fbpixel

Search icon
Search
David Bowie: H εκκεντρική περσόνα που λάτρευε να ελίσσεται σε ένα νέο βιογραφικό ντοκιμαντέρ
ARTS & CULTURE

David Bowie: H εκκεντρική περσόνα που λάτρευε να ελίσσεται σε ένα νέο βιογραφικό ντοκιμαντέρ

Το "Moonage Dream" έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών και εμείς «ταξιδεύουμε» πίσω στα σημαντικά highlights της ζωής του


Έντονα κόκκινο χρώμα μαλλιού, γεωμετρικό μακιγιάζ και εκκεντρικά κοστούμια ταυτίστηκαν με την πιο γοητευτική αισθητική επανάσταση. Αυτή η περσόνα ήξερε πολύ καλά πως να αλλάζει χαρακτήρες, προσωπεία και ρόλους, καταφέρνοντας να μεταμορφωθεί στον ορισμό του πιο πρωτοπόρου χαμαιλέοντα για παραπάνω από πέντε δεκαετίες. Από τον θρυλικό Ziggy Stardust της δεκαετίας του '70 μέχρι τον Lazarus του 2015, ο David Bowie ρίσκαρε πάντα χωρίς φόβο, παραμένοντας πιστός σε κάθε alter ego του και εκφράζοντας ελεύθερα την σεξουαλικότητά του. Μια ευαίσθητη ψυχή με έντονες εναλλαγές μεταξύ φως και σκότους, κρυμμένα μυστικά, πόνο και εξάρτηση. Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του, αναφερόμενος στον glam rock,Ziggy Stardust: «Τότε ήταν που όλα άρχισαν να χαλάνε… Όλη μου η προσωπικότητα επηρεάστηκε. Έγινε πολύ επικίνδυνο. Πραγματικά είχα αμφιβολίες για τη λογική μου». Αυτό ήταν το backstage της μοναχικής του προσωπικότητας, πίσω από τους «καυτούς» προβολείς και τις γεμάτες μουσικές σκηνές. 

shutterstock-753406420.jpg

Με αφορμή την τελευταία κυκλοφορία του επίσημου τρέιλερ του βιογραφικού του ντοκιμαντέρ με τίτλο "Moonage Dream" που προβάλλεται στο φετινό Φεστιβάλ Καννών. Την υπογραφή στο σενάριο, την σκηνοθεσία, την παραγωγή και το μοντάζ έχει ο Brett Morgen – ο σκηνοθέτης της ταινίας “Cobain: Montage of Heck”, που καταπιανόταν με τη ζωή ενός άλλου αγαπημένου μουσικού ειδώλου, του Kurt Cobain. Μέσω αρχειακού υλικού, θα ακούγεται η φωνή του δημοφιλούς τραγουδιστή και η  αυθεντική μουσική του “Thin White Duke” θα παίζει στο soundtrack. Το “Moonage Daydream” χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί και έκανε την πρεμιέρα του στις Κάννες το βράδυ της Δευτέρας, 23 Μαΐου, ως μέρος των Μεταμεσονύχτιων Προβολών του. Θα αρχίσει να προβάλλεται το ερχόμενο φθινόπωρο στις αμερικανικές αίθουσες, ενώ στη συνέχεια θα είναι διαθέσιμο στο ΗΒΟ Max.

Η διαχρονική πρωτοπορία που έγινε πηγή έμπνευσης

279388525-394303572558500-3693413005621738001-n.jpg
@davidbowie
Κάθε δεκαετία αποτέλεσε και ένα σημαντικό λάβαρο στην μουσική του αποσκευή και μια υπόσχεση του ίδιου να συνεχίσει να αγωνίζεται. Άρχισε να γίνεται γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του '70, με το όνομά του να συνδέεται με την καινοτομία στην στιχουργική και στο performance. Όμως δεν έμεινε εκεί. Από την αρχή κατάφερε να "ταράξει" τα νερά της παγκόσμιας σκηνής της μόδας και της τεχνολογίας. Ο Bowie συνέχισε να ανακαλύπτει τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Το μουσικό του βίντεο για το "Ashes to Ashes" το 1980 έγινε ένα από τα πιο εμβληματικά της δεκαετίας και συνεργάστηκε με τον παραγωγό Nile Rogers για το "Let's Dance" του 1983. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, είχε ενταχθεί στο αγγλοαμερικανικό συγκρότημα σκληρής ροκ Tin Machine, το οποίο κυκλοφόρησε δύο στουντιακά άλμπουμ. Στην δεκαετία του '90. το φλερτ του με την “drum and bass” μουσική έγινε ακόμη πιο έντονο. Σημαντικό highlight της εποχής ήταν όταν έπαιξε στο Tribute Concert του Freddie Mercury για το AIDS στο Λονδίνο. Μετά από μια περίοδο ησυχίας στη δεκαετία του 2000, ο Bowie κυκλοφόρησε το πρώτο του νέο άλμπουμ το 2013, με τίτλο "The Next Day". Μια ιδιαίτερη επιστροφή μετά από δέκα χρόνια που τον οδήγησε στην κορυφή των charts. Το τελευταίο άλμπουμ του "Blackstar" κυκλοφόρησε το 2016 στα 69α γενέθλια, λίγο πριν φύγει από τη ζωή. 

202282850-542777177050608-8831650241584344926-n.jpg

Πολλοί καλλιτέχνες της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας έχουν εμπνευστεί από το δημιουργικό του πάθος, τις μοντέρνες για την εποχή του μελωδίες του, αλλά και τις ξεχωριστές ενδυματολογικές του επιλογές. Η Lady Gaga μιλώντας το 2016 στο ΝΜΕ, είχε δηλώσει: «Δεν ξέρω γιατί οι άνθρωποι με συγκρίνουν με τον David Bowie, γιατί δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος David Bowie και δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να συγκριθεί με αυτόν. Ίσως επειδή έκλεψα τον κεραυνό του για το πρώτο μου βίντεο, αλλά ήταν ένας φόρος τιμής στη μεγαλύτερη έμπνευσή μου.» O Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός, Adam Lambert, έχει δηλώσει: «Μου άρεσε ο τρόπος που προκαλούσε τους ανθρώπους όσον αφορά τη γνώμη του για το πώς αντιπροσωπεύεται το φύλο. Μου αρέσει που δανείστηκε από την κουλτούρα του μίμου σε μερικά από τα πρώτα του έργα και πώς ανακάλυψε τον εαυτό του δεκαετία με τη δεκαετία. Νομίζω ότι πραγματικά ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες της ποπ με αυτόν τον τρόπο».

The Man Who Changed the World

bowie.jpg

To 2016 κυκλοφόρησε το βιογραφικό ντοκιμαντέρ "The Man Who Changed the World" στην πλατφόρμα του Netflix και καταφέραμε να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα την προσωπικότητά του μέσα από μαρτυρίες, "βαθιές" συνεντεύξεις και αναφορές σε κρίσιμα περιστατικά του καλλιτεχνικού και προσωπικού του βίου. Η σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος, Sonia Anderson προσέδωσε μια ολοκληρωμένη αποτύπωση των γεγονότων δημιουργώντας ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.