fbpixel

Search icon
Search
Αυτή η νέα τεχνική μπορεί να πραγματοποιηθεί σε παιδιά και νεογνά, χωρίς μεγάλες τομές
HEALTH

Αυτή η νέα τεχνική μπορεί να πραγματοποιηθεί σε παιδιά και νεογνά, χωρίς μεγάλες τομές

Η Χειρουργός Παίδων Κατερίνα Ραμματά, με μεγάλη εμπειρία στις προηγμένες τεχνικές, εξηγεί γιατί η Λαπαροσκοπική Χειρουργική πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή


Ιστορικά, οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν συνδεθεί με μεγάλες τομές, πόνο, ανησυχία για επιπλοκές, μακρά νοσηλεία και ανάρρωση. Σήμερα, οι περισσότερες επεμβάσεις που αφορούν στα παιδιά γίνονται λαπαροσκοπικά, διαμέσου μικρών οπών, με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων, δίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Για τη διενέργειά τους απαιτείται ο χειρουργός και η ομάδα του να έχουν κατάλληλα εκπαιδευτεί, να έχουν την απαραίτητη πιστοποίηση και την αρμόζουσα εμπειρία, οι επεμβάσεις να εφαρμόζονται σε κέντρα που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή.

11.jpg

Γιατί καθυστέρησε η λαπαροσκοπική χειρουργική στα παιδιά;

Οφείλεται κυρίως σε τεχνικούς λόγους: Είναι απαραίτητη η ύπαρξη προηγμένου εξοπλισμού σε διαφορετικά μεγέθη ανάλογα με την ηλικία του μικρού ασθενούς, όπως κάμερες υψηλής ευκρίνειας και εργαλεία εξαιρετικά μικρών διαστάσεων. Κάθε ηλικία είναι μία διαφορετική ομάδα με τελείως εξειδικευμένες ανάγκες. Επίσης, όταν αναφερόμαστε στα νεογέννητα, η λαπαροσκοπική χειρουργική απαιτεί πολύ πιο λεπτούς χειρισμούς, που προκύπτουν μέσα από τη μεγάλη εμπειρία και τη διαθέτουν κυρίως όσοι εξειδικεύθηκαν στο εξωτερικό.

Ποιες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις γίνονται σε παιδιά;

Οι συνηθέστερες είναι: σκωληκοειδεκτομή, διερεύνηση κρυψορχίας, διερεύνηση ανορχίας, βουβωνοκήλη, χρόνιος κοιλιακός πόνος, κιρσοκήλη, αφαίρεση κύστεων/τερατωμάτων από σάλπιγγες ή ωοθήκες, αφαίρεση κύστεων μεσεντερίου και επιπλόου, αντιμετώπιση συστροφής επιπλόου και μεκελείου απόφυσης, εντερεκτομές, συγγενείς διαμαρτίες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, τα κυριότερα από τα οποία είναι:

• Μικρότερες τομές: Η επέμβαση μέσα από μία έως τρεις μικρές οπές, που αφήνουν σημάδι όσο το δήγμα ενός κουνουπιού.

• Λιγότερος πόνος: Αυτές οι μικρές τομές συνοδεύονται από ελάχιστο πόνο, περιορισμένη χρήση αναλγητικών, ταχύτερη ανάρρωση.

• Ελάχιστος χρόνος νοσηλείας: π.χ. μόνο 24ωρη παραμονή στην κλινική έπειτα από επέμβαση σκωληκοειδεκτομής.

• Άμεση επιστροφή στην κανονικότητα. Το παιδί κατά τη 2η-3η μετεγχειρητική ημέρα μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο.

• Μείωση του κινδύνου μετεγχειρητικών επεισοδίων ειλεού: Με τα μικροεργαλεία 3-5 χιλιοστών, οι χειρισμοί είναι πιο λεπτοί, δεν προκαλούνται κακώσεις και έτσι οι συμφύσεις είναι έως και μηδαμινές.

• Καλύτερος χειρουργικός έλεγχος: Με την εισαγωγή της μικροκάμερας και των μικροεργαλείων στην κοιλιακή χώρα, η εικόνα είναι πανοραμική και πολύ καλύτερη από τον φυσικό έλεγχο μέσω μικρής τομής του ανοιχτού χειρουργείου. Με την κάμερα ελέγχουμε όλες τις κοιλότητες, έχουμε καλύτερο έλεγχο στην αιμόσταση, καλύτερη έκπλυση για τον καθαρισμό.

shutterstock-1441138493.jpg

Υπάρχουν μειονεκτήματα σε αυτήν την τεχνική;

Ως μειονέκτημα θα μπορούσε να αναφερθεί η πρόσθετη ενδεχομένως δαπάνη που απαιτείται για τα λαπαροσκοπικά εργαλεία.

Πού διενεργούνται τέτοιες επεμβάσεις;

Στην Κλινική «Άγιος Λουκάς» υπάρχει πλούσιος λαπαροσκοπικός εξοπλισμός όλων των χιλιοστών με βάση την ηλικία. Μπορούν πλέον να διενεργηθούν όλες οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις παίδων, ακόμη και λίγες ώρες μετά τη γέννηση των νεογνών, εάν αφορούν σε συγγενείς διαμαρτίες.

rammata.jpg

Ευχαριστούμε την ιατρό Κατερίνα Ραμματά, Χειρουργό Παίδων, εξειδικευθείσα στη Μεγάλη Βρετανία, Υπεύθυνη Παιδοχειρουργικού Τμήματος της Κλινικής «Άγιος Λουκάς», για τις πληροφορίες. Από το 2005 εξασκεί Παιδοουρολογία, Λαπαρκοσκοπική και Ενδοσκοπική Χειρουργική στα παιδιά, καινοτόμες τεχνικές (Laser, ICG), ενώ ταυτόχρονα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο από το 2005.

Info: www.rammata.gr, κινητό: 6974123224 | Ιατρείο 4.05 Κλινική «Άγιος Λουκάς», τηλ.: 2311388385, 2310380185, 2310268900

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023