fbpixel

Search icon
Search
«Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων»: Η νέα έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης που φέρνει στο επίκεντρο τη μεταπολεμική Ελλάδα
ARTS & CULTURE

«Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων»: Η νέα έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης που φέρνει στο επίκεντρο τη μεταπολεμική Ελλάδα

Εγκαινιάστηκε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού


Το Υπουργείο Τουρισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το Μουσείο Ακρόπολης, παρουσιάζουν από τις 28 Μαΐου 2024 έως και τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 την έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe με τίτλο «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων» στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης. Πρόκειται για μια μοναδική αναδρομή στην «ελληνική περίοδο» του McCabe, με περίπου 100 φωτογραφίες, που στοχεύουν στο να αναδειχθεί η αυθεντικότητα, ο πολιτισμός, η ιστορία, η ομορφιά και οι άνθρωποι στην καθημερινότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας μέσα από τη ματιά του Αμερικανού καλλιτέχνη.

9-1.jpg
Ο Αγαμέμνων Ντάσης και η κόρη του Παναγούλα στο ξενοδοχείο Belle Hélène στις Μυκήνες, κάτω από τον στίχο της ομηρικής Οδύσσειας.


Η Υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρει για την έκθεση: «Με την αισθητική ποιότητα και τον ρεαλισμό τους, οι φωτογραφίες του Robert McCabe προσφέρουν μια ξεχωριστή, πολύτιμη και σπάνια ματιά στη μεταπολεμική Ελλάδα. Καταγράφουν και αποθανατίζουν τον χαρακτήρα, το βλέμμα, τις προσδοκίες ενός λαού που αναδύεται από το σκοτάδι των συγκρούσεων. Αναδεικνύουν τους ανθρώπους, την καθημερινότητά τους, τον πολιτισμό, την ιστορία, την ομορφιά της χώρας μας».

5-1.jpg
Ο Αγαμέμνων Ντάσης και η κόρη του Παναγούλα στο ξενοδοχείο Belle Hélène στις Μυκήνες, κάτω από τον στίχο της ομηρικής Οδύσσειας.


Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «οι φωτογραφίες του Robert McCabe είναι η σύλληψη και η αποτύπωση της ουσίας, μαυρόασπρη ή έγχρωμη, ενός ερωτευμένου νεαρού που περαστικός για ταξίδια μακρινά ζωής και γνώσης αιχμαλωτίστηκε στη μαγεία της ‘Καλυψούς’, μιας χώρας που ονομάζεται Ελλάδα και που με τη σειρά του αιχμαλώτιζε κομμάτια από την ψυχή της, αρχαία και σύγχρονα».

Robert McCabe: Λίγα λόγια για τον φωτογράφο

mccabe-portait.jpg
Robert McCabe

Ο Robert McCabe γεννήθηκε το 1934 στο Σικάγο και μεγάλωσε στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Τράβηξε τις πρώτες του φωτογραφίες σε ηλικία πέντε ετών με μια Kodak Baby Brownie. Τις πρώτες του φωτογραφίες από την Ευρώπη τις τράβηξε το 1954 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, όταν ήταν ακόμα φοιτητής στο Princeton. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1955 και το 1957 και ταξίδεψε σε όλο το Αιγαίο, φωτογραφίζοντας με μια Rolleiflex και φιλμ Plus-X. Το 1957 τράβηξε μια σειρά έγχρωμων φωτογραφιών στα ελληνικά νησιά για λογαριασμό της National Geographic Society. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1950 στη Firestone Library του Πανεπιστημίου Princeton και σε μια περιοδεύουσα έκθεση που ακολούθησε. Έκτοτε ταξιδεύει φωτογραφίζοντας σε όλο τον κόσμο και παρουσιάζοντας το φωτογραφικό του έργο σε πολυάριθμες εκθέσεις και εκδόσεις. Ζει και εργάζεται στις Η.Π.Α., στην Ελλάδα και τη Γαλλία. | Με πληροφορίες από Felios Collection.

10.jpg
Αργά το απόγευμα στους Ωρεούς, στο βόρειο άκρο της Εύβοιας.


Info:
 Η είσοδος στην έκθεση «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων» είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση εισιτηρίου ελεύθερης εισόδου από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά) που θα διατίθεται σύντομα στο Πωλητήριο του Μουσείου.

Δείτε στην gallery περισσότερες από τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση!

Κεντρική φωτογραφία: (Αριστερά) Ο καπετάνιος Γιάννης «Τρικούλης» Καφιέρης (αριστερά) και ο Μανόλης «Καστοριάς», ημιονηλάτης από το Κοντοχώρι, ξεκουράζονται στο καφενείο στον Γιαλό, λιμάνι των Φηρών. Το «Αιγαίον» καθελκύστηκε το 1911 (το ίδιο έτος με τον «Τιτανικό»). Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως κρουαζιερόπλοιο, αργότερα ως επιβατηγό πλοίο. | (Δεξιά) Εργάτες παίρνουν νερό με κουβά από την αρχαία δεξαμενή δίπλα στον Παρθενώνα.