νερά, το ψιλό βότσαλο και τα εντυπωσιακά μαύρα βράχια συνθέτουν ένα σκηνικό σπάνιας ομορφιάς, με την πρόσβαση να γίνεται από έναν χωματόδρομο.

Αγαθονήσι

shutterstock-718714072.jpg

Ένα από τους πιο καλά κρυμμένους θησαυρούς του Αιγαίου, ένα νησί μοναδικό, πανέμορφο, ειδυλλιακό! Αυτό είναι το Αγαθονήσι, το μικρό νησάκι που βρίσκεται στο βορειότερο άκρο των Δωδεκανήσων, κοντά στη Σάμο και τους Λειψούς και μοιάζει ιδανικό για όσους θέλουν να απολαύσουν τις διακοπές τους μακριά από όλους κι από όλα και να κόψουν κάθε επαφή με τον... πραγματικό κόσμο. Στο ανεξερεύνητο, αυτό, νησί, μπορεί να συναντήσει κανείς ήσυχες παραλίες και τοπία που κόβουν την ανάσα και να απολαύσει την αυθεντική, ελληνική, νησιωτική ζωή. Το Αγαθονήσι είναι σημαντικός βιότοπος για πολλά είδη σπάνιων πουλιών και σήμα κατατεθέν του, αποτελούν τα πανέμορφα, κατάλευκα εκκλησάκια που βρίσκονται σε μαγικές τοποθεσίες, με θέα άλλα γειτονικά νησιά κι όλο το Αιγαίο και ταξιδεύουν το μυαλό σε μία άλλη εποχή. Επίσης, όσοι βρίσκονται σε αυτό, αξίζει πραγματικά να επισκεφτούν τους βυζαντινούς Θόλους κοντά στο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο ανατολικό κομμάτι του νησιού, που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα. Τα φρέσκα ψάρια, τα θαλασσινά και τα πεντανόστιμα τυριά είναι μερικά μόνο από αυτά που αξίζει να δοκιμάσουν οι visitors και συνοδεύονται -πάντα- από ένα παγωμένο ποτηράκι ούζο, που... μυρίζει Ελλάδα! Οι παραλίες Σπηλιά, Γαϊδουραύλακο, Τσαγγάρης και Καθολικό θεωρούνται must-visit κι οι περισσότερες από αυτές είναι προσβάσιμες ακόμη και με τα πόδια.

Δονούσα

shutterstock-1779720596.jpg

Οι Κυκλάδες φημίζονται -κατά κύριο λόγο- για τα κοσμοπολίτικα νησιά τους, ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο που έχουν να παρουσιάσουν. Η Δονούσα, είναι ένας τους κρυφούς τους θησαυρούς φαντάζει ιδανική για ξεκούραστες διακοπές δίπλα σε καταγάλανα νερά και τοπία που κόβουν την ανάσα. Στο μικρό, αυτό, νησί συναντά κανείς αμέτρητες παραλίες με δροσερά καταγάλανα νερά, απέραντες αμμουδιές, μικρά ταβερνάκια που σερβίρουν τους πιο εκλεκτούς, ελληνικούς, ολόφρεσκους μεζέδες και φυσικά, τοπία απίστευτης ομορφιάς. Η Δονούσα προσφέρεται για περπάτημα κι αν την επιλέξετε για τις διακοπές σας, αξίζει να την εξερευνήσετε με τα πόδια, προκειμένου να θαυμάσετε από κοντά τα μοναδικά χρώματα, τις μυρωδιές, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Η παραλία Σταυρός με τη χρυσαφένια αμμουδιά και τα αρμυρίκια που χαρίζουν σκιά, αποτελεί πόλο έλξης, όπως και το Σαπουνόχωμα κι η Τρυπητή, που βρίσκονται κοντά στον οικισμό της Καλοταρίτισσας, στο βόρειο άκρο του νησιού.

Σίκινος

shutterstock-1359043922.jpg

Εξίσου εντυπωσιακή με τη Δονούσα, αλλά πολύ διαφορετική. Η Σίκινος βρίσκεται στο νότιο τμήμα των Κυκλάδων κι είναι γνωστή για τις όμορφες παραλίες, τα άγρια τοπία και τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα που ετοιμάζουν οι ντόπιοι με μεγάλο μεράκι και δεν είναι δυνατόν να μην κερδίσουν μία θέση στην καρδιά σας. Πρόκειται για ένα ακόμη πολύ μικρό νησί, με σπάνια ομορφιά, που ξεχωρίζει για τα υπέροχα φυσικά τοπία του και για το γεγονός ότι έχει διατηρήσει στον μέγιστο βαθμό τον αυθεντικό χαρακτήρα του. Είναι ο απόλυτος προορισμός για τους λάτρεις της απλότητας και του ευ ζην κι από το πρώτο λεπτό της παραμονής τους σε αυτό, σαγηνεύει τους visitors. Οι ειδυλλιακές παραλίες, τα ανεξερεύνητα μονοπάτια, η γραφική Χώρα κι η πεντανόστιμη κυκλαδίτικη κουζίνα, είναι μερικά μόνο από όσα έχει να προσφέρει η Σίκινος, που την κάνουν ξεχωριστή κι άκρως γοητευτική. Η παραλία Άγιος Γεώργιος με τα βότσαλα, τα κρυστάλλινα νερά και τα επιβλητικά βράχια που την πλαισιώνουν θα πρέπει σίγουρα να βρίσκεται στην bucket-list σας, όπως κι ο Άγιος Παντελεήμων, που διαθέτει βότσαλα, βραχώδη βυθό και πεντακάθαρα νερά. Για να φτάσετε σε αυτήν, θα πρέπει να ακολουθήσετε το μικρό μονοπάτι από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα ή να πάρετε το καΐκι από το λιμάνι.

Ανάφη

shutterstock-1940106460.jpg

Last but not least, από τη σχετική λίστα δεν μπορεί να λείπει η Ανάφη. Πρόκειται για ένα ακόμη στολίδι των Κυκλάδων, για έναν μικρό παράδεισο, για ένα νησί με πολύ ιδιαίτερα vibes, που φημίζεται για τις παρθένες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά και τα φυσικά τοπία της. Αυτό -βέβαια- που κάνει την Ανάφη extra εντυπωσιακή, είναι η Χώρα, με την ιδιαίτερη αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική της και τα στενά σοκάκια που μοιάζουν ιδανικά για περπάτημα. Must-visit θεωρείται -φυσικά- ο Βράχος, ο δεύτερος ψηλότερος μονόλιθος της Ευρώπης μετά το Γιβραλτάρ, με τους locals να μιλούν για την ιστορία του με τεράστιο θαυμασμό. Όσο για τις μοναδικές παραλίες της; Ο Μέγας Ποταμός με τα γαλαζοπράσινα νερά, την άμμο και τα ολόλευκα βότσαλα, θεωρείται μία από τις πιο όμορφες του νησιού και παρά το γεγονός ότι απαιτείται αρκετό περπάτημα για να φτάσει κανείς σε αυτήν, η θέα που θα συναντήσει φτάνοντας είναι αρκετή για να τον αποζημιώσει! Εξίσου εντυπωσιακός είναι κι ο Λιβόσκοπος και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η παραλία είναι προσβάσιμη από μονοπάτι και συστήνεται από τους ντόπιους να την επιλέξουν οι visitors όταν θα φυσάνε νότιοι άνεμοι.