fbpixel

Search icon
Search
Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Θα είναι το καλοκαίρι του 2023 το πιο ζεστό όλων των τελευταίων ετών;
ECO GLOW

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Θα είναι το καλοκαίρι του 2023 το πιο ζεστό όλων των τελευταίων ετών;

To φαινόμενο El Niño επιστρέφει και θα επηρεάσει και την Ελλάδα


Η αλήθεια είναι πως ο COVID-19 άλλαξε σε τεράστιο βαθμό τις ζωές όλων μας, όμως, έδωσε την ευκαιρία στον πλανήτη μας να πάρει μερικές βαθιές ανάσες. Οι μετρήσεις και τα reports των ειδικών ήρθαν απλά να το επιβεβαιώσουν όλο αυτό, ωστόσο, μετά από μία μικρή «περίοδο παύσης» το «τέρας» της κλιματικής αλλαγής επέστρεψε. Κι αυτή τη φορά μοιάζει να είναι -δυστυχώς- πιο δυνατό. Πιο αδίστακτο. Το περιβάλλον εκπέμπει SOS κι η αλλαγή πρέπει να έρθει τώρα, όχι αύριο. 

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και σημειώνουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι το πιο ζεστό των τελευταίων ετών, με το θερμόμετρο να χτυπάει... κόκκινο και το φαινόμενο El Niño να έρχεται, για να αλλάξει όσα γνωρίζαμε.

Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα;

Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια

shutterstock-1561885906.jpg

Βρισκόμαστε μία ανάσα από το καλοκαίρι και σιγά-σιγά, όλοι μας μπαίνουμε σε summer-mood. Ωστόσο, η περίοδος αυτή δεν έχει μόνο ένα πρόσωπο. Υπάρχει και η άλλη όψη, η πιο σκοτεινή, η πιο σκληρή. Τα σενάρια για τη θερμοκρασία φαντάζουν ακραία, όμως, η πραγματικότητα είναι πως οι προβλέψεις δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Η Ελλάδα βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της κλιματικής και ήδη, οι ειδικοί προετοιμάζονται και προειδοποιούν τον κόσμο για μία κατάσταση που θα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη. Τα τελευταία 30 χρόνια, παρατηρείται μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας στη χώρα μας, με τη μέση τιμή σε όλα τα σημεία της, να έχει αυξηθεί κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται κι ένα ακόμη -ανησυχητικό- φαινόμενο. Μπορεί το ετήσιο ύψος βροχής να παραμένει σταθερό ως άθροισμα, ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η μείωση του αριθμού των ημερών με βροχόπτωση. To make the long story short, υπάρχουν λιγότερες ημέρες με βροχή, ωστόσο, όταν βρέχει, η ένταση είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι λιγότερες μέρες βροχής με μεγάλη ραγδαιότητα, συνεπάγονται μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος για πιο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, κάτι που παρατηρείται και στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με τον πλανήτη να βρίσκεται αντιμέτωπος με μία νέα πραγματικότητα, που -σίγουρα- δεν πρέπει να εξελιχθεί σε κανονικότητα, καθώς είναι ξεκάθαρο πλέον πως κάτι ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξει. Οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες και παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί προειδοποιούν με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο, υπάρχουν αυτοί που επιμένουν να κλείνουν τα μάτια σε όλα αυτά. Πλέον -όμως- τα περιθώρια στενεύουν...

Το φαινόμενο El Niño

shutterstock-2288484469.jpg

Σύμφωνα με την έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κοπέρνικος για την κλιματική αλλαγή (C3S), σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί, ενώ το 2022 ήταν το πέμπτο θερμότερο έτος. Η κατάσταση ήταν και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και τώρα, έρχεται να προστεθεί σε όλο αυτό ένα φαινόμενο, που μπορεί να παίξει το δικό του, καθοριστικό ρόλο. Στη διάρκεια του El Niño, οι άνεμοι που πνέουν δυτικά κατά μήκος του Ισημερινού επιβραδύνονται, με αποτέλεσμα το θερμό νερό να ωθείται ανατολικά, δημιουργώντας θερμότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών. Η Νότια Αμερική δέχεται αυξημένες βροχοπτώσεις, αντιμετωπίζοντας αρκετά πλημμυρικά επεισόδια, ενώ περιοχές όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Αυστραλία παλεύουν με την έντονη ξηρασία. Κάνοντας focus στην Ευρώπη, η επιρροή του El Niño στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία είναι μικρότερη από την τροπική περιοχή και τη Βόρεια Αμερική, με την Ελλάδα και γενικότερα τη Μεσόγειο να επηρεάζονται από μεγαλύτερα ποσά βροχής.

«Το El Niño συνδέεται συνήθως με θερμοκρασίες ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο. Το αν αυτό θα συμβεί το 2023 ή το 2024 δεν είναι ακόμα γνωστό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Carlo Buontempo, επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κοπέρνικος για την κλιματική αλλαγή (C3S) και η αλήθεια είναι, πως για την ώρα το τοπίο δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Η θερμότερη χρονιά στον κόσμο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής, ήταν το 2016 και τότε συνέπεσε με ένα ισχυρό El Niño, με τους ειδικούς -σε κάθε περίπτωση- να εκπέμπουν SOS, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία πως πρέπει ο κόσμος να αλλάξει στάση άμεσα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το μέλλον θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Από τη δική της μεριά, η Friederike Otto, ανώτερη λέκτορας στο Ινστιτούτο Grantham του Imperial College του Λονδίνου, έστειλε το δικό της ξεκάθαρο μήνυμα, αναφέροντας: «Εάν όντως αναπτυχθεί το El Niño, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το 2023 να είναι ακόμα πιο ζεστό από το 2016, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κόσμος συνεχίζει να θερμαίνεται καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να καίνε ορυκτά καύσιμα». 

Υπάρχει κάποιος που επιμένει να πιστεύει ότι πρόκειται απλώς για υπερβολές; Υπάρχει κάποιος που εξακολουθεί να αδιαφορεί για όλα αυτά; Η αλλαγή δε θα έρθει από μόνη της, αλλά θα πρέπει να τη φέρουμε εμείς και το μόνο σίγουρο είναι, πως η τωρινή κατάσταση, μας οδηγεί στην καταστροφή...