fbpixel

Search icon
Search
Αυτές είναι οι must-visit λίμνες στην Ελλάδα για τις απόλυτες fall αποδράσεις
TRAVEL

Αυτές είναι οι must-visit λίμνες στην Ελλάδα για τις απόλυτες fall αποδράσεις

Αξίζει να τις προσθέσετε στην bucket-list σας


Νέα εποχή, νέες ρουτίνες, νέα καθημερινότητα. Το φθινόπωρο είναι εδώ κι όσο κι αν δεν το θέλουμε, ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι και να μπούμε σε fall-mood. Η φύση μας προετοιμάζει γι΄αυτή τη μετάβαση, καθώς αποκτά νέα, πολύ διαφορετικά χρώματα κι εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να απολαύσουμε όσα μας προσφέρει. 

Το καλό σε αυτή την περίπτωση, είναι πως η Ελλάδα είναι μία χώρα με πανέμορφα τοπία, με μαγευτικές τοποθεσίες, με πολλούς διαφορετικούς προορισμούς. Ό,τι ζητήσει κανείς, μπορεί να το βρει και το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για mini-trips και short breaks μακριά από όλους κι από όλα. Αν αισθάνεστε κι εσείς την ανάγκη για μία σύντομη απόδραση, συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε τις πιο μαγικές λίμνες της χώρας, που αποτελούν ιδανική επιλογή για τους nature-lovers κι όχι μόνο...

Απολαύστε μία αναζωογονητική απόδραση!

Πλαστήρα

shutterstock-694076863.jpg

Είναι μία από τις πιο γνωστές και εντυπωσιακές λίμνες της Ελλάδας και δε φιγουράρει τυχαία ψηλά στην bucket-list όσων αγαπούν τα ταξίδια και τη φύση. Η Πλαστήρα βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, στον Νομό Καρδίτσας κι αυτό που ίσως δε γνωρίζουν πολλοί, είναι πως κατασκευάστηκε το 1960. Πλέον, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της περιοχής, με την πυκνή βλάστηση γύρω από τη λίμνη να δημιουργεί το ιδανικό σκηνικό αυτή την περίοδο. Τα χρώματα γίνονται πιο έντονα, η αύρα της είναι διαφορετική και ο καθαρός αέρας διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες για μία super αναζωογονητική απόδραση μακριά από όλους κι από όλα. Οι δεκάδες επισκέπτες που την επισκέπτονται μπορούν να δοκιμάσουν μία σειρά από δραστηριότητες, όπως η ποδηλασία, η τοξοβολία ή η πεζοπορία, ενώ η λίμνη είναι περιτριγυρισμένη από 18 γραφικά χωριά, στα οποία θα συναντήσετε πολλά μικρά παραδοσιακά ταβερνάκια. Η συγκλονιστική θέα λειτουργεί σαν bonus, ενώ η τοπική γαστρονομία θα κερδίσει αμέσως μία θέση στην καρδιά σας!

Κερκίνη

shutterstock-2196169745.jpg

Ένα ακόμη εντυπωσιακό μέρος, μία ακόμη εντυπωσιακή λίμνη, που δε γίνεται να μην κερδίσει μία θέση στην καρδιά σας, φτάνοντας σε αυτήν. Η Κερκίνη, είναι το must-visit place για όσους βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη -κι όχι μόνο- καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη και προσφέρεται ακόμη και για ημερήσιες αποδράσεις. Από τα μέσα Ιουλίου έως και τις αρχές του χειμώνα, χιλιάδες αποδημητικά πουλιά καταφθάνουν στα νερά της και παραμένουν σε αυτήν μέχρι την άνοιξη, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα προκειμένου να βρίσκουν το καταφύγιό τους. Πρόκειται για μία λίμνη τεχνητή, που δημιουργήθηκε το 1932, όταν κατασκευάστηκε το φράγμα στον ποταμό Στρυμόνα στο χωριό Λιθότοπος. Σήμερα, θεωρείται go to προορισμός για ήρεμες αποδράσεις κι ήσυχες βόλτες σε γαλήνια τοπία μακριά από την πολυκοσμία και τους έντονους ρυθμούς, ενώ για τους nature-lovers, υπάρχει κι η επιλογή των εξωτερικών δραστηριοτήτων στη φύση όπως ποδήλατο, βαρκάδα και ιππασία. Η πλούσια βλάστηση σε συνδυασμό με τις άγριες ιτιές, τα εντυπωσιακά νούφαρα, τη μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα βουβάλια που κολυμπούν στα ήσυχα νερά της λίμνης, αλλά κι η μοναδική θέα συνθέτουν ένα μαγικό σκηνικό, που μοιάζει ικανό να συγκινήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς visitors που καταφθάνουν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Βόλβη

