fbpixel

Search icon
Search
Μια έκθεση Yohji Yamamoto κατέφτασε στο 10 Corso Como του Μιλάνου
FASHION NEWS

Μια έκθεση Yohji Yamamoto κατέφτασε στο 10 Corso Como του Μιλάνου

Με τίτλο "Yohji Yamamoto. Letter to the Future", η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου


Για πρώτη φορά στην Ιταλία, λαμβάνει χώρα ένα ειδικό εκθεσιακό έργο του εμβληματικού σχεδιαστή, Yohji Yamamoto. Το πιο iconic concept store στο Μιλάνο, 10 Corso Como, συνεχίζει με τις αφιερώσεις στην κουλτούρα της μόδας με ένα ειδικό project του σχεδιαστή που προκάλεσε και ενέπνευσε μια ξεχωριστή αισθητική και εικόνα.

Με διοργανωτές το 10 Corso Como και τον Yohji Yamamoto, το project σε επιμέλεια του Alessio de′ Navasques συγκεντρώνει έναν διάλογο μεταξύ εμβληματικών κομματιών από την πασαρέλα, πρόσφατων και μελλοντικών συλλογών, σε μια ανοδική και καθηλωτική κορύφωση.

Γνωστός ως ο ποιητής του μαύρου, από την αρχή της καριέρας του, ο Yamamoto έχει αναγνωριστεί για την αμφισβήτηση των συμβάσεων της μόδας. Οι συλλογές του έχουν επαναπροσδιορίσει την ιδέα της ομορφιάς, ανατρέποντας τα στερεότυπα σε επιδιώκοντας μια νέα γεωγραφία του σώματος και μια καθολική σιλουέτα.

jnqhfkshkjiezvcpsvgef6-1280-80jpg.webp

Από τις 16 Μαΐου έως τις 31 Ιουλίου 2024, λοιπόν, στους χώρους της Γκαλερί, τα ρούχα θα είναι οι πρωταγωνιστές σε μια ροή όπου κάθε σχήμα, κόψιμο και γεωμετρία μεταδίδει μια ιδέα για το μέλλον και πέρα από τον χρόνο.Η φωτεινότητα της ανακαινισμένης γκαλερί του 10-Corso-Como - που επιστρέφει στην στην ουσία του ως βιομηχανικός χώρος - προκαλεί μια καθαρή και γραμμική διάταξη για να αποκαταστήσει μια άπειρη και οικουμενική, μυστηριώδη ομορφιά. Σε μια διαδρομή που σχεδιάστηκε ως εγκατάσταση, το μήνυμα του Yohji Yamamoto προς το Μιλάνο και την Ιταλία ως τόπο δημιουργικότητας είναι σαφές.«Θέλω να τραβήξω το χρόνο» είχε δηλώσει ο ίδιος. Στην ιδέα της συνέχειας μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, την οποία έχει μοιραστεί σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Η διαδρομή της έκθεσης εξετάζει το σύνολο του έργου του σχεδιαστή που δημιούργησε την ποίηση των δομημένων, αλλά και αιθέριων, κομμένων και επανασυναρμολογημένα κομμάτια - όπου διεισδύει στο χώρο των σκεψεών μας.

Μια δήλωση σχετικά με την παγκόσμια σημασία της μορφής μέσω των απόλυτων χρωμάτων
λευκό, μαύρο και κόκκινο: τα ρούχα γίνονται λέξεις σε μια λογοτεχνία της σχέσης μεταξύ σώματος και χώρου. Για τον σχεδιαστή, δεν πρόκειται για ένα σώμα που αντικειμενοποιείται από σημεία και κώδικες αναγνώρισης του φύλου, αλλά είναι ένα σώμα που δρα πάνω στο φόρεμα και το μεταμορφώνει: μια ριζοσπαστική μόδα που ενισχύει την εσωτερικότητα του χρήστη.

ncvsjxgczlxychv425vte6-1280-80jpg.webp

Το έργο θα ακολουθήσει τα χνάρια ορισμένων μεγάλων εκθέσεων που προβάλλουν το έργο του σχεδιαστή παγκοσμίως και έχουν φιλοξενηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Για παράδειγμα, το 2005 η έκθεση «Correspondences» στη Φλωρεντία κατά τη διάρκεια της 67ης έκδοσης της Pitti Immagine Uomo παρουσίασε 90 ρούχα από την καριέρα του σχεδιαστή στη Galleria d'Arte Moderna στο Palazzo Pitti της πόλης. Την έκθεση ακολούθησε μια ξεχωριστή έκθεση στο Musée de la Mode et du Textile του Λούβρου, συνεχίζοντας τη συνομιλία μεταξύ τέχνης και μόδας στο Παρίσι.

Το 2011, το Victoria and Albert Museum διοργάνωσε επίσης την πρώτη μεγάλη ατομική έκθεση του Yamamoto στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μια αναδρομική έκθεση βασισμένη σε εγκαταστάσεις που σχεδίασε ο μακροχρόνιος συνεργάτης του Masao Nihei, με περισσότερα από 80 γυναικεία και ανδρικά ενδύματα. Τον Δεκέμβριο του 2016, η έκθεση «Painting and Weaving Opportunity» με ρούχα, γλυπτά και εγκαταστάσεις τέχνης που δημιούργησε ο ίδιος ο Yamamoto παρουσιάστηκε στο Τόκιο.

kg6dtfbnrtwdrpi2f9uee6-1280-80jpg.webp

Η νέα βιτρίνα στο Μιλάνο αποτελεί μέρος της αυξανόμενης εστίασης του 10 Corso Como στην ενίσχυση του πολιτιστικού του προγραμματισμού. Το 10 Corso Como ιδρύθηκε το 1991 από την Carla Sozzani και αποκτήθηκε από την Tiziana Fausti το 2020. Η τελευταία είναι η ιδρύτρια του ομώνυμου πολυτελούς πολυκαταστήματος στην ιταλική πόλη Μπέργκαμο. Μετά την εξαγορά της, η Fausti όχι μόνο ξεκίνησε εργασίες δομικής ανακαίνισης, αλλά διόρισε και τον Gianluca Borghi ως διευθύνοντα σύμβουλο, αναθέτοντας του την επέκταση του brand του concept store σε όλο τον κόσμο.

Images courtesy of: 10 Corso Como