fbpixel

Search icon
Search
Daniel Lee: Το σκληρό παρελθόν, το ξαφνικό «διαζύγιο» με τον οίκο Bottega Veneta κι η νέα εποχή
FASHION NEWS

Daniel Lee: Το σκληρό παρελθόν, το ξαφνικό «διαζύγιο» με τον οίκο Bottega Veneta κι η νέα εποχή

Μία σπουδαία συνεργασία για τον οίκο Burberry και μία νέα αρχή


O οίκος Burberry μπαίνει σε μία νέα εποχή κι ένας άνθρωπος, που έχει καταφέρει ήδη να αφήσει το στίγμα του στο χώρο της μόδας, ετοιμάζεται για μία νέα πρόκληση. Η άφιξη του Daniel Lee στον βρετανικό οίκο αποτελεί τις τελευταίες ημέρες βασικό θέμα συζήτησης για τους fashion-lovers κι αδίκως, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο hot πρόσωπα τη δεδομένη χρονική στιγμή, που πολλές φορές έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα επάνω του, για διαφορετικούς λόγους.

Στα 36 του χρόνια, ο ταλαντούχος άνδρας από τη Μεγάλη Βρετανία πήρε την απόφαση να συνδέσει το όνομά του με ένα iconic brand, αφήνοντας πίσω του όλα όσα προηγήθηκαν. Ευχάριστα και δυσάρεστα, τις χαρούμενες, αλλά και τις δύσκολες στιγμές. Η πορεία του στον οίκο Burberry θα δείξει αν αυτή τη φορά, έκανε τη σωστή επιλογή...

Μία πολύ σημαντική συνεργασία!

Σπουδαία καριέρα με πολλούς σταθμούς

5450.webp

Γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1986 στο Μπράντφορντ της Αγγλίας. Ο πατέρας του ήταν μηχανικός κι η μητέρα του έκανε δουλειά γραφείο, ωστόσο, η ζωή του Daniel εξελίχθηκε εντελώς διαφορετικά. Πρώτα, εισήχθη στην Dixons City Academy και στη συνέχεια, αποφοίτησε από το Central Saint Martins College of Art and Design. Η αγάπη του για τη μόδα ήταν τεράστια κι η δημιουργική του πλευρά, ήταν κάτι παραπάνω από έντονη κι εμφανής, από τα πρώτα -κιόλας- χρόνια της ζωής του. Είχε τεράστιο όραμα κι ακόμη μεγαλύτερο ταλέντο κι είχε την τύχη να συνεργαστεί ακόμη και στο ξεκίνημά του με μερικούς από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας, όπως οι Balenciaga, Maison Margiela και Donna Karran, ενώ είχε αναλάβει και την διεύθυνση των ready to wear συλλογών του οίκου Celine.

Για μερικούς, έκανε πολύ γρήγορα steps και για άλλους, η εξέλιξή του ήταν απολύτως φυσιολογική, δεδομένου πως επρόκειτο για έναν σχεδιαστή με σπουδαίες ιδέες, που τον διαφοροποιούσαν από όλους τους άλλους. Η μοναδική του ματιά κι η αισθητική του, τον έκαναν να ξεχωρίζει κι ίσως, αυτό ήταν και το εισιτήριο που τον οδήγησε στην επιτυχία. Τα επιτεύγματά του ήταν πολλά, από το ξεκίνημα της καριέρας του, όμως, αν υπάρχει μία συνεργασία που τον εκτόξευσε και τον έκανε να θεωρείται ένας από τους πιο hot ανθρώπους στο χώρο της μόδας, είναι αναμφίβολα αυτή με τον οίκο Bottega Veneta.

Η εκτόξευση και το ξαφνικό φινάλε με τις «σκιές»

1-MN24E.jpg

Ο Βρετανός έδωσε τα χέρια με τον πασίγνωστο οίκο τον Ιούλιο του 2018 κι από την πρώτη κιόλας στιγμή, κατάφερε να αφήσει το στίγμα του, βοηθώντας το ιταλικό brand, να απογειωθεί! Οι καινοτόμες ιδέες του έγιναν ένα με το DNA του brand, με τους λάτρεις της μόδας και τις πιο καυτές influencers να ερωτεύονται τις δημιουργίες του. Οι croissant bags, τα pillowy clutches και τα τετραγωνισμένα padded πέδιλα ήταν μερικά μόνο από τα βασικά χαρακτηριστικά των collections, τις οποίες επιμελήθηκε, στα τρία χρόνια χρόνια της παρουσίας του στον πασίγνωστο οίκο, με τα αγαπημένα του pieces να γίνονται εξαιρετικά δημοφιλή κι αναγνωρίσιμα, συνώνυμα της μοντέρνας πολυτέλειας. Το 2019, ήταν η χρονιά του, καθώς απέσπασε τον αριθμό-ρεκόρ των 4 βραβείων στα βρετανικά βραβεία μόδας κι όλα τα φώτα ήταν στραμμένα επάνω του! Ήταν όμως όλα πραγματικά τόσο λαμπερά; Ήταν ιδανική η παραμονή του στον οίκο, όπως θεωρούσαν όλοι;

