fbpixel

Search icon
Search
Αυτό είναι το συστατικό που κάνει θαύματα στην επιδερμίδα
FACE & BODY

Αυτό είναι το συστατικό που κάνει θαύματα στην επιδερμίδα

Μπορεί η χρήση του κολλαγόνου να αλλάξει μια για πάντα την επιδερμίδα σας;


Κολλαγόνο. Είναι η λέξη-κλειδί για την περιποίηση της επιδερμίδας που εμφανίζεται στα πάντα, από τους καθημερινούς μας ορούς, τις ενυδατικές μας κρέμες και τα συμπληρώματα διατροφής. Το κολλαγόνο φημίζεται ως το μυστικό για ένα σούπερ λαμπερό, αψεγάδιαστο δέρμα που αψηφά τον χρόνο και δείχνει αξιοζήλευτα νεανικό. Ωστόσο τι ακριβώς είναι; Λειτουργεί; Και πώς επηρεάζει το δέρμα μας;

Παρακάτω ανακαλύπτουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κολλαγόνο στο δέρμα σας.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Σε αντίθεση με άλλα συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας, το σώμα μας περιέχει και παράγει ήδη κολλαγόνο, ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τη γήρανση, το πρόβλημα είναι ότι τα επίπεδά του μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε όλο το σώμα, ιδιαίτερα στο δέρμα, τα οστά, τους συνδέσμους και τους τένοντες, αλλά και στα δόντια και στους συνδετικούς ιστούς. Παρέχει δύναμη, σφριγηλότητα και ελαστικότητα και παράγεται από ινοβλαστικά κύτταρα στο χόριο, το μεσαίο στρώμα του δέρματος. Το κολλαγόνο αποτελεί περίπου το 70% του χόρτου.

shutterstock-1604055982.jpg

Γιατί το χρειαζόμαστε στο δέρμα μας;

Ως το κύριο μέρος του δερματικού μας ιστού, το κολλαγόνο είναι ένα βασικό συστατικό για ένα υγιές, προσεγμένο δέρμα. Γι' αυτό και η μείωση των επιπέδων του μπορεί να έχει πλήθος επιπτώσεων στην επιδερμίδα μας. Είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ελαστικότητας, της δύναμης και της υγείας του δέρματος, ενώ παράλληλα βοηθά στην κυτταρική αναγέννηση για την αντικατάσταση και την αποκατάσταση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Εν ολίγοις, θα λέγαμε ότι είναι το «κλειδί» για νεανικό και φρέσκο δέρμα.

Τι προκαλεί τη μείωση των επιπέδων κολλαγόνου;

Φυσικά, η γήρανση - ιδιαίτερα μετά τα 34 χρόνια. Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας γίνεται λίγο «τεμπέλικο» και η παραγωγή κολλαγόνου επιβραδύνεται φυσιολογικά. Περιβαλλοντικοί παράγοντες επίσης, όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, οδηγούν στην ταχύτερη αποδόμηση του. Πολλά από τα τυπικά σημάδια γήρανσης, όπως οι ρυτίδες και η χαλάρωση, έχουν την προέλευσή τους στο χόριο, το μεσαίο στρώμα του δέρματός μας που περιέχει κολλαγόνο. Η απώλεια της ελαστίνης από το δέρμα μας οδηγεί σε μειωμένη σφριγηλότητα και ελαστικότητα. Αυτό, σε συνδυασμό με τις επιδράσεις της βαρύτητας, προκαλεί τις ρυτίδες.

shutterstock-1061360699.jpg

Ποια είναι τα οφέλη από την αύξηση του;

Εκτός από μια πραγματικά όμορφη επιδερμίδα, η αναζωογόνηση των επιπέδων κολλαγόνου στο δέρμα σας μπορεί να έχει και άλλα θετικά αποτελέσματα. Μπορεί να βοηθήσει να ανακτήσετε μέρος της σφριγηλότητας και της λάμψης ενός πιο νεανικού δέρματος καθώς μεγαλώνουμε. Ορισμένα άλλα πιθανά οφέλη για το δέρμα περιλαμβάνουν υγιέστερο δέρμα συνολικά και βελτιωμένη επούλωση πληγών. Θα βοηθήσει επίσης τα νύχια και τα μαλλιά σας να είναι πιο δυνατά!

shutterstock-1695417592.jpg

Ρεαλιστικά, πώς μπορούμε να πετύχουμε το παραπάνω;

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα «αινίγματα» στον κόσμο της ομορφιάς, πρόκειται για μια κατάσταση yes or no. Εκτός από τις αναζωογονητικές θεραπείες σε κάποιο ινστιτούτο, η φροντίδα στο σπίτι μπορεί να φέρει επιθυμητά αποτελέσματα. Ωστόσο, να θυμάστε ότι τα προϊόντα περιποίησης που χρειάζεστε υπάρχει περίπτωση να μην είναι αυτά που γράφουν με τεράστια γράμματα «κολλαγόνο». Στην πραγματικότητα, είναι η ρετινόλη που προτείνει για την ενίσχυση των ικανοτήτων της επιδερμίδας σας να αψηφά τον χρόνο.

Μια από τις πιο γνωστές ομάδες συστατικών που διεγείρουν το κολλαγόνο στο δέρμα μας είναι τα ρετινοειδή. Ρετινοειδές είναι η ονομασία για όλα τα παράγωγα της βιταμίνης Α - τόσο συνταγογραφούμα όπως η τρετινοΐνη και η αδαπαλένη, όσο και μη, όπως η ρετινόλη και η ρετιναλδεΰδη. Τέλος, η παραγωγή κολλαγόνου, μειώνει τις επιπτώσεις από την έκθεση στον ήλιο, ισορροπεί τη μελάγχρωση και απαλύνεο τις γραμμές και τις ρυτίδες.