fbpixel

Search icon
Search
Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε για πρωινό
WELLNESS

Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε για πρωινό

Αφήστε κάτω τα γλυκά και πάρτε τις πρωτεΐνες


Το πρωινό αποτελεί μια love or hate κατάσταση. Πράγματι οι περισσότεροι ή το αγαπούν ή δεν το συμπεριλαμβάνουν με τίποτα στην καθημερινότητά τους. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ένα πλούσιο γεύμα πρωί-πρωί, ενώ άλλοι δεν αντέχουν να φάνε τίποτα μέχρι το μεσημέρι.

Όποια κι αν είναι η προτίμησή σας στο πρωινό, ένα πράγμα που προσπαθούμε ακόμα να καταλάβουμε είναι τι ακριβώς πρέπει να τρώμε για πρωινό; Όσο υψηλές και αν είναι οι φιλοδοξίες μας να φτιάχνουμε αβοκάντο και αυγά σε τοστ κάθε πρωί, η πραγματικότητα τείνει να είναι να αγοράζουμε ένα πρωινό μαζί με τον πρωινό μας καφέ - αλλά αυτό είναι ίσως το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως τα γλυκά και τα δημητριακά ή τα γιαούρτια, δεν είναι ιδανικά για πρωινό, καθώς μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αφήνοντάς σας να νιώθετε πιο γρήγορα πεινασμένοι.

Τι πρέπει να τρώτε; Διαβάστε τον οδηγό μας παρακάτω

Γιατί το πρωινό είναι τόσο σημαντικό;

Το πρωινό προβάλλεται ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για κάποιο λόγο: μπορεί να βελτιώσει τα πάντα, από τη γνωστική (δηλαδή την εγκεφαλική) λειτουργία, να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας και να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού σας συστήματος.

Είναι σημαντικό να ακούτε τα σήματα της όρεξής σας ως προς το πότε θα καταναλώσετε το πρώτο σας γεύμα. Ο βασικός παράγοντας είναι ότι αν αισθάνεστε πεινασμένοι ή με χαμηλή ενέργεια είναι σημαντικό να φάτε. Επιπλέον, το πρώτο γεύμα της ημέρας πρέπει να είναι γεμάτο με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ώστε να σας βοηθήσει να είστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο και να διαχειρίζεστε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

shutterstock-2322660407.jpg

Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για πρωινό;

Σε γενικές γραμμές, οι χειρότερες τροφές που μπορείτε να φάτε για πρωινό είναι πλούσιες σε ζάχαρη και χαμηλές σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν θα σας κρατήσουν χορτάτους μέχρι το μεσημέρι. Ορισμένες από αυτές τις τροφές περιλαμβάνουν:

  • Ζαχαρούχα δημητριακά: Πολλά δημητριακά πρωινού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην πτώση της ενέργειας αργότερα μέσα στην ημέρα.
  • Pastry: Τα αρτοσκευάσματα, όπως τα κρουασάν, μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες και πρόσθετα σάκχαρα. Μπορεί να προσφέρουν μια γρήγορη ενεργειακή ώθηση, αλλά συχνά είναι βραχύβια, οδηγώντας σε πείνα και λιγούρες αργότερα.
  • Επεξεργασμένα κρέατα: Το μπέικον, τα λουκάνικα και άλλα επεξεργασμένα κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και μπορεί να περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά. Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας.
  • Καφές ή τσάι με ζάχαρη: Τα ροφήματα πρωινού που είναι φορτωμένα με ζάχαρη και σιρόπια, όπως οι αρωματισμένοι καφέδες latte ή οι ζαχαρούχοι παγωμένοι καφέδες, μπορούν να συμβάλουν στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και στην αύξηση του σακχάρου.
  • Χυμοί φρούτων: Ενώ τα ολόκληρα φρούτα είναι γενικά μια υγιεινή επιλογή, οι χυμοί φρούτων μπορεί να είναι πλούσιοι σε σάκχαρα και να στερούνται τις φυτικές ίνες που υπάρχουν στα ολόκληρα φρούτα.
  • Μπάρες πρωινού χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες: Ορισμένες μπάρες πρωινού διατίθενται στην αγορά ως υγιεινές, αλλά μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
  • Αρωματισμένα γιαούρτια: Τα αρωματισμένα γιαούρτια συχνά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και τεχνητές γεύσεις.
shutterstock-2171977623.jpg

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για πρωινό;

Ένα ισορροπημένο πρωινό περιλαμβάνει ένα μείγμα μακροθρεπτικών συστατικών - υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη - καθώς και βιταμίνες και μέταλλα. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Βρώμη: Η βρώμη είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παρέχουν επίσης σύνθετους υδατάνθρακες για διαρκή ενέργεια.
  • Ελληνικό γιαούρτι: Το ελληνικό γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, οι οποίες βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών και στον κορεσμό. Περιέχει επίσης προβιοτικά, που προάγουν την υγεία του εντέρου, και ασβέστιο για την υγεία των οστών.
  • Αυγά: Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας και βασικών θρεπτικών συστατικών όπως η χολίνη. Μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε χορτάτοι και να σας παρέχουν σταθερή ενέργεια καθ' όλη τη διάρκεια του πρωινού.
  • Μούρα: Τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Προσθέτουν φυσική γλυκύτητα και συμβάλλουν στη συνολική υγεία.
  • Ξηροί καρποί και σπόροι: Τα αμύγδαλα, οι σπόροι chia, οι λιναρόσποροι είναι καλές πηγές υγιεινών λιπαρών, πρωτεϊνών και φυτικών ινών.
  • Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι υγιεινά για την καρδιά. Παρέχει επίσης φυτικές ίνες και διάφορες βιταμίνες και μέταλλα.
  • Smoothies: Ένα ισορροπημένο smoothie με φρούτα, λαχανικά, ελληνικό γιαούρτι και μια πηγή υγιεινών λιπαρών (όπως βούτυρο ξηρών καρπών ή αβοκάντο) μπορεί να αποτελέσει ένα γρήγορο και βολικό πρωινό με ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Πρέπει να τρώτε το ίδιο πρωινό κάθε μέρα;

Ένας άλλος παράγοντας όσον αφορά το τι τρώτε για πρωινό κάθε μέρα είναι το πόσο χρόνο έχετε πραγματικά για να προετοιμάσετε το εν λόγω πρωινό. Ενώ η εργασία από το σπίτι μπορεί να σημαίνει ότι μπορείτε να μαγειρέψετε μια ομελέτα, μερικές φορές χρειάζεστε κάτι που μπορείτε να πάρετε και να φύγετε, όπως το overnight oatmeal - και είναι απολύτως εντάξει να τρώτε το ίδιο γεύμα για πρωινό κάθε μέρα.