Η απάντηση, όπως σε όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή, ήρθε από μόνη της, μέσα από τα γεγονότα. Τον Νοέμβρη του 2021, ο κόσμος της μόδας «πάγωσε» στο άκουσμα της είδησης του «διαζυγίου» του Daniel Lee με τον οίκο Bottega Veneta. «Η Bottega Veneta και ο Daniel Lee ανακοινώνουν την κοινή τους απόφαση να σταματήσουν τη συνεργασία τους. Έφερε νέα ενέργεια στον οίκο και συνέβαλε σημαντικά στη νέα δυναμική που απολαμβάνει σήμερα η Bottega Veneta», ανέφερε μεταξύ άλλων η επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του οίκου. Ήταν μία κοινή απόφαση; Μάλλον ήταν αναγκαστική. Αρκετό καιρό πριν από το οριστικό φινάλε, είχε ξεκινήσει μία έντονη φημολογία, γύρω από τη συνύπαρξη των δύο πλευρών. Υπήρξαν πολλές καταγγελίες για ρατσιστικές συμπεριφορές κι ένα τοξικό περιβάλλον και για όσους γνώριζαν, ήταν ξεκάθαρο πως τίποτα δεν έμοιαζε ιδανικό. Μάλιστα, κάτι που ίσως λέει πολλά για όσα συνέβησαν πραγματικά στον οίκο, είναι και το γεγονός ότι εκτός από τον Lee, αποχώρησαν πολλά ακόμη στελέχη λίγο πριν το δικό του φινάλε. Το... κερασάκι, φαίνεται πως μπήκε λίγο πριν το fashion show στο Ντιτρόιτ, που ήταν και το τελευταίο του. Το άγχος, το στρες, η πίεση αλλά κι οι πολλές υπερωρίες, φαίνεται πως τον οδήγησαν στα άκρα και κάπως έτσι, οι δύο πλευρές έφτασαν στο «διαζύγιο».

Το νέο ξεκίνημα κι ο οίκος Burberry

https-hypebeastcom-image-2022-09-burberry-spring-summer-2023-runway-show-london-fashion-week-riccardo-tisci-2.jpg

Φυσικά, κανείς δε βγήκε ποτέ -μέχρι σήμερα- να μιλήσει δημόσια για όσα συνέβησαν στη διάρκεια της συνεργασίας των δύο πλευρών. Κανείς δε μίλησε -ενδεχομένως- με απόλυτη ειλικρίνεια κι άπαντες, προτίμησαν να προστατεύσουν τη φήμη τους, παρουσιάζοντας μία άλλη, πολύ πιο απλουστευμένη εκδοχή. «Το διάστημα που πέρασα στη Bottega Veneta ήταν μια μοναδική εμπειρία. Είμαι ευγνώμων που συνεργάστηκα με μια ξεχωριστή και ταλαντούχα ομάδα και θα χρωστάω πάντα ένα μεγάλο ευχαριστώ σε κάθε έναν που πήρε μέρος στο δημιουργικό μας όραμα. Ευχαριστώ τον Francois-Henri Pinault για τη στήριξή του και για την ευκαιρία που μου έδωσε να είμαι μέρος της ιστορία της Bottega Veneta», ανέφερε ο σχεδιαστής και κάπως έτσι, μπήκε ο επίλογος, σε μία επιτυχημένη -αν μη τι άλλο- συνεργασία.

Δεν πέρασε πολύς καιρός -λοιπόν- κι ο Daniel Lee έκανε το next step, επιστρέφοντας στις... ρίζες του. Η collection Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023 του οίκου Burberry, σήμανε το τέλος μιας εποχής. Ο Riccardo Tisci αποχώρησε από τον οίκο κι όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, τα βλέμματα στράφηκαν στον διάδοχο του. Ο Βρετανός σχεδιαστής είναι έτοιμος για μία νέα πρόκληση κι όπως ανακοινώθηκε, είναι πλέον ο επικεφαλής creative director του brand. «Είναι μεγάλη τιμή που αναλαμβάνω τον ρόλο του Chief Creative Officer στον οίκο Burberry. Μαζί με την ομάδα θα γράψουμε με ενθουσιασμό το επόμενο κεφάλαιο, γι' αυτό το θρυλικό βρετανικό brand πολυτελείας, συνεχίζοντας την ιστορική κληρονομιά και χτίζοντας πάνω στην κληρονομιά που άφησε ο Riccardo. Είμαι ενθουσιασμένος που επιστρέφω στο Λονδίνο, μια πόλη που υποστηρίζει την πρωτοποριακή δημιουργικότητα και δε σταματά στιγμή να με εμπνέει», ανέφερε στην πρώτη του τοποθέτηση ο Lee κι η αλήθεια είναι, πως γνωρίζοντας τα όσα προηγήθηκαν, μοιάζει σίγουρα πολύ πιο απελευθερωμένος και χαρούμενος με αυτό το νέο βήμα. Είναι η δική του στιγμή και την απολαμβάνει! 

tisci.webp

Στη μόδα τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Είναι ένας χώρος με πολλούς ανθρώπους, με πολλούς χαρακτήρες και ισχυρές προσωπικότητες. Τα μεγαλύτερα brands κι οι οίκοι μόδας αλλάζουν οπτική και κάνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στη φιλοσοφία και την αισθητική τους. Για τον οίκο Burberry ξεκινάει μία νέα εποχή κι ο Daniel Lee, κάνει μία καινούργια αρχή μένοντας μακριά από όσα έγιναν στο παρελθόν, θέλοντας να γράψει τη δική του ιστορία και στο Λονδίνο. Stay tuned...