fbpixel

Search icon
Search
Λαγάνες: 3 υπέροχες συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας
TASTE

Λαγάνες: 3 υπέροχες συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας

Εάν έχετε όρεξη να μπείτε στην κουζίνα


Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και μαζί της φέρνει τις γεύσεις της Σαρακοστής. Φυσικά, από το τραπέζι μας δεν μπορεί να λείπει η περίφημη λαγάνα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τη χαρείτε, αλλά ο καλύτερος που μπορεί να μην είχατε σκεφτεί είναι να τη φτιάξετε μόνοι σας! Παρακάτω, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συνταγές για να κάνετε τη δική σας λαγάνα να ξεχωρίσει και να δώσετε στο φετινό τραπέζι μια προσωπική νότα! 

Παραδοσιακή λαγάνα 

shutterstock-259654010.jpg

Υλικά

  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή (ή 1 κύβο 25 γραμ. νωπή)
  • 300 ml νερό χλιαρό (προσοχή όχι καυτό)
  • 50 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
  • 1-2 γερές πρέζες ζάχαρη
  • 100 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση

Διαλύουμε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά, με λίγη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό. Αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει και να αφρίσει η επιφάνεια. Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό. Κρατάμε 3 κ.σ. από το συνολικό λάδι στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το νερό (χλιαρό, προσοχή όχι καυτό) και το υπόλοιπο λάδι. Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλα, να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα. Αλευρώνουμε ή λαδώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο.  Τη ζυμώνουμε για λίγο ακόμη με τα χέρια κλεισμένα σε μπουνιά τραβώντας και διπλώνοντας τη ζύμη ώστε να παίρνει αέρα. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη. Όσο πιο πολύ τη δουλεύουμε στον πάγκο, τόσο πιο αφράτη θα γίνει η λαγάνα. Με τα χέρια, την τυλίγουμε σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω και την αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη στον πάγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αν βιαζόμαστε την βάζουμε σε ζεστό σημείο, πχ. χλιαρό φούρνο, για να γίνει πιο γρήγορα. Αφού φουσκώσει η ζύμη, την βγάζουμε στον πάγκο. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη ζυμώνοντάς τη για λίγο. Την κόβουμε σε 2 ίσα μέρη. Πλάθουμε με τα δάχτυλα την κάθε λαγάνα, ανοίγοντας την όπως την πίτσα, σε λαδωμένο ταψί. Δηλαδή με λαδωμένα τα χέρια απλώνουμε την λαγάνα στο ταψί δίνοντάς της το επιθυμητό σχήμα. Με ένα πινέλο αλείφουμε νερό σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας. Ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι. Απαλά πιέζουμε με τις παλάμες το σουσάμι να κολλήσει στη λαγάνα. Όμοια φτιάχνουμε και τη δεύτερη. Τις σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τις λαγάνες για 30′ έως 45′ να φουσκώσουν και πάλι. Με τα ακροδάχτυλα, κάνουμε βαθιές δαχτυλιές στη λαγάνα μέχρι κάτω ή τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια με βελόνα πλεξίματος ή άλλο μυτερό σουβλί. Δυνατό τρύπημα να φτάνει μέχρι κάτω στο ταψί η βελόνα. Ετοιμάζουμε και τις 2 λαγάνες με τον ίδιο τρόπο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα για 30 λεπτά. Προς το τέλος του ψησίματος ψεκάζουμε τις λαγάνες με λίγο νερό για να γυαλίσουν. Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, καυτές όπως είναι τις αφήνουμε σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα να τραβήξουν την υγρασία τους για να παραμείνουν τραγανές.

Συνταγή: Αργύρω Μπαρμπαρίγου

      Λαγάνα με λιαστές ντομάτες και θυμάρι

      shutterstock-111321530.jpg

      Υλικά

      • 1 κιλό αλεύρι κίτρινο, σκληρό
      • 500γρ. αλεύρι λευκό μαλακό + λίγο επιπλέον για το ζύμωμα
      • 75γρ. μαγιά νωπή
      • 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
      • 25γρ. αλάτι
      • 900ml νερό
      • 400γρ. λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες από το λάδι τους, ψιλοκομμένες
      • 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο
      • σουσάμι, για το πασπάλισμα

      Εκτέλεση

      Σε μια μεγάλη λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τα δύο άλευρα, τη μαγιά θρυμματισμένη και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ανακατεύετε με το χέρι με κυκλικές κινήσεις ή με τον γάντζο του μίξερ. Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε για 10 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες και το θυμάρι και ζυμώνουμε με απαλές κινήσεις, όχι με ιδιαίτερη δύναμη, για να μη λιώσουν οι ντομάτες, μέχρι να ομογενοποιηθούν στη ζύμη. Ακουμπάμε τη ζύμη σε μια λαδόκολλα, αλευρώνουμε καλά τη λεκάνη και βάζουμε ξανά εκεί τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε καλά με χοντρές πετσέτες και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.Βγάζουμε τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένο πάγκο και την κόβουμε σε 3 κομμάτια. Πιέζουμε με τα χέρια κάθε κομμάτι μέχρι να πλατύνει και να αποκτήσει το κλασικό σχήμα της λαγάνας. Κάνουμε λακουβίτσες με τα δάχτυλά μας στην επιφάνειά τους και τις μεταφέρουμε σε λαμαρίνες του φούρνου στρωμένες με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε τις λαμαρίνες και αφήνετε τις λαγάνες να φουσκώσουν ξανά για περίπου 20 λεπτά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Αλείφουμε τις λαγάνες με νερό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Τις ψήνουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανές.

      Συνταγή: Ντίνα Νικολάου

      Λαγάνα ολικής άλεσης

      shutterstock-259653992.jpg

      Υλικά

      • 350 γρ. αλεύρι σταρένιο ολικής άλεσης
      • 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
      • 2 φακελάκια μαγιά
      • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
      • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
      • 1 φλιτζανάκι του καφέ ε.π. ελαιόλαδο
      • 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό (περίπου)
      • ½ φλιτζάνι σουσάμι

      Εκτέλεση

      Προθερμαίνoυμε τον φούρνο στους 40 βαθμούς στη θέση πάνω κάτω. Βάζουμε τα δύο άλευρα σε μια λεκανίτσα, προσθέτετε τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Περιχύνουμε με το λάδι και τρίβουμε το αλεύρι με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε σταδιακά τα δυόμισι φλιτζάνια νερό ανακατεύοντας και ζυμώνοντας τα υλικά με το χέρι, μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή ζύμη ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ μαλακή, που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Ενδιάμεσα προσθέτετε όσο επιπλέον νερό χρειαστεί μέχρι να επιτύχετε την επιθυμητή υφή της ζύμης. Στο τέλος προσθέτετε τέσσερις κουταλιές της σούπας σουσάμι και συνεχίζετε το ζύμωμα για λίγο ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο και στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο ρηχά ταψιά. Πλάθετε τα δύο κομμάτια σε φραντζόλες οβάλ και μετά με τα δάχτυλα απλώνετε τη ζύμη να πλατύνει εντελώς πάνω στο ταψί και να πάρει πάχος όσο ένα δάχτυλο. Τη βρέχετε από πάνω με νεράκι, πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι και αφήνετε τις λαγάνες στο φούρνο να φουσκώσουν για ένα μισάωρο περίπου. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς ρυθμίζοντας το φούρνο στον αέρα και ψήνετε τα ταψιά μαζί ή ξεχωριστά σε δύο φάσεις, ανάλογα τις δυνατότητες του φούρνου σας.

      Συνταγή: Ιωαννα Σταμούλου

      Καλή Σαρακοστή!