fbpixel

Search icon
Search
Αυτό το διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη με θέα στο Central Park θα μπορούσε να είναι μια σύγχρονη γκαλερί
INTERIORS

Αυτό το διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη με θέα στο Central Park θα μπορούσε να είναι μια σύγχρονη γκαλερί

Σχεδιασμένο από την Kelly Behun


Όταν ένα ζευγάρι συλλεκτών τέχνης από το Μαϊάμι αγόρασε ένα pied-à-terre στον 53ο όροφο ενός ουρανοξύστη του Μανχάταν, ήθελαν ένα σπίτι όπου θα μπορούσαν να διαμένουν ανάμεσα στα έργα τους -συμπεριλαμβανομένων των Andy Warhol, Salvador Dalí και Alex Katz- χωρίς, ωστόσο, να αισθάνονται ότι κατοικούν σε μουσείο. Απευθύνθηκαν στην επιτυχημένη interior designer Kelly Behun για να διαμορφώσουν άνετους εσωτερικούς χώρους γύρω από την εντυπωσιακή συλλογή τους.

«Η τέχνη έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τη διακόσμηση», λέει η Behun, η οποία ποτέ δεν επιλέγει τα έργα τέχνης σε έναν χώρο απλά και μόνο σαν ένα στοιχείο διακόσμησης. Αυτή η προσέγγιση την κατέστησε ιδανική συνεργάτιδα για τους συλλέκτες, οι οποίοι χαρακτήρισαν την τοποθέτηση των έργων τους σαν ένα «project αγάπης».

edc030124behun-003-65bd2a3ca6244.jpg


Γνωστή για τον ζεστό μοντερνισμό της, η Behun βρήκε με τη σειρά της τον τέλειο πελάτη στο πρόσωπο των ιδιοκτητών, οι οποίοι, όπως και η σχεδιάστρια, είναι από το Πίτσμπουργκ. «Είναι αποφασιστικοί, είναι περιπετειώδεις, έχουν ισχυρή γνώμη για τα πράγματα», λέει η Behun και συνεχίζει: «Αλλά δεν είναι απρόθυμοι να εξετάσουν και άλλους τρόπους σκέψης».

Οι συλλέκτες -οι οποίοι πραγματοποιούν συχνά ταξίδια στη Νέα Υόρκη για να επισκεφθούν τα δύο ενήλικα παιδιά τους- αγόρασαν το σπίτι τους στην 57η οδό στο νέο πανύψηλο Steinway Tower, που σχεδιάστηκε από τους SHoP Architects και συνδέεται με το ορόσημο Steinway Hall. «Μπαίνεις μέσα και η θέα είναι καταπληκτική», λένε οι ιδιοκτήτες. Το μεγάλο δωμάτιο του σπιτιού έχει θέα στο Central Park, ενώ τα παράθυρα στην κουζίνα και τα υπνοδωμάτια βλέπουν στο κέντρο της πόλης. 

edc030124behun-008-65bd2c1eafe67.jpg


Την πρώτη φορά που μπήκε στο διαμέρισμα, η interior designer γνώριζε ενστικτωδώς πού να κρεμάσει ορισμένα έργα. Ένα artwork του Charles Gaines -ένα ακρυλικό κουτί που περιβάλλει μια εικόνα ενός φθινοπωρινού δέντρου στο Central Park- θα βρισκόταν στα αριστερά των πανοραμικών παραθύρων του μεγάλου δωματίου. Ήξερε, επίσης, ότι η κεντρική είσοδος θα ήταν ιδανική για μια από τις μνημειώδεις ταπισερί του El Anatsui, φτιαγμένη μεταλλικά καπάκια μπουκαλιών. Κάπου εκεί, βρίσκεται κι ένα μικρό σουρεαλιστικό πορτρέτο του Dalí με μια γυναίκα.

Για τα υπόλοιπα, το ζευγάρι αφέθηκε στην εμπειρίας της Behun, η οποία πρότεινε μια ουδέτερη παλέτα χρωμάτων με πολλές μεταλλικές πινελιές κι ένα μείγμα από συλλεκτικά και προσαρμοσμένα σχέδια επίπλων. Στο κέντρο του σπιτιού, ένας λαμπερός μεταλλικός πολυέλαιος της Hélène de Saint Lager βρίσκεται σε υπέροχο «διάλογο» με τα σύννεφα που είναι ορατά μέσα από το τεράστιο παράθυρο που βλέπει στο πάρκο. Κάτω από το φωτιστικό βρίσκεται ένα βιομορφικό τραπέζι κοκτέιλ του Vincenzo De Cotiis από μάρμαρο και λευκό χαλκό. 

edc030124behun-005-65bd2dcf39c3e.jpg


Ο χώρος διαθέτει ακόμα έναν αναδιπλούμενο καναπέ όπου οι ιδιοκτήτες αρέσκονται να χαλαρώνουν και να παρακολουθούν τηλεόραση, όταν δεν ατενίζουν τα αεροπλάνα που περνούν σχεδόν από μπροστά τους. Η Behun θα μπορούσε να τοποθετήσει ένα τραπέζι στο δωμάτιο, αλλά οι πελάτες είναι περισσότερο ο τύπος που καλεί φίλους για ποτό και στη συνέχεια πηγαίνει σε ένα από τα μοναδικά εστιατόρια της πόλης. Έτσι, αντί γι' αυτό, σχεδίασε ένα καμπυλόγραμμο wet bar από λευκό χαλαζίτη βαμμένο στο χέρι με φύλλα χρυσού. Και φυσικά υπάρχει τέχνη παγκόσμιας κλάσης, όπως ένα πανύψηλο γλυπτό Nick Cave Soundsuit, καθώς κι ένα κεραμικό κεφάλι της Simone Leigh.

Στην κουζίνα, με την εκπληκτική νησίδα του Studio Sofield, η Behun πρόσθεσε μια μπάρα από χαλαζία ως «ανεπίσημο» μέρος για φαγητό. Το κάλυψε με ένα κεραμικό κομμάτι του Jasmin Anoschkin. Μια άλλη ιδιόρρυθμη πινελιά εμφανίζεται στο υπνοδωμάτιο των επισκεπτών, όπου το σκαμνί-γλυπτό του Aaron Poritz - μοιάζει με ένα γιγαντιαίο χέρι με τέσσερα δάχτυλα - φαίνεται να πρωταγωνιστεί μπροστά από ένα παράθυρο που βλέπει τους γειτονικούς πύργους. «Κάθε πρωί δεν μπορώ να αποφασίσω πού θέλω να καθίσω και να απολαύσω τον καφέ μου, γιατί είναι τόσο ωραία σε κάθε δωμάτιο», λέει η ιδιοκτήτρια. «Είμαι τόσο χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ».

edc030124behun-extras-001-65bd46cdef2a6.jpg
Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού!

Φωτογραφίες: Thomas Loof, ELLE Decor