Για πολλούς, η καθημερινότητα είναι γεμάτη υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να μη μένει ούτε χρόνος ούτε όρεξη για μαγειρική. Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, τότε δε χρειάζεται να ανησυχείτε υπάρχουν συνταγές τις οποίες μπορείτε να φτιάξετε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, και που είναι ιδανικές τόσο για το μεσημεριανό σας γεύμα όσο και για οποιαδήποτε άλλη ώρα μέσα στην ημέρα.
Δείτε ποιες είναι αυτές!
Σαλάτα με κόκκινο λάχανο, σύκο & καρύδια
Υλικά:
- ¼ από 1 λάχανο κόκκινο
- 3 καρότα
- 5-6 κλωναράκια μαϊντανό χοντροκομμένο
- 1/3 φλιτζανιού καρύδια
- 1/3 φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
- 2-3 σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
- 1 πορτοκάλι κομμένο σε μικρά κυβάκια
Για το dressing
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σποράκια λίγο σπασμένο στο γουδί
- 1 κουτ. σούπας σόγια σος
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- χυμό από 1 λεμόνι
- χυμό από ½ πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Τρίβουμε τα καρότα στο multi. Κόβουμε το λάχανο σε κομματάκια και το τρίβουμε και αυτό στο multi ή το ψιλοκόβουμε στο χέρι. Στη συνέχεια, βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Συνεχίζουμε φτιάχνοντας τη σος. Στο multi ή σε ένα φλιτζάνι, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Ρίχνουμε το dressing στη σαλάτα, ανακατεύουμε καλά να αναμιχθεί με τα λαχανικά και σερβίρουμε.
Συνταγή: Ελένη Ψυχούλη
Σαλάτα ζυμαρικών με dressing γιαουρτιού
Υλικά:
- 1 πακέτο πέννες ολικής αλέσεως -ή όποιο άλλος είδος ζυμαρικών επιθυμείτε
- 2 καλαμπόκια
- 1 φλιτζάνι μαύρα φασόλια
- 1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
- 1/4 φλυτζανιού ψιλοκομμένο κόλιανδρο
- 3 φρέσκα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι
- ¾ κουταλάκι γλυκού κύμινο
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πέννες και αφού κρυώσουν τις ανακατεύουμε μαζί με τα λαχανικά, τα οποία πρώτα τα ψιλοκόβουμε. Για το dressign, βάζουμε σε ένα σκεύος το γιαούρτι, έπειτα το κύμινο και τέλος το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε το dressing στη σαλάτα και σερβίρουμε.
Τορτίγια με κοτόπουλο και αβοκάντο
Υλικά:
- 1/2 αβοκάντο
- 1 κ.γ. χυμό λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 τορτίγιες ολικής άλεσης
- 100 γρ. φιλέτο κοτόπουλο σε κομμάτια
- 4 φέτες ντομάτα
- 2 φύλλα μαρουλιού
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και στη συνέχεια κάνουμε το ίδιο και με το μαρούλι. Παίρνουμε τις τορτίγιες μας και τις γεμίζουμε με όλα τα υλικά στην ποσότητα που επιθυμούμε. Τις τυλίγουμε και τις απολαμβάνουμε.
Vegan πίτσα με ελιές & μυρωδικά
Υλικά:
- 1 ζύμη για πίτσα
- 150 γραμμάρια vegan τυρί
- 3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας για πίτσα
- 2 μανιτάρια μεγάλα
- 1 κρεμμύδι σε λωρίδες λεπτές
- 1 ντομάτα σε στρογγυλές φέτες
- 2 κουταλιές σούπας μαύρες ελιές, κομμένες
- Πιπέρι
- Φρέσκος βασιλικός
Εκτέλεση:
Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ανοίγουμε τη ζύμη και την καλύπτουμε με τη σάλτσα ντομάτας και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το μισό τυρί, σε κομμάτια και προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε λωρίδες, τις ντομάτες, τις ελιές και το υπόλοιπο τυρί. Ρίχνουμε πιπέρι και βάζουμε την πίτσα να ψηθεί για 20 λεπτά. Σερβίρουμε με φρέσκο βασιλικό ή ρόκα.
Ομελέτα με σπαράγγια
Υλικά:
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 500 γρ. σπαράγγια
- 150 γρ. νερό
- 8 αβγά, μεσαία
- 1 κ.γ. δυόσμο
- 50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 50 γρ. κρέμα βαλσάμικο
- 100 γρ. ρόκα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι 28 εκ. σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. βούτυρο. Φροντίζουμε το τηγάνι να έχει μεταλλικό χερούλι για να μπορεί να μπει στον φούρνο. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά να καραμελώσει. Κόβουμε το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στο τηγάνι. Καθαρίζουμε τα σπαράγγια και κόβουμε το σκληρό σημείο. Τα μεταφέρουμε στο τηγάνι, βάζουμε το νερό και σιγοβράζουμε 5-10 λεπτά για να μαλακώσουν τα σπαράγγια και να εξατμιστεί το νερό. Κρατάμε 3 σπαράγγια για το σερβίρισμα. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αβγά, αλάτι, πιπέρι και τα σπάμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε στο τηγάνι 1 κ.σ. βούτυρο, τα αβγά, τον δυόσμο ψιλοκομμένο και ψήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε την γραβιέρα. Για το σερβίρισμα, με ένα peeler κόβουμε τα σπαράγγια σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε την κρέμα βαλσάμικο, αλάτι, πιπέρι, τον δυόσμο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ρόκα, το ελαιόλαδο, απλώνουμε πάνω από την ομελέτα και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Καλή απόλαυση!