shutterstock-1209176320.jpg

Εξίσου ιδανική επιλογή για τους Θεσσαλονικείς και γενικότερα τους κατοίκους των γύρω περιοχών, αποτελεί και η Βόλβη, που βρίσκεται σε απόσταση 35 χλμ και 8 χλμ δυτικά από τη θάλασσα του Στρυμονικού κόλπου, στη λεκάνη της Μυγδονίας, στον Δήμο Βόλβης. Ξεκινώντας από τα βασικά, πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας (μαζί με τη λίμνη Κορώνεια), ενώ σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ αποτελεί υγρότοπο διεθνούς σημασίας. Στη γύρω περιοχή συναντά κανείς και το κατώτερο τμήμα του Οθωμανικού Λουτρού που έχει πλέον ανακηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, ενώ αποτελεί go to place για τους λάτρεις του ψαρέματος. Ολοκληρώστε την παρουσία σας στη λίμνη με μία βόλτα στα γύρω χωριά κι είναι σίγουρο, πως οι παραδοσιακοί οικισμοί, αλλά και οι γαστρονομικοί θησαυροί που θα συναντήσετε στα μικρά ταβερνάκια, θα κερδίσουν αμέσως μία θέση στην καρδιά σας.

Πρέσπες

shutterstock-712035391.jpg

Βρίσκονται στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας, σε ένα πανέμορφο και πολύ ιδιαίτερο τοπίο κι ουσιαστικά, πλέον χωρίζονται σε δύο λίμνες, τη Μεγάλη και τη Μικρή Πρέσπα. Παλαιότερα ήταν ενωμένες, ωστόσο, σήμερα καλύπτουν μία τεράστια έκταση 300 τ.χλμ στο δυτικό τμήμα της Φλώρινας. Η Μεγάλη Πρέσπα είναι η μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη στα Βαλκάνια, ενώ η Μικρή προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar κι ένα μικρό κομμάτι της ανήκει στην Αλβανία πλέον. Η χλωρίδα και η πανίδα τους είναι μοναδική κι αυτή την περίοδο τα χρώματα και τα αρώματά τους, αποκτούν άλλη αξία, καθώς όλα μοιάζουν να είναι πιο έντονα και συνδυάζονται άψογα, δημιουργώντας ένα σκηνικό σπάνιας ομορφιάς. Μία σύντομη εξόρμηση στις Πρέσπες, πρέπει να συνδυαστεί οπωσδήποτε με μία βόλτα στα γραφικά, ακριτικά χωριουδάκια, όπου -εκτός των άλλων- συναντά κανείς αμέτρητα μικρά εκκλησάκια και μοναστήρια που παραπέμπουν σε μία άλλη εποχή, ενώ οι locals συστήνουν και μία επίσκεψη στον Άγιο Αχίλλειο. Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι που φημίζεται για τον μοναδικό χαρακτήρα και την ομορφιά του κι αξίζει πραγματικά να βρεθείτε και σε αυτό.

Παμβώτιδα

shutterstock-1225559575.jpg

Last but not least, υπάρχει και η πανέμορφη, Παμβώτιδα, η λίμνη των Ιωαννίνων, που αγκαλιάζει περιμετρικά την πόλη και αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν της. Ξεκινήστε την ημέρα σας με μία βόλτα στο πλακόστρωτο μονοπάτι, στις όχθες της λίμνης ή ακόμη καλύτερα, νοικιάστε ένα ποδήλατο κι εξερευνήστε όλη τη γύρω περιοχή. Οι εικόνες που θα αντικρίσετε θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη σας και θα αισθανθείτε από την πρώτη στιγμή όλες τις αισθήσεις σας να ξυπνούν. Στη συνέχεια, επιβιβαστείτε στο καραβάκι που θα σας μεταφέρει στο νησάκι της Κυρά Φροσύνης κι αφήστε το γραφικό τοπίο να σας μεταφέρει σε μία άλλη εποχή, τότε που ήταν όλα πολύ πιο απλά, πιο αγνά, πιο όμορφα. Ολοκληρώστε την εξόρμησή σας με μία στάση σε ένα από τα μικρά ταβερνάκια που θα συναντήσετε στα πέριξ της λίμνης, προκειμένου να γευτείτε όλους τους τοπικούς μεζέδες κι αφεθείτε στο μαγευτικό σκηνικό. Θα εντυπωσιαστείτε από την ομορφιά αυτού του μέρους και σίγουρα, θα δυσκολευτείτε πολύ να το αποχωριστείτε.

Enjoy!