Κακά τα ψέματα, κάθε χρόνο τέτοια εποχή αισθανόμαστε όλοι την ανάγκη να κάνουμε μία στροφή στις πιο healthy επιλογές, μετά από μία περίοδο που περιελάμβανε αρκετό φαγητό, λαχταριστά εδέσματα και αλκοόλ. Αν δεν είστε έτοιμοι να ακολουθήσετε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής, τα καλά νέα είναι πως απλά και μόνο μερικές, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά.
Υπάρχουν μερικές τροφές που αποτελούν από μόνες τους τον απόλυτο σύμμαχο στη διαδικασία της απώλειας βάρους και τα αμύγδαλα είναι γνωστό πως ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε τα μαγικά οφέλη τους...
Μία απαραίτητη τροφή!
Good to know
Ξεκινώντας από τα βασικά, είναι ξεκάθαρο πως η Νο1 λύση για όσους θέλουν να μπουν στη διαδικασία της απώλειας βάρους, είναι μία σταθερή διατροφή υπό την καθοδήγηση κάποιου ειδικού. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα κι απλώς θέλουν να απαλλαγούν από 2-3 ενοχλητικά κιλά, άμεσα και γρήγορα και στην περίπτωση αυτή, μικρές αλλαγές στη διατροφή είναι αρκετές με φόντο την επίτευξη του τελικού στόχου τους. Οι ξηροί καρποί, ανήκουν στην κατηγορία των τροφών που προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα και συχνά, αντιμετωπίζονται -λανθασμένα- με καχυποψία, παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες.
Αυτό, είναι κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν -επίσης- υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ωστόσο, μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας έρχεται να μας δείξει την πραγματικότητα. Αυτό που σημειώνεται στην εν λόγω έρευνα, είναι πως ειδικά τα αμύγδαλα αποτελούν τον απόλυτο σύμμαχο στη διαδικασία της απώλειας βάρους, με τους αναλυτές να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ενσωμάτωσή τους σε μια δίαιτα περιορισμένης ενέργειας μπορεί να οδηγήσει τόσο σε απώλεια βάρους, όσο και σε βελτίωση της καρδιομεταβολικής υγείας.
«Οι ξηροί καρποί και ειδικότερα τα αμύγδαλα, είναι ένα εξαιρετικό snack. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και είναι γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα, αλλά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που οι άνθρωποι μπορούν να συσχετίσουν με αυξημένο σωματικό βάρος. Οι ξηροί καρποί περιέχουν ακόρεστα λίπη -ή υγιή λίπη- που μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, να διευκολύνουν τη φλεγμονή και να συμβάλλουν σε μια υγιή καρδιά. Επιπλέον, σε κάνουν να αισθάνεσαι χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που είναι πάντα σημαντικό όταν προσπαθείς να διαχειριστείς το βάρος σου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ερευνητής της UniSA, Sharayah Carter.
The benefits
To make the long story short, πρόκειται για μία τροφή, η οποία προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό και την ίδια στιγμή, καταπολεμά μία σειρά από παθήσεις, όπως οι αναπνευστικές ή καρδιακές διαταραχές, η αναιμία και ο διαβήτης, ενώ βοηθά στη διατήρηση υγιών μαλλιών, την περιποίηση του δέρματος και στην οδοντιατρική φροντίδα. Τα αμύγδαλα αποτελούν αποδεδειγμένα πλέον μία πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και μαγνησίου, ενώ περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό και σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς, συσκευάζονται χωρίς να χάνουν κάποιο από τα θρεπτικά και ευεργετικά συστατικά τους.
Τα πιο σημαντικά benefits
1. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Μία μερίδα 30 γραμμαρίων αποτελεί το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Ε, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το πιο σημαντικό μέρος των θρεπτικών συστατικών τους συγκεντρώνεται στη φλούδα.
2. Καλά λιπαρά
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ωστόσο, αυτό που αγνοούν αρκετοί είναι πως αποτελούνται κυρίως από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, τα οποία περιλαμβάνουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Τα αμύγδαλα περιέχουν επίσης λινελαϊκό οξύ, το οποίο βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
3. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτινές ίνες
Τα αμύγδαλα περιέχουν τόσο διαλυτές, όσο και αδιάλυτες ίνες. Οι διαλυτές ίνες διασπώνται σε μια ουσία που μοιάζει με γέλη στο παχύ έντερο και επιβραδύνουν την πέψη, ενώ οι αδιάλυτες ίνες παραμένουν άθικτες καθώς κινούνται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα.
4. Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους
Οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες και τα μονοακόρεστα λιπαρά τα καθιστούν ιδανική επιλογή για ισορροπημένη διατροφή, με στόχο την απώλεια βάρους, καθώς προκαλούν εύκολα το αίσθημα του κορεσμού και της ικανοποίησης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται λιγότερες τάσεις για λαιμαργία. Την ίδια στιγμή, η περιεκτικότητά τους σε Β βιταμίνες και ψευδάργυρο, μειώνει σημαντικά τις λιγούρες για ζάχαρη και γλυκό.
5. Μείωση χοληστερίνης
Τα αμύγδαλα συμβάλλουν αποτελεσματικά στη διατήρηση ενός χαμηλότερου επιπέδου κακής χοληστερόλης (LDL). Όσοι τρώνε αμύγδαλα είναι 44% λιγότερο πιθανό να έχουν αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με έρευνα του κρατικού πανεπιστημίου της Λουιζιάνα που διενεργήθηκε σε περίπου 24.808 ενήλικες.